Kosten tuin egaliseren

Kosten tuin egaliseren
Gemiddelde kosten tuin egaliseren
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 120 € 700 € 1.800 € 500 - € 900

Wanneer de tuin verzakt is, ziet het geheel er al gauw rommelig uit. Zonde! Door de tuin op te hogen en te egaliseren, creëert u een ondergrond die perfect is voor het opnieuw aanleggen van (delen) van de tuin, zoals een terras of gazon. Het egaliseren van de tuin is een hele precieze klus, die u het beste kunt uitbesteden aan een ervaren hovenier. Op deze pagina leest u meer over de voordelen van tuin egalisatie, vindt u een stappenplan voor het egaliseren van de tuin en vertellen we meer over de kosten om de tuin te egaliseren.

Wat kost tuin egaliseren

Enkel het egaliseren van een tuin kost gemiddeld € 3 - € 5 per m². Maar er komt meer bij kijken! Voor een hovenier kan egaliseren moet een tuin worden leeggehaald en opgehoogd. Na het egaliseren wilt u de tuin wellicht ook opnieuw laten aanleggen, ook daar zijn kosten aan verbonden. Gemiddeld kost het egaliseren van de tuin dan ook zo’n € 700. Afhankelijk van het oppervlakte van de tuin en de werkzaamheden die u laat uitvoeren, kan dit oplopen tot zo’n € 1.800.

Kosten tuin egaliseren
Omschrijving Gemiddelde prijs
Tuin ophogen (inclusief zand) € 15 per m²
Uitgraven tuin (15 - 20 centimeter) en grond afvoeren € 10 - € 15 per m²
Uitgraven tuin (20 - 25 centimeter) en grond afvoeren € 15 - € 20 per m²
Egaliseren tuin € 3 - € 5 per m²
1500 kg zand (Bigbag) € 65
1500 kg gebroken puin (Bigbag) € 80

Tuin laten egaliseren? Offertes aanvragen

Wanneer tuin egaliseren?

Een verzakte tuin wordt weer mooi vlak door de grond op te hogen en vervolgens te egaliseren. Er zijn verschillende situaties waarin tuin egalisatie is aan te raden:

  • Verzakking voorkomen
  • Nieuwe tuinaanleg
  • Tuinrenovatie
  • Gazon aanleggen
  • Tuin bestraten

Door de tuin te egaliseren weet u zeker dat uw nieuwe terras er voorlopig weer strak bij ligt. Ook bouwwerken als een overkapping, schuur of tuinhuis staan mooi recht op een geëgaliseerde ondergrond.

Tuin egaliseren stappenplan

Veel mensen besteden het egaliseren van de tuin uit aan een ervaren vakman die wellicht ook andere werkzaamheden in de tuin komt uitvoeren. Wilt u deze klus toch zelf aanpakken of bent u benieuwd welke stappen een hovenier volgt bij het egaliseren van de tuin? We leggen het graag uit aan de hand van onderstaand stappenplan voor tuin egalisatie.

Stap 1: Wacht op een droge ondergrond

Een te natte tuin kan niet worden geëgaliseerd. Op natte grond kunt u bij het egaliseren namelijk meer schade aanrichten dan goed doen. Wacht daarom altijd tot de grond voldoende gedroogd is. Let daarbij ook op de weersvoorspelling en laat de tuin niet egaliseren als er een week lang regen voorspeld wordt.

Stap 2: Verwijder grof tuinafval

Haal alle grove rommel uit de tuin. Denk aan stenen, planten, wortels en takken. Als er veel rommel in een grote tuin ligt, is dit een zware klus. In de meeste gevallen is het aan te raden hiervoor gebruik te maken van een graafmachine.

Stap 3: Tuin leeghalen en grond storten

Voor een frisse nieuwe start graven we oude grond uit de tuin. Dit is bij een tuinrenovatie of tuinaanleg vaak ook nodig omdat delen van de tuin niet de juiste ondergrond bevatten. Door een laag aarde en zand te verwijderen en nieuwe grond te storten, wordt de tuin klaargemaakt voor de nieuwe indeling. Daar waar planten komen, stort u tuinaarde. Delen waar bestrating komt, kunt u vullen met zand. Gaat het om een oprit? Dan vult u de tuin met zand en puin.

Stap 4: Grond aandrukken

Om optimaal van de nieuwe grond gebruik te kunnen maken, moet deze worden aangedrukt. Als u deze stap overslaat, loopt u het risico dat de grond na een regenbui niet meer vlak is. Dat is zonde! Druk de grond aan met een trilplaat voor het beste resultaat.

Stap 5: Grond afrijen

Wanneer de grond goed is aangedrukt, gaat het echte egaliseren beginnen. Met behulp van een plank of een waterpas zorgt u ervoor dat de grond precies vlak is. Laat de grond afrijen om ervoor te zorgen dat er geen oneffen hoogtes, putten of bulten ontstaan. Is de grond volledig geëgaliseerd? Dan kunt u de grond nog lichtjes aanharken. Loop niet op de grond tot de bestrating of de graszoden gelegd zijn.

Tuin laten egaliseren? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten tuin egaliseren

Het kan lastig zijn om in te schatten wat de beste opties zijn voor uw tuin en welke kosten daaraan verbonden zijn. Onderstaande voorbeelden geven een idee van opties waarvoor u (een deel van) de tuin kunt egaliseren.

Een egaal terras

Een nieuw terras moet vlak zijn, zodat het tuinmeubilair goed geplaatst kan worden zonder scheef te staan. Laat het deel van de tuin waar het terras komt daarom egaliseren voor u het gaat bestraten. Iets meer werk, maar van het resultaat heeft u jarenlang plezier.

De hele tuin op de schop

Als de gehele tuin een renovatie ondergaat, krijgen sommige delen van de tuin een nieuwe bestemming. Onder bestrating komt zand, onder een oprit zand en puin en onder beplanting komt tuinaarde. Als alle nieuwe grond gestort is, kunt u de tuin in zijn geheel laten egaliseren. Dan weet u straks zeker dat de tuin egaal is en voorkomt u vreemde oneffenheden.

Egaliseren en bestraten

Om stevige en mooi vlakke bestrating te kunnen leggen, raden we aan de ondergrond altijd te egaliseren. Er ontstaat dan een mooi oppervlak waar de hovenier of stratenmaker aan de slag kan om de tegels te leggen.

Verdeling kosten tuin egaliseren

Tuin laten egaliseren? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van tuin egaliseren?

Wanneer u de tuin laat egaliseren, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Zelf egaliseren of uitbesteden?

De tuin egaliseren is zwaar werk en moet zeer nauwkeurig worden uitgevoerd. Zo komt het aandrukken van de ondergrond zeer precies. Drukt u de grond te stevig aan? Dan zal er niets meer groeien. Zonde van alle nieuwe beplanting die u wilt laten wortelen. Een hovenier heeft veel ervaring met het egaliseren van tuinen en beschikt bovendien over al het nodige materieel om de klus te klaren. Uitbesteden aan een vakman bespaart u veel tijd en moeite en u weet zeker dat de tuin daarna perfect geëgaliseerd is.

Keuze 2: Wie voert het tuinafval af?

Het leeghalen van tuin voor egalisatie levert veel tuinafval op. In de meeste gevallen zal de hovenier dit afvoeren. Om kosten te besparen kunt u dit in overleg ook zelf doen. Vaak is hier wel een container en/of aanhanger voor nodig.

Keuze 3: Welk deel van de tuin laat ik egaliseren?

Voor u een hovenier inhuurt om de tuin te egaliseren, moet u goed bepalen welk deel van de tuin geëgaliseerd moet worden. Gaat het alleen om het stuk waar een terras komt of wilt u de hele tuin aanpakken? De prijs wordt berekend per vierkante meter, maar een groter oppervlak is in verhouding vaak wel voordeliger.

Tuin laten egaliseren? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten tuin egaliseren

Heeft u een vraag of de kosten van tuin egaliseren of de werkzaamheden die daarbij komen kijken? Neem dan vrijblijvend contact op met een hovenier. Wij beantwoorden hieronder alvast enkele veelgestelde vragen.

Hoeveel zand of tuinaarde heb ik nodig voor tuin egaliseren?

Om uit te rekenen hoeveel grond u nodig hebt om de tuin te egaliseren, meet u de lengte, breedte en hoogte van het af te graven gat op en deze vermenigvuldigt u met elkaar. Omdat de grond tijdens het egaliseren nog inklinkt, moet u er vervolgens nog 15% bij optellen. De formule is dus:

Lengte x breedte x hoogte x 1,15 = het aantal kuub grond of zand

Waar laat ik al het tuinafval bij tuinegalisatie?

Het leeghalen en uitgraven van de tuin levert veel tuinafval op. In de meeste gevallen zal een hovenier of tuinman dit na afloop voor u afvoeren. U kunt het ook zelf naar de milieustraat brengen of beetje bij beetje weggooien in de GFT container.

Tuin egaliseren: zelf doen of uitbesteden?

Het is mogelijk om de tuin zelf te egaliseren, maar uitbesteden bespaart u een hoop moeite. Een hovenier zorgt voor een perfecte ondergrond voor al de plannen die u met de tuin heeft en kan bovendien ook ondersteunen bij de tuinaanleg na egalisatie.

Tuin laten egaliseren? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten tuin egaliseren

© BespaliyA - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen