Kosten tuinpoort plaatsen

Kosten tuinpoort plaatsen
Gemiddelde kosten tuinpoort plaatsen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 245 € 1.975 € 5.000 € 1.600 - € 2.300

Om ervoor te zorgen dat u met een tuinomheining niet de gehele toegang tot de tuin versperd, is het raadzaam om een tuinpoort te plaatsen. Dit kan een eenvoudige houten poort zijn of bijvoorbeeld een mooie sierpoort, maar ook een elektrische draai- en schuifdoor behoren tot de mogelijkheden. Op deze pagina vertellen we meer over de diverse opties en bespreken we de kosten voor het plaatsen van een tuinpoort.

Wat kost tuinpoort plaatsen?

Er zijn veel verschillende soorten tuinpoorten verkrijgbaar, in tal van prijsklassen. Gemiddeld kost een tuinpoort zo’n € 1.945 (inclusief plaatsing). In onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen van diverse poorten en de montagekosten die daarbij horen.

Kosten tuinpoort plaatsen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Houten poort € 300
Staafmatpoort € 440
Sierpoort € 675
Spijlenpoort € 800
Looppoort € 245
Draaipoort € 810
Schuifpoort € 1.800
Elektrische draaipoort € 3.000
Elektrische schuifpoort € 5.000
Montage looppoort € 60 - € 135
Montage draaipoort € 90 - € 135
Montage schuifpoort € 825 - € 1.250
Montage elektrische draaipoort € 375 - € 700
Montage elektrische schuifpoort € 1.200 - € 1.750
Elektrisch alarmslot € 65 - € 425
Intercom € 200 - € 300

Tuinpoort laten plaatsen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuinpoort plaatsen

Voor u een goede tuinpoort kiest, is het prettig een beeld te hebben van de mogelijkheden en de kosten. Onderstaande voorbeelden helpen u alvast een beetje op weg.

Een goedkope tuinpoort

De meest voordelige tuinpoort is een houten looppoort. We noemen dit een looppoort, omdat de poort te smal is voor auto’s. Kiest u een kleine looppoort van geïmpregneerd hout, dan kost aanschaf + montage ongeveer € 300.

Een duurzame schuifpoort

Tuinpoorten van hardhout zijn duurzaam en gaan lang mee. Van een inrijpoort van hardhout heeft u dus lang plezier! Kiest u voor een hardhouten schuifpoort van 3 meter breed, dan kost dat gemiddeld € 4.250.

Een sierlijk entree

De klassieke uitstraling van uw woning maakt u compleet met een sierhek en een sierpoort. Een inrijpoort van 3 meter breed is breed genoeg voor auto’s en toont bovendien heel statig. De gemiddelde prijs voor een brede sierpoort ligt tussen de € 1.400 - € 2.100.

Verdeling kosten tuinpoort plaatsen

Tuinpoort laten plaatsen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuinpoort plaatsen?

Wanneer u een tuinpoort plaatst, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Soort ingang

Bij het plaatsen van een tuinpoort heeft u keuze uit verschillende soorten ingangen:

 • Looppoort
  De looppoort is smal en daardoor alleen geschikt voor voetgangers.
 • Draaipoort
  Een draaipoort bestaat uit 1 of 2 deuren die openslaan. Houd er rekening mee dat voor de openslaande deuren aan de binnen- of buitenkant van het hekwerk extra ruimte nodig is.
 • Schuifpoort
  Een schuifpoort is een poort die naar de zijkant openschuift. Hiervoor is dus weinig diepte nodig, maar wel meer ruimte in de breedte. Omdat schuifpoorten vaak zwaar zijn, kiezen veel mensen ervoor om het openen en sluiten te automatiseren.

Keuze 2: Een stijlvolle tuinpoort

Tuinpoorten zijn verkrijgbaar in diverse stijlen. U kiest wat u mooi vindt en wat het beste past bij het tuinhek of bij uw woning. Zo geeft een sierpoort de tuin een mooi en klassiek aanzicht. Een spijlenpoort is wat eenvoudiger dan een sierpoort. Vindt u stevigheid erg belangrijk? Dan is een staafmatpoort een goede keuze. Voor een natuurlijke uitstraling kunt u kiezen voor een houten poort.

Keuze 3: Materiaal

Tuinpoorten worden gemaakt van hout of metaal. Hout is voordelig en heeft een natuurlijke uitstraling, maar vraagt ook wat meer onderhoud en heeft een beperkte levensduur. De goedkoopste optie is zacht hout (geïmpregneerd). Een tuinpoort van zachthout gaat 10 - 15 jaar mee. Een hardhouten tuinpoort hoeft niet onderhouden te worden en gaat ruim 25 jaar mee.

Sierpoorten, staafmatpoorten en spijlenpoorten worden gemaakt van metaal. We raden aan daarbij te kiezen voor verzinkt metaal, zodat de tuinpoort niet gaat roesten. Om de kleur te veranderen kunt u de poort in een kleur laten coaten. Deze coating draagt ook weer bij aan het beschermen tegen roest.

Keuze 4: Automatisering

Zware poorten kunnen lastig zijn om te openen en te sluiten. Bovendien kan het vervelend zijn als u uit de auto moet stappen om het tuinhek te openen, voordat u de oprit oprijdt. Gelukkig kunt u de tuinpoort ook laten automatiseren. Met een druk op de knop opent u dan vanuit de auto de tuinpoort. Ideaal!

Keuze 5: Zelf monteren of een vakman inschakelen

Tuinpoorten zijn los verkrijgbaar en kunt u zelf monteren. Bij de ene poort gaat dit makkelijker dan bij de andere. Het monteren van een zware, brede tuinpoort is een flinke klus. Het is dan ook aan te raden de tuinpoort door een specialist te laten monteren. Deze kan u adviseren over de mogelijkheden en u de gehele montage (inclusief eventuele automatiseren) uit handen nemen.

Keuze 6: Extra opties

Om uw nieuwe tuinpoort helemaal compleet te maken, kunt u een slot toevoegen. Wel zo’n prettig idee dat de tuinpoort ‘s nachts en bij afwezigheid op slot kan. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn een intercom bij de tuinpoort te plaatsen. Bezoekers kunnen zich via de intercom aankondigen en u kunt vanuit huis de elektrische tuinpoort voor hen openen.

Tuinpoort laten plaatsen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuinpoort plaatsen

Het kiezen van de beste tuinpoort is niet altijd gemakkelijk. Neem dan ook gerust vrijblijvend contact op met een specialist voor persoonlijk advies. Wij beantwoorden hieronder alvast enkele veelgestelde vragen.

Wat kost een tuinpoort?

Gemiddeld kost een tuinpoort € 1.975. De kosten zijn echter erg afhankelijk van het soort tuinpoort dat u kiest, de afmeting van de tuinpoort, het materiaal en de eventuele extra’s zoals automatisering.

Kan ik mijn tuinpoort automatisch laten openen?

Zeker! U kunt de tuinpoort (laten) automatiseren door een speciale motor te plaatsen. Deze kunt u op afstand bedienen, zodat u de tuinpoort vanuit de auto of vanuit huis kunt openen en sluiten.

Welk materiaal is het goedkoopst voor een tuinpoort?

Voor een goedkope tuinpoort kunt u kiezen voor een poort van zacht hout. Dit geïmpregneerde hout vraagt het nodige onderhoud en gaat slechts 10 - 15 jaar mee. Voor tuinpoorten van hardhout betaalt u iets meer. Hardhout is onderhoudsvriendelijk en gaat gemiddeld ruim 25 jaar mee.

Tuinpoort laten plaatsen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuinpoort plaatsen

© thefutureis - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen