Groenblijvende leibomen

Bent u op zoek naar een boom die ook in de winter groen blijft of wilt u meer informatie over groenblijvende leibomen? In dit artikel gaan we het hebben over bladhoudende leibomen. We gaan dieper in op de verschillende soorten, vertellen iets over de winterhardheid, het snoeien van deze wintergroene bomen en waarom mensen kiezen voor een leiboom die groenblijvend is.

Wat zijn de voordelen van groene, bladhoudende leibomen?

Een leiboom is een prachtige platte boom die een soort haag op een stam vormt. De takken zijn vaak horizontaal geleid. Wanneer er meerdere bladhoudende leibomen naast elkaar worden gezet, ontstaat een natuurlijk groen scherm in uw tuin. Groenblijvende leibomen zijn er in diverse soorten, hoogtematen en stamomtrekken. Deze boom is bijzonder populair. Mensen kiezen voor de groenblijvende leiboom omdat:

  • Deze wintergroene bomen hun blad behouden tijdens de wintermaanden, waardoor inkijk van buren nagenoeg nihil is. Genieten van privacy, ook in de winter.
  • De boom duidelijk een meerwaarde aan een huis of tuin geeft door de sierlijke, chique en rustieke uitstraling.
  • Een wintergroene leiboom voor extra kleur in de tuin zorgt, zeker wanneer andere bomen in de herfst hun blad laten vallen.
  • Bladhoudende leibomen vogels aantrekken. De boom biedt bescherming voor vogels in de winter, omdat zij in deze bomen hun nestjes kunnen bouwen.
  • Deze bomen ook kunnen fungeren als natuurlijk wind- en zonnescherm. In de zomer zorgen leibomen voor schaduw en verkoeling. In de winter kan juist snel van het prille voorjaarszonnetje worden genoten, omdat de boom de wind tegenhoudt. Met groenblijvende leibomen kan nog langer van het buitenleven genoten worden.

Is een groenblijvende leiboom winterhard?

Tot een bepaalde temperatuur zijn groenblijvende bomen winterhard. Een wintergroene leiboom is altijd iets gevoeliger voor vorst dan bomen die hun blad verliezen. Dit komt omdat bladhoudende leibomen vocht blijven verdampen via hun bladeren. Langdurig en strenge vorst kan voor uitdroging zorgen, omdat de boom dan geen vocht meer op kan nemen. Het is daarom belangrijk om de grond, voordat er een strenge vorstperiode aanbreekt, goed nat te maken. Op deze manier heeft de leiboom extra vocht, voordat de grond door de vorst wordt afgesloten. Als de boom toch vorstschade oploopt, zal hij het oude blad laten vallen. Maar geen nood, want in het voorjaar komen er dan weer nieuwe bladeren aan. De meeste groenblijvende leibomen kunnen goed tegen vorst. Alleen bij erg strenge (en langdurige) vorst is het belangrijk de boom in de gaten te houden.

Groenblijvende leibomen online bestellen

Voor welke groenblijvende leibomen kiezen?

Groenblijvende leibomen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en formaten. We zetten er enkele voor u op rij.

  • Glansmispel (photinia) => deze leiboom heeft groene bladeren met prachtige roodkleurige uitlopers. De witte bloemen die in mei bloeien, ruiken heerlijk. Deze leiboom is verkrijgbaar met een stamhoogte van één tot ruim twee meter.
  • Olijfwilg => deze groenblijvende leiboom kenmerkt zich door diverse kleuren in de bladeren. Van grijswit tot groen- grijsgroen. Deze kleurencombinatie geeft een prachtige sfeer. Niet voor niets is deze leiboom een echte eyecatcher in uw tuin.
  • Hulst => deze bomen behoren tot de bladhoudende leibomen die zeer winterhard zijn. De boom heeft mooie, donkergroene bladeren met daaroverheen een glanslaagje. De wintergroene leiboom groeit uitstekend op de Nederlandse bodem.
  • Laurierkers => een sterke groenblijvende leiboom met prachtig glanzende donkergroene bladeren. In het voorjaar krijgt deze leiboom geurende witte bloemen. Deze bekende bladhoudende leiboom is absoluut een aanrader voor in uw tuin.
  • Steeneik => deze leiboom heeft net als de olijfwilg een fraaie, karakteristieke kleurencombinatie. Het blad is aan de onderkant grijs en aan de bovenkant groen van kleur. Een mooie wintergroene leiboom met een Mediterraans tintje.

Wanneer en hoe een wintergroene leiboom snoeien?

Bladhoudende leibomen die winterhard zijn, hebben over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Twee tot drie keer snoeien per jaar, bij voorkeur met een heggenschaar, is meestal al voldoende. Snoei een groenblijvende leiboom voor het eerst wanneer de kans op vorst nihil is. Doorgaans is dit in het voorjaar, in april of mei. Snoei nooit te rigoureus. U kunt de leiboom in juli en/of september voor de tweede en/of derde keer snoeien. De snoeibeurten zijn bedoeld om de wintergroene leiboom in vorm te houden. Wanneer u de leiboom snoeit als een haag, blijft de kroon van de boom mooi vol in blad.

Het is wel aan te raden om u van tevoren even te verdiepen in de beste snoeiperiode voor het soort leiboom dat u aanschaft of al in uw tuin heeft staan. Zo weet u zeker dat u de groenblijvende leibomen op het juiste moment snoeit en deze mooi en groen blijven, het hele jaar door!

Groenblijvende leibomen kopen

Koop groenblijvende leibomen bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Groenblijvende leibomen

© foto-pixel.web.de - depositphotos.com

Plaats een klus