Kosten damwand plaatsen

Kosten damwand plaatsen
Gemiddelde kosten damwand plaatsen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 800 € 2.000 € 8.000 € 1.800 - € 2.500

Bij flinke hoogteverschillen in de tuin, is het belangrijk om de gronddruk op te vangen. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een damwand. Een damwand moet behoorlijk stevig zijn, want de gronddruk achter de wand is vaak enorm. Daarom wordt veel gebruikgemaakt van betonnen onderdelen.

Een houten damwand wordt vaak gebruikt als waterkering. Dit noemen we ook wel walbeschoeiing. Het is noodzakelijk voor het behoud van de walkant en zorgt ervoor dat de tuin of bestrating niet wegzakt. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of wilt u weten wat damwand plaatsen kost? Op deze pagina vertellen we u er meer over.

Wat kost een damwand plaatsen?

De kosten van een damwand of walbeschoeiing lopen erg uiteen. We gaan uit van een gemiddeld bedrag van € 200 - € 300 per strekkende meter (inclusief materiaal). In onderstaande tabel ziet u diverse materialen en bijbehorende (gemiddelde) prijzen.

Kosten damwand plaatsen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Oude damwand verwijderen € 50 per meter
Damwand plaatsen € 200 - € 300 per meter
Kunststof schot
(3 meter breed, 2 planken hoog)
€ 60
Kunststof schot
(3 meter breed, 3 planken hoog)
€ 80
Kunststof schot
(3 meter breed, 4 planken hoog)
€ 120
Kunststof schot
(3 meter breed, 5 planken hoog)
€ 145
Paal (160 centimeter hoog) € 15
Paal (180 centimeter hoog) € 17
Paal (240 centimeter hoog) € 25
Paal (300 centimeter hoog) € 40
Houten schot
3 meter breed, 5 planken hoog
€ 180
Betonnen L-element
(60 centimeter hoog, 50 centimeter breed)
€ 30
Betonnen L-element

(100 centimeter hoog, 50 centimeter breed

€ 65

Damwand laten plaatsen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten damwand plaatsen

Wilt u een hoogteverschil in de tuin creëren of verstevigen, dan kan het lastig zijn om vooraf goed uit te rekenen wat daar de kosten van zijn. Voor een specifieke prijsopgave voor uw tuin, kunt u het beste offertes opvragen bij hoveniers bij u in de buurt. Onderstaande voorbeelden geven alvast een idee van de mogelijkheden.

Bestaande damwand vervangen

In de loop der jaren heeft een damwand of walbeschoeiing behoorlijk wat te verduren. Weer en wind kunnen ervoor zorgen dat de wand aan vervanging toe is. Laat de oude damwand door een hovenier verwijderen voordat hij een nieuwe damwand plaatst. Het verwijderen en plaatsen van damwand is een specialistische klus, waar vaak ook materieel voor nodig is. Een hovenier beschikt over graafmachines en andere benodigdheden waarmee de klus geklaard kan worden. U kunt hierbij kiezen om eenzelfde damwand te laten plaatsen. Wilt u de tuin een andere uitstraling geven? Kijk dan ook eens naar ander materiaal voor uw nieuwe damwand of walbeschoeiing.

Kunststof walbeschoeiing plaatsen

Kunststof walbeschoeiing is voordelig én heeft een langere levensduur dan hout. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren, maar heeft helaas geen natuurlijke uitstraling. Wanneer de damwand als waterkering gebruikt wordt, is er van de kunststof schotten vanuit de tuin vaak maar weinig te zien.

Betonnen damwand plaatsen

Grote hoeveelheden grond kunt u het beste tegenhouden met betonnen damwand. Hiervoor gebruikt men L-vormige betonblokken, die in verschillende maten verkrijgbaar zijn.

Verdeling kosten damwand plaatsen

Damwand laten plaatsen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van damwand plaatsen?

Wanneer u een damwand wilt (laten) plaatsen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Materiaal

Voor een damwand heeft u de keuze uit hout, beton en kunststof. Voor een deel is dit uw eigen keuze. U kunt kijken naar wat u mooi vindt, naar de kosten en naar de levensduur van het materiaal.

In uw keuze dient u ook mee te nemen welk materiaal het beste past bij de toepassing. Zo is een betonnen damwand heel geschikt voor langere lengtes. Een betonnen damwand kan bovendien een grote belasting aan en is onderhoudsvrij. Een houten damwand gaat gemiddeld 20-25 jaar mee, is weinig gevoelig voor vocht en schimmels en is CO2-positief. Houten walbeschoeiing is geschikt voor renovatie en nieuwbouw. Een kunststof damwand heeft geen natuurlijke uitstraling, maar gaat wel langer mee dan hout. Een kunststof damwand is bestand tegen alle weertypes en bovendien een stuk goedkoper dan hout of beton.

Keuze 2: Oude damwand vervangen

Voordat een damwand geplaatst kan worden, moet eventuele oude damwand eerst verwijderd worden. Dit kunt u zelf doen, of uitbesteden aan een vakman. De meerprijs voor het verwijderen van oude beschoeiing is gemiddeld € 50 per meter.

Keuze 3: Zelf damwand plaatsen of uitbesteden?

Hoewel het mogelijk is om zelf een damwand te plaatsen, raden we in de meeste gevallen aan dit over te laten aan een professional. Het plaatsen van een damwand is een klus waar minimaal twee mensen voor nodig zijn. Daarnaast wordt er veelal gebruikgemaakt van apparaten en machines, zoals een trilplaat, minikraan, accuboormachine, waterpas, handzaag en een schep.

Damwand laten plaatsen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten damwand plaatsen

Voor specifieke vragen over een damwand in uw tuin, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een lokale hovenier. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder alvast enkele veelgestelde vragen over damwanden en walbeschoeiing.

Heb ik een vergunning nodig om walbeschoeiing te plaatsen?

Wanneer walbeschoeiing als waterkering geplaatst wordt, is daar in veel gevallen een vergunning voor nodig. Soms is meldplicht voldoende. Controleer vooraf op www.waterschappen.nl onder welk waterschap u valt en doe navraag over een eventuele vergunning. Naast een vergunning kan het ook zijn dat er andere eisen zijn waar de damwand aan moet voldoen. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de lokale regelgeving en volg deze na om problemen te voorkomen.

Is er subsidie voor walbeschoeiing vervangen?

Sommige waterschappen geven subsidie voor het vervangen van walbeschoeiing. Dit verschilt per locatie, maar even navragen is een kleine moeite. Het zou fijn zijn als u de damwand kosten kunt verlagen met een mooie subsidie.

Waarom een damwand plaatsen?

U kunt een damwand plaatsen om hoogteverschillen in de tuin te creëren. Als tuinen aan water grenzen is het plaatsen van een damwand of walbeschoeiing vaak noodzakelijk om te voorkomen dat de tuin of bestrating wegzakt.

Damwand laten plaatsen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten damwand plaatsen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen