Kosten onkruid verwijderen

Kosten onkruid verwijderen
Gemiddelde kosten onkruid verwijderen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 80 € 150 € 400 € 95 - € 300

Tussen de tuintegels en uw mooie planten groeit helaas vaak onkruid. Onkruid verwijderen is dan ook een steeds terugkerend klusje, waar veel mensen haast moedeloos van worden. Heeft u geen zin of tijd om onkruid te verwijderen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een hovenier of tuinman in te schakelen. Dan is uw tuin snel weer netjes, zonder dat u daar zelf iets voor hoeft te doen.

Wat kost onkruid verwijderen

De gemiddelde kosten van tuinonderhoud liggen rond de € 750 - € 1.250. Naast onkruid verwijderen zijn daar ook andere klussen bij inbegrepen, zoals het snoeien van de heg of het verwijderen van een boom. De kosten van onkruid verwijderen zijn erg afhankelijk van de grootte van uw tuin en van de mate van wildgroei. In een tuin die regelmatig wordt bijgehouden, is het wieden van onkruid immers een stuk minder werk dan in een tuin waar maandenlang niets gedaan is. Gemiddeld is het onkruidvrij maken van een tuin zo’n twee à drie uur werk. Kosten hiervoor liggen rond de € 150.

Kosten onkruid verwijderen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Hovenier uurtarief € 35 - € 75
Tuinman uurtarief € 35 - € 55
Tuinonderhoud € 750 - € 1.250

Onkruid laten verwijderen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten onkruid verwijderen

Het kan lastig zijn om een goed beeld te krijgen van de kosten van onkruid verwijderen in uw tuin. In onderstaande voorbeelden schetsen we enkele situaties:

Regelmatig onderhoud in gemiddelde tuin

Houdt u de tuin regelmatig bij of laat u dit doen door een ervaren tuinman of hovenier? Dan zijn de werkzaamheden per keer vrij snel uit te voeren. In enkele uurtjes staat uw tuin er weer prachtig onkruidvrij bij. Wanneer u hiervoor een abonnement afsluit voor regelmatig onderhoud, kunt u vaak een voordelige prijs bedingen. De tuinman kan dan bijvoorbeeld ook tijdens uw vakantie aan het werk, zodat u er bij thuiskomst geen omkijken naar heeft.

Groot onderhoud

In tuinen waar langere tijd geen onderhoud is gepleegd, kan onkruid een ware jungle vormen. Vaak is alleen onkruid wieden niet voldoende en zullen er ook planten verwijderd en/of gesnoeid moeten worden. Dergelijk groot onderhoud is veel werk en kost gemiddeld € 750 - € 1.250. De tuin is daarna volledig opgeknapt en blijft bij regelmatig onderhoud lange tijd netjes.

Verdeling kosten onkruid verwijderen

Onkruid laten verwijderen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van onkruid verwijderen?

Wanneer u onkruid laat verwijderen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: De grootte van de tuin

De grootte van uw tuin is natuurlijk geen keuze, maar het oppervlakte waar u de werkzaamheden wilt laten uitvoeren wel. Gaat het alleen om de voortuin of ook om de achtertuin? Beslaat het onkruid de hele tuin of enkel een gedeelte? In een tuin met tegels zal minder onkruid te vinden zijn, dan in een tuin met veel aarde of zand. Ook dat speelt een rol bij het bepalen van de uiteindelijke prijs.

Keuze 2: De ondergrond van uw tuin

Bestaat de ondergrond van uw tuin enkel uit grond? Dan zit onkruid vaak behoorlijk vast. Wanneer de ondergrond gebroken puin of een zeil bevat, komt het onkruid een stuk makkelijker los.

Keuze 3: Nette tuin vs. jungle

In een tuin die regelmatig wordt bijgehouden staat minder onkruid dan in een tuin waar het onkruid al maanden vrij spel heeft. Zeker in de warmere maanden kan er dan echt een soort jungle ontstaan met veel en hoog onkruid. Hoe meer wildgroei er is, hoe meer werk een tuinman of hovenier heeft om de tuin weer netjes te krijgen.

Keuze 4: Wel/geen bestrijdingsmiddelen

Als u iedere week onkruid wiedt, valt het klusje reuze mee. In de praktijk beginnen de meeste mensen er echter te laat mee, als de wildgroei ze stoort. Het is dan verleidelijk om naar bestrijdingsmiddelen te grijpen om het onkruid te lijf te gaan. Dat lijkt slim, maar kan op lange termijn wel vervelende gevolgen hebben. Middelen als zout en chloor doden niet alleen onkruid, maar vervuilen ook de grond. Zure azijn is schadelijk voor het milieu en treft naast onkruid ook planten, bomen en nuttige insecten. Kiest u toch graag voor grof geschut? Bestrijd onkruid dan met een biologisch bestrijdingsmiddel of giet kokend water over de ongewenste planten.

Onkruid laten verwijderen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten onkruid verwijderen

Heeft u vragen over de kosten van onkruid verwijderen en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met een hovenier bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder enkele veelgestelde vragen.

Wat kost onkruid verwijderen?

Onkruid wieden kost gemiddeld € 95 - € 300. De exacte kosten voor onkruid wieden in uw tuin zijn afhankelijk van de grootte van uw tuin, de ondergrond en de hoeveelheid onkruid.

Door afspraken te maken over periodiek onderhoud van uw tuin, kunt u in veel gevallen een gunstige prijs afspreken. Bijkomend voordeel is dan dat u er het hele jaar zelf geen omkijken meer naar heeft en uw tuin er altijd spik en span bij staat.

Kan ik onkruid verwijderen uitbesteden aan een professional?

Onkruid wieden is een steeds terugkerend klusje dat mensen vaak graag uitstellen. Heeft u geen zin of tijd om uw tuin onkruidvrij te maken? Dan kunt u een tuinman of hovenier inhuren om deze werkzaamheden uit te voeren. Dit kan zowel eenmalig als periodiek.

Met welke bestrijdingsmiddelen kan ik onkruid verwijderen?

Azijn, chloor en zout zijn effectieve middelen tegen onkruid, maar helaas ook schadelijk voor het milieu. Wilt u gebruik maken van bestrijdingsmiddelen, kies dan voor biologische bestrijdingsmiddelen of overgiet de ongewenste plantjes met kokend water. Het onkruid zal dan binnen enkele dagen afsterven. Na afsterven zijn de plantenresten eenvoudig te verwijderen.

Onkruid laten verwijderen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten onkruid verwijderen

© gum92 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen