Kosten tuinman

Kosten tuinman
Gemiddelde kosten tuinman
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 100 € 1.150 € 4.500 € 900 - € 1.500

Een goede tuinman weet het hele jaar door precies wat uw tuin nodig heeft om er prachtig bij te staan. Zo kunt u een tuinman inschakelen om de tuin voor te bereiden op de winter of bijvoorbeeld voor het snoeien van bomen en struiken in de zomer. Op deze pagina kijken we naar de verschillende werkzaamheden waarvoor u een tuinman kunt inhuren en bespreken we de gemiddelde tuinman kosten.

Wat kost een tuinman?

Het gemiddelde tuinman uurtarief ligt tussen de € 35 - € 55 per uur. Houd er rekening mee dat een tuinman daarbovenop ook nog materiaalkosten rekent. De totale kosten van een tuinman inhuren zijn erg afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Maakt u afspraken over periodiek tuinonderhoud? Dan kan een tuinman wellicht een gunstiger tarief hanteren. In onderstaande tabel ziet u diverse veelvoorkomende werkzaamheden van een tuinman met de bijbehorende gemiddelde prijs.

Kosten tuinman
Omschrijving Gemiddelde prijs
Uurtarief tuinman € 35 - € 55
Boom snoeien € 250 - € 1.000
Gazon maaien (100 m²) € 25 - € 30
Gazon verticuteren (100 m²) € 100 - € 140
Tuinontwerp € 400 - € 600
Beplantingsplan 50% van de ontwerpkosten
Tuinonderhoud € 750 - € 1.250
Tuinaanleg € 4.000 - € 6.000
Tuinrenovatie € 4.750 - € 7.250
Vijver aanleggen € 2.250 - € 3.500
Gras aanleggen € 300 - € 550

Tuinman nodig? Offertes aanvragen

Voorbeelden werkzaamheden tuinman

De werkzaamheden die een tuinman kan uitvoeren zijn erg divers. Zijn kennis van en ervaring met het aanleggen en onderhouden van tuinen zorgen voor een expertise die voor goed tuinonderhoud zeker gewenst is. Bedenk vooraf goed welke werkzaamheden u graag aan een tuinman zou willen uitbesteden. U kunt dan gericht offertes opvragen voor die specifieke zaken, om een beter beeld te krijgen van de tuinman kosten voor uw tuinonderhoud. Denk aan werkzaamheden als:

Tuinontwerp maken

Een tuinontwerp is de basis van een tuinrenovatie of het aanleggen van een geheel nieuwe tuin. Vaak schakelt u hiervoor een tuinarchitect of hovenier voor in, maar er zijn ook tuinmannen die kennis hebben van het ontwerpen van een tuin. De gemiddelde kosten voor een tuinontwerp zijn € 400 - € 600. Tegen meerprijs kunt u daarbij eventueel ook een beplantingsplan laten maken.

Tuin aanleggen

Een geheel nieuwe tuin laten aanleggen kunt u door een hovenier of tuinman laten doen. Dat scheelt u een hoop tijd. Bovendien heeft een tuinman kennis van zaken als het gaat om tuinaanleg, tuinonderhoud en beplanting. De kosten van tuinaanleg zijn afhankelijk van de afmeting van de tuin en uw specifieke wensen. Houd rekening met een gemiddeld bedrag rond de € 4.000 - € 6.000.

Tuin en bestrating reinigen

Een tuinman kan de bestrating van uw tuin reinigen. Het schoonmaken van de tegels gebeurt vaak met een hogedrukspuit. Soms is er ook extra onderhoud aan de bestrating nodig om deze mooi te houden. Wilt u tuinafval en onkruid uit de tuin laten verwijderen? Ook daarvoor kunt u een tuinman inschakelen.

Tuin beplanten

Wie groene vingers heeft, gaat wellicht graag zelf aan de slag met het beplanten van de tuin. Maar heeft u daar geen tijd voor of behoefte aan, dan staat de tuinman graag voor u klaar. Hij zorgt ervoor dat al uw nieuwe planten, hagen, bomen, struiken en bloemen op de juiste manier en op de juiste plek in de grond worden gezet. Waar nodig zorgt de tuinman ook voor betere grond zodat de planten optimale kans krijgen om tot groei en bloei te komen.

Beplanting onderhouden

Het onderhouden van beplanting is een klus die jaarlijks meerdere keren nodig is om de tuin goed op orde te houden. Een tuinman kan periodiek langskomen om dit voor u te verzorgen. Omdat een tuinman veel kennis van planten heeft, kan hij bomen en planten verzorgen en controleren op eventuele ziektes. Onkruid en plantenziektes worden door de tuinman geëlimineerd en bomen, hagen en struiken worden getrimd of gesnoeid.

Voorkomen en genezen van plantenziekten

Wanneer een plant of boom ziek is, is het van groot belang dit zo snel mogelijk te signaleren. Hierdoor kunt u de plant tijdig behandelen en verdere verspreiding van de plantenziekte tegengaan. Een tuinman kent alle veelvoorkomende plantenziektes en weet waar hij op moet letten. Bij (periodiek) tuinonderhoud zal hij eventuele plantenziektes dan ook snel identificeren om vervolgens de juiste middelen in te kunnen zetten om de ziekte te bestrijden.

Gazon onderhoud

Gras maaien, gras verticuteren en de kantjes bijwerken kunt u met een gerust hart overlaten aan de tuinman. Vooral in de zomerperiode heeft uw gazon regelmatig onderhoud nodig om het gras mooi groen en gezond te houden.

Bomen kappen en verwijderen

Staat er een boom in de tuin waar u graag vanaf wilt? Schakel dan een tuinman in om deze te verwijderen. Een tuinman zorgt ervoor dat de boom bij het verwijderen geen schade aan de omgeving aanricht. Hij kapt de boom en haalt desgewenst ook de boomstronk weg zodat u de ruimte die vrijkomt een nieuwe bestemming kan geven.

Verdeling kosten tuinman

Tuinman nodig? Offertes aanvragen

Wanneer tuinonderhoud laten uitvoeren door tuinman?

Met groene vingers en wat vrije tijd om handen bent u prima in staat om zelf de tuin te onderhouden. Uitbesteden aan een tuinman scheelt tijd én garandeert u ervan dat de tuin vakkundig wordt bijgewerkt. U kunt daarbij kiezen voor verschillende momenten en frequenties voor het tuinonderhoud:

Keuze 1: Eenmalig tuinonderhoud

Is uw tuin overwoekerd, ziet u door het onkruid de beplanting niet meer of moeten de bomen gekapt worden? Dan kunt u een tuinman inhuren voor eenmalig tuinonderhoud.

Keuze 2: Periodiek tuinonderhoud

Met periodiek tuinonderhoud zorgt u ervoor dat de tuin er altijd in goede staat bij ligt. De tuinman komt regelmatig langs om het gazon te onderhouden, struiken te snoeien en onkruid te wieden. Welke werkzaamheden de tuinman uitvoert en hoe vaak hij langskomt, spreekt u vooraf samen af.

Keuze 3: Tuinonderhoud tijdens vakantie

Wanneer u wat langer op vakantie gaat in een periode waarin de tuin volop groeit en bloeit, kan het prettig zijn om een tuinman in te schakelen voor tuinonderhoud tijdens de vakantie. Dan kunt u na thuiskomst direct op eigen terras verder genieten van een heerlijke zomer.

Keuze 4: Klaarmaken voor het nieuwe seizoen

Twee tot vier keer per jaar de tuin laten klaarmaken voor een nieuw seizoen? De tuinman helpt er graag bij. Door de planten op de juiste manier te verzorgen kunt u er op rekenen dat ze na een winterslaap weer prachtig uitlopen. En met onderhoud voor de lente en de zomer weet u zeker dat u op zonnige dagen optimaal van de tuin kunt genieten.

Tuinman nodig? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinman

Twijfelt u nog over het inhuren van een tuinman of heeft u vragen over de kosten van het inhuren van een tuinman? Bespreek dan uw wensen en de mogelijkheden met een tuinman bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen beantwoorden wij hieronder enkele veelgestelde vragen.

Wat is het tuinman uurtarief?

Het gemiddelde uurtarief van een tuinman is € 35 - € 55. Daar kunnen nog wel reiskosten en kosten voor materiaal bijkomen.

Welke werkzaamheden voert een tuinman uit?

Een tuinman voert diverse werkzaamheden uit op het gebied van tuinaanleg en tuinonderhoud. Denk aan het snoeien van de heg, het maaien van het gras, het wieden van het onkruid en het uitroeien van plantenziektes.

Wat is het verschil tussen een tuinman en een hovenier?

Wat betreft de werkzaamheden zijn er vooral veel overeenkomsten tussen een tuinman en een hovenier. Het grootste verschil zit ‘m in het dienstverband. Een hovenier werkt voor zichzelf of in dienst van een hoveniersbedrijf. Een tuinman kan eigen baas zijn of bij een hoveniersbedrijf werken, maar een tuinman kan ook in dienst zijn van een particuliere tuineigenaar.

Tuinman nodig? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinman

© dimmushka - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen