Geurende planten

Wie wil dat nou niet, een tuin vol met geurende planten en bloemen. Het voegt een extra dimensie toe aan de tuin. En niet alleen wij mensen genieten van zo’n tuin, ook fladderende vlinders en zoemende bijen zijn er dol op. Geurende rozen of geurende struiken, het kan allemaal en bovendien van de lente tot de zomer, tot de herfst en de winter. Het hele jaarrond kunt u genieten van planten, bloemen en geurende bomen. Dit artikel staat helemaal in het teken van heerlijk geurende planten.

Hoe en wanneer wordt de geur van geurende planten verspreid?

Geurende planten en geurende struiken in de tuin geven een fijn gevoel. Maar planten geuren niet alleen om ons blij te maken. Nee, planten geuren ook met een doel => ze verleiden vlinders, hommels en bijen om hen te komen bestuiven.

  • Geurende bloemen die op vele meters afstand geuren
  • Planten die geuren bij aanraking
  • Geurende planten die vooral ’s avonds geuren

Geurende bloemen die op vele meters afstand geuren

Vooral bloemen verspreiden hun geur vele meters ver. Denk aan jasmijn, kamperfoelie en geurende rozen. Bepaalde lelies zijn ook echte geurbommen die je op vele meters afstand ruikt. Niet iedereen is dol op deze geur. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van geurende planten.

Planten die geuren bij aanraking

Sommige planten moeten eerst aangeraakt worden om hun geur vrij te geven. Bij aanraking gaan de geurcellen in het blad namelijk open en worden ze verwarmd om te verdampen en geur te verspreiden. Voorbeelden van dit soort geurende planten zijn rozemarijn, de geurgeranium en natuurlijk lavendel.

Geurende planten die vooral ’s avonds geuren

Er zijn planten die wachten met het vrijgeven van hun geur tot in de avond of ze geuren in de avonduren een stuk sterker dan overdag. Blauwe regen bijvoorbeeld. Deze geurende klimplant geurt overdag, maar ’s avonds is de geur echt overweldigend. De damastbloem geurt ook ’s avonds en ’s nachts sterker dan overdag. Sommige bloemen die door nachtvlinders bestoven worden, wachten eveneens met het verspreiden van hun geur tot in de avond.

Geurende planten online bestellen

Welke geurende planten en struiken in de lente?

Er zijn dus vele soorten geurende planten en geurende struiken die het hele jaar door geur verspreiden. U kunt zodoende het hele jaarrond genieten van de meest fantastische parfums in uw tuin. In het voorjaar is er bijvoorbeeld de schijnhazelaar, een prachtige voorjaarsbloeiende geurende struik. Maar ook de sering geeft een aangenaam zoet tot pittig gekruide geur. Houdt u meer van een citrusgeur? Dan is de glansmispel onmisbaar.

Welke geurende struiken en planten in de zomer?

Geurende rozen maken uw zomer compleet. Niet alle rozen geuren, maar toch zijn er genoeg te vinden die het wel doen. Gaat u voor de gewone rozen of voor de geurende klimroos? Voor geurende rozen geldt, hoe meer bloemblaadjes, hoe meer geur. De uitgesproken geur van lavendel kennen we ook allemaal. En de vlinderstruik geurt vooral in augustus. De engelentrompet is er voor iedereen die houdt van sterke geuren. Deze geurende bloemen zijn op meters afstand te ruiken, een haast bedwelmende geur.

Welke geurende planten en struiken in de herfst?

Olijfwilgen zijn heerlijk geurende struiken. De struik is bovendien wintergroen en doet goed dienst als haag. Een andere wintergroene geurende struik is de schijnhulst. Aan het begin van de herfst verschijnen aan deze struik sterk geurende witte bloempjes. Het is dus eigenlijk een struik met geurende bloemen.

Welke geurende struiken en planten in de winter?

In januari bloeit kamperfoelie en geeft dan een zoete geur vrij. Deze geurende klimplant bloeit tot april dus ook in de lente geniet u van deze geur en de mooie bloei natuurlijk. De mahoniestruik is een decoratieve winterbloeier met lange geurende bloempluimen. Deze geurende struiken geven bovendien in het voorjaar blauwzwarte bessen.

Welke geurende bomen?

Er zijn niet alleen geurende planten, geurende rozen en geurende struiken, er zijn ook geurende bomen. Sommige bomen verspreiden echt een lekkere geur. Enkele voorbeelden van geurende bomen zijn:

  • Magnolia => vrij veel soorten verspreiden een zwakke geur, maar bijna evenzoveel van dit soort bomen een zeer sterke geur. Ook de takken van de boom geuren heerlijk. Zet een aantal takjes van dood hout in een vaas en u zult verrast zijn over de bijzondere geur van het dode hout.
  • Winterlinde => een bekende lindesoort die aan het begin van de zomer prachtig gaat bloeien met zoet geurende bloesem.
  • Krenteboompje => een leuk klein boompje dat uitermate geschikt is voor in een kleinere tuin. Dit boompje kent een geurige witte bloei en kan uitstekend in combinatie met geurende planten en geurende stuiken.

Geurende planten kopen

Koop geurende planten bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Geurende planten

© anskuw - depositphotos.com

Plaats een klus