Kosten carport bouwen

Kosten carport bouwen
Gemiddelde kosten carport bouwen
Minimaal Gemiddeld Maximaal Prijsrange
€ 2.000 € 3.300 € 12.000 € 2.500 - € 4.000

Een carport boven de oprit biedt veel voordelen. Met dit goedkope alternatief voor een garage zorgt u voor extra opbergruimte buiten en een droge parkeerplaats voor uw auto. En dankzij de carport komt u vanuit de auto ook altijd droog het huis in. Ideaal! Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en vertellen we wat een carport bouwen kost.

Wat kost carport bouwen?

Carports bestaan in veel verschillende groottes en kunnen gemaakt worden van diverse materialen, zoals hout, kunststof en staal. De uiteindelijke kosten om een carport te bouwen kunnen daardoor enorm uiteen lopen. In onderstaande tabel vindt u een aantal gemiddelde bedragen voor carports en eventuele extra opties.

Kosten carport bouwen
Omschrijving Gemiddelde prijs
Houten carport € 2.250
Kunststof carport € 3.050
Stalen carport € 3.600
Aluminium carport € 3.500
Aluminium + stalen carport € 3.800
Betonnen carport € 4.000
Tuinhuis aan carport € 1.450
Opbergruimte onder carport € 2.000
Verlichting € 160
Dakraam € 750
Lichtkoepel € 1000
Geïsoleerd dak € 3.550
Zonnepanelen € 4.000

Carport laten bouwen? Offertes aanvragen

Voorbeelden kosten carport bouwen

Zoals we hierboven al schreven zitten er grote verschillen in de kosten van een carport. Het kan daardoor lastig zijn om in te schatten wat uw nieuwe carport gaat kosten. Voor een specifieke prijsopgave kunt u uiteraard altijd contact opnemen met een vakman bij u in de buurt. Onderstaande voorbeelden laten alvast enkele mogelijkheden zien.

Een houten carport

Een houten carport is voordelig, maar heeft als nadeel dat hout een minder lange levensduur heeft dan andere materialen. Bovendien zult u de carport regelmatig moeten onderhouden. De voordelen van een houten carport zijn de natuurlijke uitstraling en het feit dat maatwerk geen enkel probleem is. Wilt u na enige tijd een ander uitzicht? Dan schildert u het hout eenvoudig over in een andere kleur. Een houten carport bouwen kost gemiddeld € 2.250.

Kunststof carport bouwen

Kunststof heeft een lange levensduur en is zeer geschikt voor het bouwen van een carport. Bijkomend voordeel is dat een kunststof carport heel onderhoudsvriendelijk is. Kunststof heeft wel iets minder isolerend effect dan andere materialen. Voor een kunststof carport betaalt u gemiddeld zo’n € 3.050.

Betonnen carport

Een betonnen carport is veilig, duurzaam en zeer stevig. De lucht- en waterdichte constructie zorgt voor goede isolatie en de carport gaat jarenlang mee. Deze voordelen maken de betonnen carport wel iets duurder. Gemiddeld kost het bouwen van een betonnen carport € 4.000.

Verdeling kosten carport bouwen

Carport laten bouwen? Offertes aanvragen

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van carport bouwen?

Wanneer u een carport gaat bouwen, zijn er een aantal keuzes die de prijs beïnvloeden:

Keuze 1: Type carport

Het type carport dat u kiest is vaak afhankelijk van de mogelijkheden en de ruimte die u heeft. Dit zijn de opties:

Carport aan huis

Een carport aan huis bouwt u direct tegen de constructie van de woning. Er ontstaat een ruime parkeerplek, omdat u bij deze carport minder palen nodig heeft dan bij een vrijstaande carport. Een carport aan huis is relatief goedkoop en geeft uw woning een luxe uitstraling.

Carport tussen twee huizen

Willen de buren ook een carport en is er ruimte tussen de twee woningen om dat gezamenlijk te realiseren? Dan is een carport tussen twee huizen een goede optie. Ook hierbij wordt de carport aan de woningen bevestigd, waardoor er minder materiaal nodig is. De grootste uitdaging bij deze carport is dat u het met de buren eens moet worden over het materiaal en de afwerking van de carport.

Vrijstaande carport

Wie voldoende ruimte heeft, kan ook kiezen voor een vrijstaande carport. Dit biedt veel voordelen. U bent volledig vrij in de keuze over de afmeting en ook qua materialen, dakbedekking en afwerking kunt u uit veel verschillende opties kiezen. Het is zelfs mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook kunt u bij een vrijstaande carport helemaal zelf kiezen waar u deze plaatst. Bij een vrijstaande carport vervalt wel het voordeel van droog thuiskomen tijdens een regenbui. Voor het bouwen van een vrijstaande carport is meer materiaal nodig, waardoor de kosten over het algemeen hoger liggen.

Keuze 2: De afmeting van de carport

Afhankelijk van de ruimte op de oprit, kunt u kiezen voor een enkele of dubbele carport. Als u meerdere auto’s bezit is het fijn als deze beiden onder de carport geparkeerd kunnen worden! Een wat ruimere carport biedt ook plek voor extra opbergruimte, het plaatsen van de containers of het opslaan van haardhout.

Keuze 3: Het dak (vorm en materiaal)

Bij het bouwen van een carport heeft u de keuze uit een standaard dak of een luxe dak. Het spreekt voor zich dat een standaard dak, van hout of aluminium, een stuk minder kostbaar is dan een hout van riet, glas of zeildoek. Welk materiaal u kiest, is ook afhankelijk van de dakvorm die u voor ogen heeft. Deze bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de carport. Het is dus goed om hierbij de mogelijkheden te bekijken en te kiezen wat het beste past bij uw woning en bij het beschikbare budget. Een plat dak is de eenvoudigste optie, maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een zadeldak of een koepeldak. Hoe complexer de dakvorm, hoe hoger de prijs.

Keuze 4: Bestrating

Bij een bestaande woning komt de carport vaak op een plek waar al fundering en/of bestrating ligt. Bestaat de ondergrond nog uit zand, dan zal deze van bestrating en/of een fundering voorzien moeten worden. Niet alleen vanwege de stevigheid van de carport, maar ook uit praktische overweging. U wilt immers een goede parkeerplek voor de auto creëren. Als de bestrating nog moet worden gerealiseerd, zijn daar extra kosten aan verbonden.

Carport laten bouwen? Offertes aanvragen

Veelgestelde vragen over kosten carport bouwen

Heeft u een vraag over het bouwen van een carport? Dan kunt u altijd terecht bij een vakman bij u in de buurt. Om u alvast op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen over carports bouwen.

Wat zijn de voordelen van een carport?

Bij het overwegen van een carport, vraagt u zich misschien af wat de voordelen zijn. En dat zijn er best wat:

 • Uw auto gaat langer mee
 • Een carport kan snel en eenvoudig geplaatst worden
 • Er zijn carports in veel verschillende stijlen
 • Een carport is goedkoper dan een garage
 • Een carport dient meerdere functies: Parkeerplaats, opbergruimte, droge ingang
 • Een carport neemt minder ruimte in beslag dan een garage
 • Meerwaarde voor de woning
 • U kunt een carport bouwen zonder vergunning
 • Een carport is onderhoudsvriendelijk
 • Een carport aan de woning zorgt voor betere isolatie van de woning

Wat kost een carport?

De kosten van een carport lopen erg uiteen vanwege de ruime keuze aan materialen en extra opties. Reken gemiddeld op een bedrag van € 3.300 om een carport te bouwen.

Kunnen zonnepanelen op de carport?

U kunt ervoor kiezen om zonnepanelen op de carport te plaatsen. Het is wel belangrijk om daarbij goed te kijken naar de zonuren op het dak van de carport. Als de carport aan het huis gebouwd wordt, is er wellicht veel schaduw van de woning. Vrijstaande carports zijn daarom vaak meer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

Carport laten bouwen? Offertes aanvragen

Alle prijsgidsen

Kosten carport bouwen

© rudolfgeiger - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen