Rozemarijn

Rozemarijn is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Rosmarinus en er staat 1 soort Rozemarijn in onze plantengids.

De bloeitijd van een Rozemarijn ligt in maart en april en de bloemen zijn blauw van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 80 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Rozemarijn online bestellen

Rozemarijn snoeien: wanneer & hoe

Rozemarijn is een heerlijk geurend kruid dat u zelf kunt laten groeien, zowel buiten in uw tuin als binnen in een pot. Om de plant mooi te houden, is het belangrijk om rozemarijn te snoeien. Met een jaarlijkse knipbeurt stimuleert u nieuwe groei en blijft de plant in vorm. De belangrijkste vragen over het snoeien van rozemarijn zijn:

 • Wanneer rozemarijn snoeien?
 • Hoe rozemarijn snoeien?
 • Met welk gereedschap rozemarijn snoeien?

Wanneer rozemarijn snoeien?

Op vrijwel elk moment kunt u rozemarijn snoeien. Na de bloei eind juni of in de zomer kan er gesnoeid worden door de bloemtakken te halveren. Dit is echter niet noodzakelijk wanneer u regelmatig een takje voor in de keuken gebruikt. U snoeit de plant dan al voldoende. Het is wel een must om na de winter rozemarijn te snoeien, zo rond maart. Dit om te voorkomen dat de plant te veel verhout en te oud wordt. Als het jaarlijks snoeien wordt overgeslagen, verliest de plant zijn volheid en zal deze niet meer verjongen.

Hoe rozemarijn snoeien?

Bij het snoeien dient u het oude hout zoveel mogelijk te ontzien. Snoei alle takken van de rozemarijn wat terug, maar snoei nooit tot in het kale hout. Zorg dat er altijd nog wat groen blijft zitten. De plant wordt door deze vormsnoei gedwongen om binnenin jonge takjes te gaan maken. Knip daarom vijf tot acht centimeter van de toppen af. Rozemarijn zal mooi vol en groen blijven door jaarlijks efficiënt te snoeien.

Met welk gereedschap rozemarijn snoeien?

Voor het snoeien van rozemarijn is een goede snoeischaar voldoende. Zorg wel dat deze goed scherp is. Wanneer er enige verhouting heeft plaatsgevonden, zal het snoeien een flinke klus zijn. Gebruik dan een stevige, scherpe snoeischaar waarmee met beide handen kracht gezet kan worden.

Rozemarijn verzorging & onderhoud

Het is niet moeilijk rozemarijn te verzorgen. Rozemarijn gedijt het beste op een droge, goed doorlatende grond. Geef de plant minimaal water, alleen bij erge droogte kunt u wat meer geven. Geef rozemarijn een mulchlaagje in de lente en herfst en een kalkhoudende basisbemesting. Rozemarijn is een wintergroene plant, maar wel vorstgevoelig. Bij extreem koude nachten is bescherming aan te raden. Rozemarijn in pot kunt u in de winter het beste naar binnen halen. Een goede verzorging van rozemarijn zorgt ervoor dat u lang kunt genieten van deze plant.

Rozemarijn planten: wanneer & hoe

Jonge rozemarijn kunt u het beste na de winter in uw tuin plaatsen. Het voorjaar en de zomer zijn de beste periodes om rozemarijn te planten. Zorg voor een droge, goed doorlatende grond en kies een zonnig, beschut plekje uit. De plant houdt van zon dus met een standplaats in de volle zon doet u rozemarijn een groot plezier. Een beschut plekje tussen halfschaduw en volle zon is ook prima. Gaat u meerdere struikjes rozemarijn planten? Geef de planten dan voldoende ruimte om te groeien. Vergeet niet de plant bij te snoeien, nadat de rozemarijnbloemen bloeien en geef tijdens het groeiseizoen gelijkmatig water.

Rozemarijn stekken & vermeerderen

Rozemarijn vermeerderen is niet heel moeilijk. U doet dit door rozemarijn te stekken of te zaaien. Rozemarijn stekken is de snelste manier.

 • Trek van de hoofdtak van de rozemarijn een stevig zijtakje af.
 • Verwijder de onderste blaadjes van het stekje.
 • Vul een potje met een mengsel van potgrond en scherp zand of gebruik stekgrond. Steek het stekje hierin en druk het lichtjes aan.
 • Heeft u meerdere stekjes? Zet deze dan niet te dicht bij elkaar in het potje.
 • Geef de stekjes direct wat water.
 • Dek het potje af met een plastic zakje en zet het potje op een warme plek in de tuin. Vermijd hierbij de volle zon.
 • Geef matig water om te voorkomen dat de stekjes gaan rotten.
 • Wanneer de stekjes gaan groeien en de wortels onderaan uit de pot komen, kunt u rozemarijn verpoten.
 • Kweek ze verder op en laat de plantjes vorstvrij overwinteren.
 • Net voordat de nieuwe groei in het vroege voorjaar start, kunt u de rozemarijn verplaatsen naar de tuin.

Rozemarijn ziekten

Er zijn verschillende ziekten die rozemarijn kunnen infecteren. Een voorbeeld is wortelrot. Te veel water (een gebrekkige waterafvoer) of een schimmelinfectie zijn meestal de oorzaken. Wanneer de wortels gaan rotten, verspreid dit zich naar de gezonde wortels waardoor de hele rozemarijn plant ziek wordt. Wortelrot kan rozemarijn laten verleppen. Om dit te voorkomen, mengt u door de grond fijn grind of compost. Houdt daarnaast de grond luchtig en droog. Ook is rozemarijn gevoelig voor de rozemarijnkever. Deze kevertjes zijn dol op de blaadjes en bloemen. Ze kunnen aardig wat schade aanrichten. Tijdens de verzorging van Rozemarijn kunt u de plant controleren op deze beestjes. Direct verwijderen is de oplossing.

Rozemarijn kopen

Koop Rozemarijn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Rozemarijn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Rozemarijn en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Rosmarinus officinalis Vaste plant Maart, April Blauw Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen