Herfstbloeiers

Bloemen en planten fleuren iedere tuin op. Het is alleen zo jammer dat aan het einde van de zomer de meeste bloemen zijn uitgebloeid. Het gevolg is vaak een kale tuin in de herfst, om over de winter nog maar te zwijgen. Gelukkig zijn daar de herfstbloeiers. Herfstbloeiende planten zorgen in het najaar voor vrolijke kleuren en bloesems. In dit artikel leest u alles over herfstbloeiers vaste planten en herfstbloeiende struiken. Kortom, fleur ook uw herfsttuin op en breng kleur in de donkere dagen met tal van prachtige herfstbloeiers.

Hoe vaste herfstbloeiers planten en verzorgen?

Herfstbloeiende planten kunt u prima in de herfst planten. Deze herfstbloeiers zijn vaak in pot gekweekt. U heeft er zodoende direct plezier van. U gaat als volgt te werk:

 • Check of de plant in de zon kan of liever een plekje in de schaduw of halfschaduw nodig heeft.
 • Plaats de herfstbloeiers vaste planten bij voorkeur in vochtige, humusrijke grond.
 • Zorg voor voldoende water tijdens de bloei in de herfst, maar geef niet te veel.
 • Laat de herfstbloeiende vaste planten na de bloei rustig bovengronds afsterven en schoon in het voorjaar de afgestorven stengel- en bladermassa op. Dit geeft winterbescherming aan overlevende wortels. Knip alleen afstervende delen na de bloei af als deze groenblijvers bedekken.
 • Geef in het voorjaar de herfstbloeiers een organische basisbemesting en geniet in het najaar opnieuw van de bloeiende planten.

Hoe herfstbloeiers bollen planten?

Herfstbloeiende bollen koopt u in juli of augustus en u plant deze direct. U gaat als volgt te werk:

 • Check of de grond waar u de bollen gaat planten wel geschikt is. Herfstbloeiers bollen houden van goed gedraineerde, voedselrijke grond.
 • Maak de aarde los op de plaats waar u ze wilt planten. Houd rekening met zon en/of schaduwplaatsen.
 • Voeg wat verteerde bladcompost toe. Dit bevordert de groei.
 • Plant de bollen twee tot drie keer zo diep als de maximale diameter van de bol, met de punt naar boven.
 • Dek desgewenst de herfstbloeiers af met wat takken of een laag mulch.
 • Geef water en wacht totdat u kunt genieten van prachtige kleuren zodra de herfstbloeiers planten zijn geworden.

Herfstbloeiers online bestellen

Welke herfstbloeiers vaste planten zijn er?

Herfstbloeiende planten staan bekend om hun mooie, warme kleuren. Omdat het lage zonlicht in het najaar meer rood bevat, kunt u met herfstbloeiers genieten van een prachtig kleurenspektakel. Enkele voorbeelden van herfstbloeiers vaste planten zijn:

1) Herfstanemoon => Wanneer de meeste planten in uw tuin zijn uitgebloeid, is de herfstanemoon een mooie verrassing. Het is een sterke plant die snel groeit. Doordat deze herfstbloeier vrij hoog wordt, steken de vrolijke bloemen in wit of roze overal bovenuit. En bij milde winters behoudt de plant zelfs zijn blad, zodat u ook in de wintermaanden groen in uw tuin heeft.

2) Zonnehoed => Een populaire herfstbloeiende vaste plant die het ook uitstekend doet in een border. De plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van lichtroze tot rood, tot natuurlijk de bekende gele kleur. De plant kent een lange bloeiperiode, waardoor u lang (van het begin van de zomer tot ver in het najaar) geniet van deze kleurrijke bloemenpracht.

3) Herfstaster => Een mooie herfstbloeier waar u niet alleen van geniet. Ook insecten zijn namelijk dol op deze herfstbloeiende planten. De planten bloeien met paars, roze, wit of blauwe bloemen. Nog een bijkomend voordeel van herfstasters is dat deze zich gemakkelijk laten vermeerderen door middel van scheuren. Zo heeft u het jaar erop nog meer van dit soort herfstbloeiers vaste planten.

Welke herfstbloeiers struiken zijn er?

Herfstbloeiende heesters of struiken verlengen het tuinseizoen. Ze zorgen ervoor dat de bloei in uw tuin lekker lang doorgaat. Er zijn verrassend genoeg nog best veel heesters die in het najaar tot bloei komen. Enkele voorbeelden van herfstbloeiende struiken zijn:

1) Skimmia => de struik is groen in het voorjaar, verrast u in de nazomer met geurende bloemen en geeft kleur in de herfst en winter. De bessen van deze heester verkleuren in het najaar van groen naar felrood. Deze herfstbloeiende heesters verwennen u dus het hele jaar door.

2) Abelia => een vrij onbekende heester, maar zeker een aanrader. In deze bijzondere struik verschijnen vanaf de zomer kleine roze bloemetjes. Deze bloeien tot ver in het najaar, soms tot aan de eerste nachtvorst.

3) Japanse sneeuwbal => deze heester kent een rijke nabloei in de herfst (bloeit de eerste keer in het voorjaar). Vanaf augustus bloeien er talrijke kleine witte bloemetjes in deze struik. De bloei duurt tot in oktober en na de bloei ontstaan er felroze bessen. Kortom, met deze herfstbloeiende struiken heeft uw tuin het hele jaar door kleur.

En waar kiest u voor? Voor de herfstbloeiers vaste planten of toch voor herfstbloeiende heesters? Wellicht een combinatie van beiden? En heeft u nog een paar kale plekken in de tuin over? Vul deze dan op met herfstbloeiende bollen, zoals de krokus en cyclaam of met herfstbloeiers eenjarige paarse dopheide.

Herfstbloeiers kopen

Koop herfstbloeiers bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Herfstbloeiers

© simonapavan - depositphotos.com

Plaats een klus