Kosten tuin ophogen

Kosten tuin ophogen
Gemiddelde kosten tuin ophogen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 490 € 750 € 2.150 € 600 - € 900

Een verzakte tuin is geen fraai gezicht. Bovendien wordt het steeds lastiger om tuinmeubilair stevig neer te zetten op een verzakt terras. Op dieper gelegen delen van de tuin kunnen daarnaast ook flinke plassen regenwater verzamelen. Ongewenste hoogteverschillen in de tuin zorgen op den duur vrijwel altijd voor problemen. Op deze pagina leest u meer over de kosten voor het ophogen van de tuin en de mogelijkheden.

Wat kost de tuin ophogen?

Het ophogen van de tuin kost gemiddeld € 750. Om de exacte kosten te berekenen gaan we uit van het aantal vierkante meters dat de tuin beslaat. Voor het ophogen van 1m² betaalt u gemiddeld € 15. In onderstaande tabel treft u een overzicht van de gemiddelde prijzen voor het ophogen van de tuin.

Kosten tuin ophogen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Tuin ophogen (inclusief zand en oude tegels terugleggen) € 25 - € 30 per m²
Tuin ophogen (inclusief zand) € 15 per m²
1500 kg zand (Bigbag) € 65
1500 kg gebroken puin (Bigbag) € 80
1500 kg bemeste tuinaarde (Bigbag) € 125

Tuin laten ophogen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuin ophogen

De tabel met gemiddelde kosten is een goed uitgangspunt om de kosten voor tuin ophogen in uw specifieke situatie te berekenen. Om u daarmee verder op weg te helpen geven we hieronder drie prijsvoorbeelden.

Ophogen met zand

In veel gevallen wordt het ophogen van de tuin gecombineerd met andere klussen, zoals het leeghalen van de tuin vooraf of het aanleggen van een terras achteraf. Wilt u de tuin enkel laten ophogen met zand om er vervolgens zelf wat moois van te maken? Dan betaalt u gemiddeld € 15 per m². Een tuin ophogen van 50 m² kost gemiddeld € 750. Deze prijs is inclusief zand.

Ophogen en oude tegels terugleggen

Het ophogen van de tuin is dé oplossing voor het rechtleggen van verzakte bestrating. Maar het is een flinke klus. De oude tegels moeten eruit, de tuin moet worden opgehoogd en dan moeten de tegels opnieuw gelegd worden. U bespaart hiermee de kosten van nieuwe tegels en heeft weer een mooi strak terras. Tuin ophogen en (her)bestraten kost gemiddeld € 25 - € 30 per m². Voor een tuin van 50 m² betaalt u gemiddeld €1.250 - € 1.500, inclusief zand.

Prachtig nieuwe bestrating in uw opgehoogde tuin

Wilt u de bestrating volledig vernieuwen? Dan kunt u met de hovenier afspreken dat hij de tuin ophoogt, nieuwe tegels bestelt en de bestrating in orde brengt. U betaalt dan gemiddeld € 25 - € 30 per m² voor het ophogen en bestraten + de kosten voor de nieuwe tegels. Hoe hoog die kosten zijn, hangt af van de tegels die u kiest. Betonnen tegels zijn aanzienlijk goedkoper, maar natuursteen tegels geven uw tuin een luxe uitstraling.

Verdeling kosten tuin ophogen

Tuin laten ophogen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuin ophogen?

Wanneer u (een deel van) de tuin wilt laten ophogen , zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf doen of laten doen?

Wanneer u de tuin wilt ophogen kunt u ervoor kiezen dit zelf te doen of de klus uit te besteden aan een ervaren hovenier. Uiteraard bespaart u arbeidskosten wanneer u zelf aan de slag gaat. U betaalt dan alleen voor het zand. Uitbesteden aan een hovenier heeft als voordeel dat het u veel tijd scheelt. Bovendien weet u zeker dat het ophogen van de tuin vakkundig gebeurt en dat de grond na afloop overal gelijk is.

Keuze 2: De functie van de ondergrond

Voordat u de tuin laat ophogen, is het belangrijk goed na te denken over de functie die de grond heeft. Dit zal wellicht per tuindeel verschillen. Een terras en een looppad worden over het algemeen niet al te zwaar belast, en kunnen worden opgehoogd met zand. Het ophogen van grond waar een oprit komt, kunt u beter laten doen met zand en gebroken puin. De ondergrond wordt hierdoor steviger, zodat de bestrating de zwaardere belasting van geparkeerde auto’s aankan. Het zou immers zonde zijn als de oprit in korte tijd (opnieuw) is verzakt. De delen van de tuin waar gazon of beplanting komt, kunt u het beste laten ophogen met tuinaarde. Zand is voor de meeste planten geen fijne ondergrond.

Keuze 3: Oppervlak

Hoe groot is het stuk tuin dat u laat ophogen? Betreft het de hele tuin, of enkel het stuk waar het terras zich bevindt? Gaat het om voor én achtertuin, of alleen om de oprit? In verhouding is het vaak voordeliger om een groot oppervlak te laten ophogen. Overleg vooraf met de hovenier en bespreek de kosten voor uw specifieke situatie. Een hovenier kan altijd adviseren, meedenken en een gerichte prijsopgave maken.

Keuze 4: Wat heeft u nodig?

Als u een hovenier inschakelt om de tuin op te hogen, zitten materialen bij de prijs inbegrepen. Gaat u zelf aan de slag? Dan heeft u de keuze uit zand, gebroken puin en bemeste tuinaarde. Alle drie deze grondsoorten worden geleverd in Bigbags van 1500 kg. Een Bigbag zand kost gemiddeld € 65. Voor een Bigbag gebroken puin betaalt u zo’n € 80 en een Bigbag bemeste tuinaarde kost gemiddeld € 125.

Tuin laten ophogen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuin ophogen

Met vragen over het ophogen van de tuin kunt u uiteraard altijd terecht bij een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden wij hieronder enkele veelgestelde vragen over de werkzaamheden en kosten van tuin ophogen.

Hoeveel grond heb ik nodig om de tuin op te hogen?

Voor het ophogen van de grond met drie centimeter zand, heeft u 30 liter zand per m² nodig. Voor een laag tuinaarde van 1 centimeter hoog koopt u 10 liter tuinaarde per m². De inhoud van zakken zand wordt vaak aangeduid in kuub. Een kuub staat gelijk aan 1000 liter.

Tuin ophogen: Wat is goedkoper, aarde of zand?

Voor het ophogen van de tuin is zand goedkoper dan tuinaarde. Maar beide soorten ondergrond dienen wel echt een andere functie. Daar waar beplanting komt, zult u de grond moeten ophogen met tuinaarde. De meeste planten doen het niet goed in zand. Als ondergrond voor bestrating is zand het meest geschikt.

Wat kost het om de tuin op te hogen?

Het ophogen van de tuin kost gemiddeld €750. Bij het bepalen van de prijs speelt het aantal vierkante meters een rol, maar ook de soort ondergrond die u kiest en het aantal centimeters dat de tuin moet worden opgehoogd.

Tuin laten ophogen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuin ophogen

© minco.soska - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen