Borderplanten

24/10/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wilt u graag borders in uw tuin? Of heeft u al borders, maar wilt u deze opnieuw inrichten met andere borderplanten? Borders zijn onmisbaar voor iedere tuin. Ze geven uw tuin karakter. En de bloemen en planten in de border zorgen voor kleur in uw tuin. Benieuwd welke planten in uw border kunnen en waar u rekening mee dient te houden? Lees dan vooral dit artikel over borderplanten.

Waaruit bestaat een border?

Een border bestaat voornamelijk uit blikvangers en begeleidende planten. Er ontstaat een bijzonder geheel door in de border diverse soorten groenblijvende en bloeiende planten, eenjarigen, bloembollen en heesters met elkaar te combineren. Met het scala aan bladvormen, kleuren, bloeitijden en vormen van bloemen en planten creëert u een prachtig effect. Borderplanten zorgen voor een unieke beleving van elk seizoen.

Hoe een border met planten inrichten?

Een border kunt u overal in uw tuin aanleggen. U kunt een lange, smalle strook beplanten, maar ook een kleiner vak, een hoekje van uw tuin of een uitsparing in de bestrating. Ook kunt u de border tegen een achtergrond maken, bijvoorbeeld tegen een muur, schutting of hekwerk. Zet altijd de hoogste border beplanting achterin, hoofdzakelijk de late bloeiers en plaats de lagere borderplanten vooraan. Tussenin kunnen nog bloeiende planten, die eerder in het jaar bloeien, worden geplant. Wanneer de afscheiding van de border door een gazon wordt gevormd, is het aan te raden geen kruipende planten voorin de border te plaatsen, omdat dit gaat overwoekeren met het gras.

Welke borderplanten kiezen?

De keuze aan borderbeplanting is enorm. U kunt een border aanleggen met vaste planten of gaan voor een siergrassen border. Siergrassen zorgen voor extra sfeer, vooral in het najaar vanwege de diverse kleuren en de elegante bewegingen in de wind. Een border met siergrassen zorgt eveneens voor een mooie achtergrond. Plant u ook bloeiende planten? Dan komen deze door de siergrassen sterker voor de dag.

De makkelijkste manier om een border met planten te vullen, is door te kiezen voor planten met dezelfde kleur, bijvoorbeeld blauwachtige borderplanten voor rust in uw tuin, zoals de aster, ridderspoor of campanula. Of kies voor gele border beplanting en geniet van een heerlijk zomers gevoel. Duizendblad, gele zonnehoed en brandkruid zijn hier enkele voorbeelden van. Het is ook erg leuk om een vaste planten border aan te leggen die bijen en vlinders aantrekt. Zet bijvoorbeeld hemelsleutel, ijzerhard of nieskruid in de border. Deze laatste behoort tevens tot de winterharde planten voor in een border. Tot slot doet een kruidenborder met salie en marjolein het ook altijd goed.

Voorbeelden borderplanten zon, halfschaduw en schaduw

Om de juiste borderplanten te kiezen, dient u rekening te houden met schaduw en zon. Staat de border de hele dag in de zon? Kies dan voor vaste planten in de border die tegen de volle zon kunnen, zoals ridderspoor, zonnehoed of trosrozen. Staat de border in de schaduw? Kies dan voor schaduwplanten, bijvoorbeeld monnikskap, de taxus of varens. Voorbeelden van vaste planten voor een border in halfschaduw en half zon zijn de vlinderstruik, kattenkruid, hedera en Zeeuws knoopje. Wilt u ook in de winter kleur in uw tuin? De buxus, klimop, laurier en kardinaalsmuts zijn winterharde planten die ook in een border zijn te plaatsen.

Tips voor mooie en sterke borderbeplanting

  1. Creëer een mix van bloemen en planten in uw border. Plant voorjaars-, zomer- en herfstbloeiers en geniet drie seizoenen lang van kleur. Maak daarnaast een border met winterharde planten en maak het jaar compleet.
  2. Thema’s zijn helemaal hot. Zo kunt u met vaste planten een border aanleggen in een bepaalde kleurencombinatie of een vlinderborder creëren. Een siergrassen border is in uw tuin ook een echte eyecatcher.
  3. Veel mooie kleurige borderplanten hebben veel zon nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Kiest u voor een kleurrijke border, dan is een zonnige plek dus van groot belang.
  4. Om ervoor te zorgen dat iedere plant zich goed kan ontwikkelen, is de juiste plantafstand belangrijk.
  5. Om een mooie, volle plantenborder met veel kleureffect te creëren, kunt u het beste groepjes van minstens drie of vijf planten (afhankelijk van de plantensoort) maken.

Hoe de plantenborder onderhouden?

Regelmatig onderhoud is nodig om uw border met beplanting mooi te houden. In het voorjaar, zo rond maart of april, harkt u de bladeren uit de borders en knipt u alle afgestorven delen van de vaste planten af. U kunt rond deze tijd ook wat mest toevoegen. Vergeet niet regelmatig het onkruid te wieden en planten die steun nodig hebben deze te geven. Laat tot slot vorstgevoelige borderplanten in een vorstvrije ruimte overwinteren.

Border laten beplanten? Plaats uw klus

Borderplanten

© elenathewise - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus