Carport bouwen

Een carport is een ideale plek om zowel uw auto als fiets droog te parkeren. Veel huizen hebben dan ook een carport. Wilt u uw auto beschermen tegen weer en wind? En wilt u daarom een carport bouwen? Wij vertellen u graag hoe u de bouw van een carport het beste kunt aanpakken. Het is natuurlijk van belang dat de carport stevig gebouwd is en niet bij de eerste de beste storm kapot waait. Daarnaast is het belangrijk dat de carport waterdicht is en er geen onverwachte lekkages ontstaan. Het bouwen van een carport vereist dus de nodige bouwkundige kennis en een dosis vakkundigheid.

Het bouwen van een carport: waar begint u

Het bouwen van een carport lijkt simpel. Vier palen en een dak en klaar is kees! Maar het is een stuk ingewikkelder dan u op het eerste oog zou denken. Bij het bouwen van een carport komt namelijk veel meer kijken. De eerste stap die u zet wanneer u een carport wilt bouwen is het aanvragen van een vergunning. Niet iedereen mag zomaar een carport naast zijn of haar huis bouwen. Het is daarom van belang dat u dit zorgvuldig bij de gemeente navraagt. Omdat een carport meestal wordt gebruikt om een auto onder te parkeren, is het uiteraard belangrijk dat de constructie ontzettend stevig is. U wilt natuurlijk niet dat het dak van de carport op uw auto valt. Daarnaast is het waterdicht maken van de carport ook een lastige klus die nauwkeurig uitgevoerd dient te worden.

Vrijstaande carport of aanbouw

Heeft u besloten dat u een carport wilt bouwen? Dan gaat u goed de voor- en nadelen na van een vrijstaande carport of een aanbouw aan uw huis. Heeft u beperkte ruimte? Dan is een aanbouw wellicht de beste keuze. De meeste carports die worden gebouwd, worden als aanbouw aan het huis gebouwd. Maar u kunt er ook voor kiezen om een losstaande carport te bouwen. Omdat een vrijstaande carport niet tegen het huis kan leunen, kost het meer tijd en moeite om een stevige constructie op de grond te bevestigen. Hierdoor is het bouwen van een vrijstaande carport duurder.

Carport laten bouwen? Plaats uw klus

Materiaalkeuze: carport van hout, aluminium of kunststof

Wanneer u ervoor kiest om een carport te bouwen, dan heeft u de keuze uit verschillende materialen met elk hun eigen voor- en nadelen. Het bouwen van een houten carport is meestal de voordeligste optie. Daarnaast biedt een houten carport de gelegenheid om de carport in iedere gewenste kleur te verven. Een andere optie is het gebruik van aluminium. Aluminium geeft uw carport een lichte en moderne uitstraling. Het gebruik van staal wordt tegenwoordig steeds populairder en ook staal kunt u gebruiken voor de bouw van een carport. Staal is een zeer sterk en duurzaam materiaal, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Wilt u het liefst zo min mogelijk onderhoud? Dan is een carport van kunststof wellicht de beste keuze. Kunststof is in vergelijking met staal een goedkopere optie en het vereist in vergelijking met hout nauwelijks onderhoud.

Het type dak voor een carport

Net zoals bij de keuze voor de materiaalsoort, zijn er ook verschillende mogelijkheden voor het type dak voor uw carport. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dak van hetzelfde materiaal als de rest van de carport, maar u kunt ook kiezen voor een glazen of een doorzichtig dak zodat er meer lichtinval in de carport is.

Voor- en nadelen van het zelf bouwen

Tegenwoordig zijn er veel bouwpakketten te verkrijgen waarmee u zelf een carport kunt bouwen. Deze bouwpakketten leggen u stap voor stap uit hoe u de carport zelf in elkaar kunt zetten. Heeft u niet zoveel bouwervaring? Dan is het misschien slimmer om een vakman aan het werk te zetten. Om gammele constructies te voorkomen is het slim om het bouwen van uw carport uit te besteden aan een ervaren vakman. Voordat u begint met het bouwen van een carport is het dus belangrijk om u te verdiepen in de verschillende mogelijkheden.

Kosten carport bouwen

Wanneer u besluit om een carport naast of aan uw huis te bouwen, is het belangrijk om van te voren goed na te denken wat uw budget is. Het bouwen van een carport is niet goedkoop en het is zeker aan te raden om eerst eens alle mogelijkheden te bekijken. De prijs van een carport wordt voornamelijk bepaalt door de keuze wat betreft materiaal: een stalen carport heeft bijvoorbeeld een hoger prijskaartje dan een houten carport. Daarnaast spelen factoren zoals een losstaande carport en het soort dak voor de carport een rol bij het bepalen van de prijs.

Carport laten bouwen? Plaats uw klus

Carport bouwen

© rudolfgeiger - depositphotos.com

Plaats een klus