Kosten groendak aanleggen

Kosten groendak aanleggen
Gemiddelde kosten groendak aanleggen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 1.150 € 4.000 € 11.000 € 3.200 - € 5.000

Een groendak is dé trend als het gaat om duurzame dakbedekking. En zeg nou zelf, zo’n dak vol groene planten is toch ook een prachtig gezicht? Op deze pagina vertellen we daarom graag meer over de voordelen van een groendak, de diverse mogelijkheden en de kosten om een groendak aan te leggen.

Wat kost een groendak aanleggen?

Het aanleggen van een groendak kost gemiddeld € 4.000. Dat komt neer op € 45 - € 100 per m². De kosten voor uw groendak zijn afhankelijk van de situatie. Denk daarbij aan de helling van het dak, de afmeting van het dak, de gewenste begroeiing en of er wortelwerende dakbedekking nodig is. In onderstaande tabel zetten we een aantal mogelijkheden en gemiddelde kosten op een rijtje.

Kosten groendak aanleggen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Groendak dakbedekking (50m²) € 3.750
EPDM (wortelwerende) dakbedekking (50m²) € 3.300
Sedum voeding € 10 per kilo
Meststof € 15 per kilo

Groendak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Hoe een groendak aanleggen?

Om zeker te weten dat het groendak goed wordt aangelegd, raden we aan om het aanleggen van een groendak over te laten aan een professional. Een hovenier of dakspecialist weet waar hij op moet letten en voorkomt problemen als lekkage. Wilt u weten hoe deze te werk gaat of gaat u toch liever zelf aan de slag? Bekijk dan het stappenplan groendak aanleggen:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg dat de bestaande dakbedekking goed schoon is en plaats een boldraadrooster op het gat van de regenpijp. Voor goede waterafvoer is het belangrijk dat de regenpijp niet verstopt raakt en de planten er niet overheen groeien.

Stap 2: Drainage

Voor goede drainage plaatst u een drainagemat (beschermvlies) op het dak. Indien nodig kunt u hier ook nog een filterdoek op aanbrengen.

Stap 3: Een goede onderlaag

Als bodem voor de planten legt u een onderlaag (substraatlaag of voedingsbodem) op het beschermvlies of het filterdoek.

Stap 4: Planten

Plaats de planten op het dak. U kunt kiezen voor sedum, maar er zijn ook andere planten die goed groeien op een groendak. Of wat dacht u van een gazon? U kunt stap 3 en 4 ook samenvoegen door te kiezen voor kant-en-klare vegetatiematten. Deze matten bestaan uit beschermfolie, substraat en vegetatie. Rol de matten uit over de dakbedekking en uw groendak is klaar.

Stap 5: Besproeien

Nu de planten op het dak staan, hoeft u deze enkel nog water te geven. Gebruik een gieter of tuinslang en zorg dat alle planten voldoende besproeit worden.

Voor- en nadelen groendak

Met een groendak is uw huis of schuur letterlijk en figuurlijk een stuk groener! Maar deze duurzame dakbedekking heeft nog meer voordelen. We noemen de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen groendak:

 • Zorgt voor betere luchtkwaliteit
 • Goed voor milieu
 • Extra isolatie
 • Uw dak gaat langer mee
 • Duurzaam
 • Goed voor de biodiversiteit in uw omgeving
 • Minder geluidsoverlast
 • Ontlasting van het riool door opvangen regenwater

Nadelen groendak:

 • Grotere belasting voor het onderdak
 • Trekt veel insecten aan
 • Kans op lekkage door fout bij aanleggen

Groendak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten groendak aanleggen

Wilt u graag een groendak maar bent u zich nog aan het oriënteren op de mogelijkheden? Met onderstaande voorbeelden helpen we u graag op weg.

Intensief groendak met daktuin

Een intensief groendak is een groendak met daktuin, waar u ook kunt leven. In de tuin kunnen mos en vetplanten groeien, maar ook struiken en zelfs bomen. Hiervoor is uiteraard wel een bijzonder stevige dakconstructie nodig, die in veel gevallen moet worden aangepast voor een intensief groendak wordt aangelegd. De gemiddelde kosten voor een intensief groendak zijn € 150 per m². Dit is exclusief de kosten voor wortelwerende dakbedekking.

Sedumdak (extensief groendak)

Een sedumdak of extensief groendak is het meest voorkomende groendak in Nederland. De begroeiing bestaat uit vetplantjes en/of mos en heeft zodoende weinig onderhoud nodig. Soms is plantenvoeding of extra bewatering nodig en zo nu en dan moeten de randen worden bijgeknipt. Een extensief groendak is niet stevig genoeg om op te lopen, u kunt er dus niet echt tuinieren. De kosten voor een sedumdak liggen tussen de € 45 - € 100 per m².

Zelf aanleggen

Een goedkopere optie voor een groendak is het zelf aanleggen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van sedumcassettes of vegetatiematten die u zelf op het dak kunt plaatsen. Zorg dat u zich goed inleest over het plaatsen van wortelwerend doek en een drainagelaag om lekkage en andere problemen te voorkomen.

Verdeling kosten groendak aanleggen

Groendak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van groendak aanleggen?

Wanneer u een groendak laat aanleggen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: EPDM dakbedekking

Om lekkages en andere problemen te voorkomen is het aan te raden een groendak op EPDM dakbedekking te plaatsen. Deze wortelwerende dakbedekking ligt wellicht al op uw dak. Een dakdekker kan de EPDM dakbedekking controleren en indien nodig repareren of vervangen.

Keuze 2: Intensief groendak of extensief groendak

Kiest u voor onderhoudsvriendelijk of juist voor een intensief groendak waar u kunt tuinieren en genieten van uw daktuin? Deze keuze heeft te maken met de gewenste beplanting, maar hangt ook af van de mogelijkheden die uw dakconstructie biedt. Voor een intensief groendak is een stevige constructie nodig, die u wellicht vooraf moet laten maken.

Keuze 3: Isolatie

Wanneer u toch aan het dak werkt, kunt u ook gelijk dakisolatie laten plaatsen. Dit zorgt voor extra besparing en maakt uw dak nóg duurzamer. De investering van zo’n € 45 per m² verdient u in 4 - 6 jaar terug door de besparing op uw energierekening.

Keuze 4: Zelf doen of laten doen

Bij het aanleggen van een groendak komt veel kijken. Als het niet goed wordt aangelegd, kan dit leiden tot lekkages in uw woning, wat een vervelend probleem is. Door het uit te besteden aan een hovenier, kunt u er zeker van zijn dat het op de juiste manier wordt gedaan. Andere professionals, zoals dakdekkers, zijn ook handig bij deze klus. Het is belangrijk om vooraf te controleren of de dakconstructie stevig genoeg is en of de dakbedekking in goede staat verkeert. Een groendak is een waardevolle investering waar u jarenlang plezier van kan hebben als het goed wordt aangelegd. Het is dus zeker de moeite waard om een vakspecialist in te schakelen.

Keuze 5: Extra opties

Voor een mooi groendak is het belangrijk de planten goed te verzorgen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van meststof of van sedum voeding. Meststof kost gemiddeld € 15 per kilo, voor sedum voeding betaalt u zo’n € 10 per kilo.

Groendak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten groendak aanleggen

Wanneer u vragen hebt over de kosten van groendak aanleggen of de bijbehorende werkzaamheden, kunt u hierover vrijblijvend contact opnemen met een hovenier of dakdekker bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder enkele veelgestelde vragen over groendak aanleggen.

Is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een groendak?

Steeds meer Nederlandse gemeenten bieden subsidie aan voor de installatie van sedumdaken. Het is aan te raden om dit vooraf te controleren bij uw eigen gemeente. In sommige gevallen kan de subsidie zelfs oplopen tot 50% van de totale kosten.

Wat kost een groendak?

De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een groendak bedragen € 4.000, oftewel € 45 - € 100 per m². De exacte kosten voor uw groendak zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de helling en afmeting van het dak, de gewenste begroeiing en of er wortelwerende dakbedekking nodig is.

Heeft een groendak onderhoud nodig?

Hoewel een sedumdak weinig onderhoud nodig heeft, is het niet volledig onderhoudsvrij. We adviseren om één tot twee keer per jaar het onkruid tussen de sedumplanten te verwijderen en om de sedumplanten bij te knippen wanneer ze te ver over de rand van het dak groeien. Een ander belangrijk aspect van het onderhoud is het controleren van de waterafvoer. Zorg ervoor dat de regenpijp niet verstopt raakt door bladeren of plantenresten, zodat hemelwater goed kan worden afgevoerd. Bovendien is het verstandig om de gezondheid van de planten te controleren en ze indien nodig van extra water en/of voeding te voorzien.

Wanneer u kiest voor een intensief groendak is er meer onderhoud nodig. Afhankelijk van de gekozen beplanting, zult u op een intensief groendak moeten tuinieren zoals u ook in de normale tuin doet. Bomen en struiken moeten regelmatig worden gesnoeid en gras moet worden gemaaid.

Groendak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten groendak aanleggen

© Kassandra2 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen