Schutting

De meest voorkomende reden dat mensen kiezen voor een schutting is privacy. Maar er zijn ook nog tal van andere beweegredenen, zoals het tegengaan van geluidsoverlast, veiligheid, het afzetten van de tuin voor huisdieren of om een beschutte plek uit de wind te creëren. Een ander voordeel van een schutting plaatsen is dat u snel resultaat heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een haag of heg, waarbij u moet wachten tot deze voldoende gegroeid is.

Schutting plaatsen

Als u eenmaal heeft besloten dat u een nieuwe schutting wilt plaatsen dan is de eerste keuze waar u voor komt te staan of u dat zelf gaat doen of dat u het werk gaat uitbesteden aan een vakman, zoals bijvoorbeeld een hovenier of tuinman.

Het is natuurlijk goedkoper om het zelf te doen, maar voor een goed resultaat is het van belang om zorgvuldig te werk te gaan. Het zou natuurlijk erg jammer zijn wanneer uw schutting na de eerste de beste storm scheef gaat staan of verzakt.

Houdt u er daarnaast ook rekening mee dat er voor schuttingen een aantal regels gelden. Een schutting in de achtertuin of aan de zijkant van uw woning mag niet hoger zijn dan 2 meter en in de voortuin is de maximale hoogte van een schutting 1 meter. Ook is het verstandig om van tevoren even met uw buren te overleggen om problemen te voorkomen.

Soorten schuttingen

Er bestaan veel verschillende soorten schuttingen en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook is het zo dat een schutting van grote invloed is op de sfeer en uitstraling van uw tuin, dus het is aan te raden om te kiezen voor een type dat goed aansluit bij de rest van uw tuin. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten schuttingen.

Houten schutting

De meeste mensen kiezen nog altijd voor een houten schutting. Er zijn veel verschillende soorten hout en de keuze voor een bepaalde houtsoort is vooral afhankelijk van uw budget. Met een klein budget kunt u het beste kiezen voor een houtsoort van iets lagere kwaliteit zoals grenen of vuren. Heeft u wat meer te besteden dan kunt u een houtsoort van betere kwaliteit overwegen zoals Douglas of hardhout, deze houtsoorten gaan langer mee en zullen ook minder snel verkleuren.

Maar welke houtsoort u ook kiest, u kunt er vanuit gaan dat uw schutting jarenlang mee zal gaan. Hout wordt tegenwoordig namelijk altijd geïmpregneerd, wat betekent dat er een beschermende laag over het hout wordt aangebracht die de levensduur van het hout aanzienlijk verlengt.

Hout beton schutting

Met een hout beton schutting kunt u profiteren van de mooie uitstraling van hout en de de stevigheid van beton. Aan de onderkant hebben deze schuttingen een betonnen plaat die in de grond wordt gegraven, en daar bovenop worden houten tuinschermen geplaatst tussen betonnen palen. Door de betonnen onderplaat komt het hout niet rechtstreeks in aanraking met de grond, waardoor het hout veel minder snel gaat rotten of krom trekt.

Beton schutting

Een beton schutting bestaat uit palen en platen van beton. Dit type schutting is erg sterk, is geluiddempend, gaat heel erg lang mee en heeft maar weinig onderhoud nodig. En het imago van de grauw en grijze beton schutting behoort ook tot het verleden, tegenwoordig komen beton schuttingen in allerlei verschillende kleuren en motieven. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een motief van rots, graniet, gebroken steen, gemetseld steen en nog veel meer.

Composiet schutting

Composiet is een materiaal dat bestaat uit een mengsel van houtvezels en gerecycled kunststof en is beschikbaar in allerlei verschillende kleuren. Composiet is een zeer sterk materiaal en is bovendien zo goed als onderhoudsvrij. Ook is composiet zeer kleurvast, alleen in het eerste jaar zal het een klein beetje verkleuren, maar daarna blijft het dezelfde kleur behouden. Dit in tegenstelling tot hout, wat na 5 tot 10 jaar grijs wordt. Kortom, met een composiet schutting kiest u voor gemak en een lange levensduur.

Kunststof schutting

Net als een composiet schutting is een kunststof schutting nagenoeg onderhoudsvrij. Daarnaast zijn kunststof schuttingen relatief goedkoop, en omdat er gebruik gemaakt wordt van gerecycled materiaal zijn ze ook nog milieuvriendelijk. Verder zijn kunststof schuttingen in veel verschillende kleuren en motieven te verkrijgen, zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kunststof schutting met een look van hout of een rotsmotief. Op die manier kunt u genieten van een natuurlijke uitstraling en tegelijkertijd profiteren van het gemak in onderhoud.

Natuurlijke schutting

Een natuurlijke schutting wordt gemaakt van biologische materialen. Zo kunt u onder andere kiezen voor een schutting van bamboematten, rietmatten, gevlochten wilgentenen of klimplanten zoals hedera en klimop. Het grote voordeel van een natuurlijke schutting is dat u deze deel kunt laten uitmaken van de rest van de begroeiing in uw tuin. Houdt u er echter wel rekening mee dat een natuurlijke schutting veel onderhoud vergt en over het algemeen ook minder lang meegaat dan andere type schuttingen.

Kosten schutting plaatsen

Wilt u weten wat het kost om een nieuwe schutting te plaatsen? Lees dan alles dat u hierover moet weten in onze prijsgids over de kosten voor het plaatsen van een schutting.

Schutting ideeën en inspiratie opdoen

Via onze handige tuin ideeën en inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten schuttingen, zo kunt u zich eerst even kijken wat voor soort schutting u wel en niet mooi vindt. Neem eens een kijkje op de volgende pagina's:

Schutting plaatsen - hout beton schutting

© denboma - depositphotos.com