Kosten overkapping plaatsen

Kosten overkapping plaatsen
Gemiddelde kosten overkapping plaatsen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 800 € 4.100 € 10.500 € 3.200 - € 4.800

Of het nu droog is of regent, met een terrasoverkapping kunt u altijd in de tuin zitten. Ideaal tijdens een zomerse bui. Maar ook op heel zonnige dagen biedt een overkapping uitkomst. In een tuin op het zuiden creëert u met een terrasoverkapping gemakkelijk schaduw. En het ziet er nog mooi uit ook. Op deze pagina kijken we naar de verschillende mogelijkheden en prefab en maatwerk overkappingen en de kosten om een overkapping te plaatsen.

Wat kost een overkapping plaatsen?

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een terrasoverkapping liggen rond de € 4.000. Kiest u voor een prefab terrasoverkapping? Dan bent u een stuk voordeliger uit dan bij een maatwerk terrasoverkapping. De gemiddelde prijs voor een prefab terrasoverkapping ligt tussen de € 800 - € 3.500. In onderstaande tabel ziet u een aantal gemiddelde prijzen voor een overkapping van 5 meter breed en 3 meter diep.

Kosten overkapping plaatsen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Prefab terrasoverkapping € 800 - € 3.500
Maatwerk terrasoverkapping € 2.400 - € 10.500
Bitumen dakbedekking € 500
Glas in dak € 1.000
Elektra € 400
Regenpijp € 250

Overkapping laten plaatsen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten overkapping plaatsen

Om beter in te kunnen schatten wat een overkapping plaatsen kost, hebben we hieronder een aantal voorbeelden beschreven. Voor een exacte prijsopgaaf voor uw nieuwe overkapping kunt u vrijblijvend offertes aanvragen bij vakspecialisten bij u in de buurt.

Prefab terrasoverkapping

De snelste en goedkoopste manier om een overkapping te plaatsen is het aanschaffen van een prefab terrasoverkapping. Deze overkapping is al klaar. U hoeft ‘m enkel nog neer te zetten. Bij een eenvoudige terrasoverkapping denken we aan een houten constructie met een dak van polycarbonaat. Deze overkapping plaatst u voor gemiddeld € 2.000. Hierbij zitten geen extra’s zoals een regenpijp of elektra.

Eenvoudige maatwerk terrasoverkapping

Veel mensen kiezen voor een maatwerk terrasoverkapping. De kosten hiervan zijn hoger, maar daar krijgt u ook veel voor terug. Zo kunt u zelf tot op de centimeter bepalen wat de afmeting van de overkapping wordt. Ook de materiaalkeuze en het toevoegen van extra’s heeft u volledig zelf in de hand. Wanneer u een eenvoudige maatwerk terrasoverkapping laat maken, betaalt u gemiddeld zo’n € 4.100.

Van alle gemakken voorzien

Wie een ruim budget heeft en graag optimaal van het buitenleven in de tuin wil genieten, gaat voor een luxe maatwerk terrasoverkapping. Deze wordt geheel naar wens ontworpen. De kosten voor deze terrasoverkapping variëren dan ook enorm en kunnen oplopen tot zo’n € 10.500. Van glazen koepels in het dak tot elektriciteit en van een buitenkeuken tot sfeervolle verlichting, er valt veel te kiezen. Hoe ziet uw ideale terrasoverkapping er uit?

Verdeling kosten overkapping plaatsen

Overkapping laten plaatsen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van overkapping plaatsen?

Wanneer u een overkapping in de tuin wilt, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Het formaat van de overkapping

Hoe groter de overkapping, hoe hoger de prijs, dat spreekt voor zich. Bij een overkapping die aan het huis geplaatst wordt, is de breedte meestal gelijk aan de breedte van het huis. Om onder de overkapping voldoende ruimte te hebben voor tuinmeubilair, is een diepte van 3 meter nodig. U kunt ook kiezen voor een losstaande overkapping. In dat geval heeft u meer vrijheid qua vorm en formaat. Losstaande overkappingen zijn meestal vierkant en hebben een afmeting van 3 x 3 meter.

Keuze 2: Materiaal

Bij het aanschaffen van een terrasoverkapping heeft u de keuze uit verschillende materialen: staal, aluminium en hout.

Stalen terrasoverkapping

Staal is zwaar materiaal, waardoor de palen van de terrasoverkapping smal kunnen zijn. Het is wel belangrijk het staal thermisch te verzinken om roest tegen te gaan. Een terrasoverkapping van staal heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar.

Aluminium terrasoverkapping

Een aluminium terrasoverkapping is licht en onderhoudsvrij. De kosten voor een aluminium terrasoverkapping liggen tussen hout en staal in. De levensduur van een terrasoverkapping van aluminium is gemiddeld 50 jaar.

Houten terrasoverkapping

Een houten terrasoverkapping heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Hardhout is goedkoper dan staal en aluminium, maar een kortere levensduur. Een houten terrasoverkapping gaat gemiddeld 30 jaar mee. Bovendien is er jaarlijks onderhoud nodig om het hout in goede staat te houden.

Keuze 3: Prefab of maatwerk

Prefab terrasoverkappingen worden in de fabriek gemaakt en kant-en-klaar afgeleverd in uw tuin. Ideaal voor wie snel en goedkoop een overkapping wil laten plaatsen. Heeft u specifieke wensen over afmeting, materiaal of extra’s? Dan komt u al snel uit op een maatwerk terrasoverkapping. De kosten voor een maatwerk terrasoverkapping liggen hoger. Hoe groot de investering is, hangt af van uw eigen wensen.

Keuze 4: Extra wensen

Afwatering door middel van een regenpijp, goede verlichting, elektra, glas in het dak, een buitenkeuken… Wat extra’s betreft valt er bij het plaatsen van een overkapping veel te kiezen! Voor deze opties geldt over het algemeen wel dat u een maatwerk terrasoverkapping moet laten plaatsen.

Overkapping laten plaatsen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten overkapping plaatsen

Wellicht roept het uitdenken van uw overkapping vragen op over de mogelijkheden en de kosten. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen.

Wat kost een terrasoverkapping?

De kosten van een overkapping plaatsen zijn geheel afhankelijk van het formaat en uw wensen met betrekking tot materiaal en eventuele extra’s. Grofweg kunnen we stellen dat een prefab terrasoverkapping tussen de € 800 - € 3.500. Reken voor een maatwerk terrasoverkapping op een bedrag tussen de € 2.400 - € 10.500.

Hoe kan ik de levensduur van mijn overkapping verlengen?

Wanneer de terrasoverkapping eenmaal staat, wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. De gemiddelde levensduur van een terrasoverkapping is 30 - 50 jaar. Vier tips om de levensduur te verlengen:

  1. Is er iets stuk? Zorg dan dat u dit tijdig repareert om grotere schade te voorkomen.
  2. Plaats een regenpijp voor optimale afvoer van regenwater.
  3. Maak de terrasoverkapping regelmatig schoon.
  4. Kies een harde dakbedekking zoals bitumen of glas.

Wanneer kiezen voor maatwerk overkapping?

In de meeste gevallen kiezen mensen voor een maatwerk overkapping omdat deze mooi aansluit op het huis. U kunt daarbij de kleur, het materiaal en de afmeting helemaal zelf bepalen. Het spreekt voor zich dat een maatwerk overkapping duurder is dan een prefab terrasoverkapping. De prijs voor maatwerk is afhankelijk van uw wensen.

Overkapping laten plaatsen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten overkapping plaatsen

© kzlobastov - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen