Hortensia - Hydrangea

Hortensia (Hydrangea) is een plantengeslacht uit de Hydrangeaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 44 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Hortensia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hortensia online bestellen

Hortensia snoeien: wanneer & hoe

Moet u uw hortensia snoeien en wanneer? Het is een beetje afhankelijk van welke soort hortensia u heeft. Over het algemeen geldt dat het einde van de winter of het vroege voorjaar de beste periode voor het snoeien van een hortensia is. Kies in ieder geval altijd voor een periode zonder vorst. Voor wat betreft het snoeien, kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende hydrangea soorten:

 • Hortensia’s die bloeien op overjarig hout
 • Hortensia’s die bloeien op eenjarig hout

Hortensia’s snoeien die bloeien op overjarig hout

Deze hortensia’s vormen bloemen op overjarig hout. Dit betekent dat de bloemen groeien aan takjes die het jaar ervoor gevormd zijn. Bij deze hortensia snoeit u niet de bloemknoppen weg, anders zal er in het jaar geen bloei zijn. U knipt alleen de dode bloemen weg en snoeit tot vlak boven de bovenste nieuwe bloemknoppen. U kunt de klimhortensia direct na de bloei terugsnoeien en een deel van de jonge twijgen laten zitten. Enkele voorbeelden van dit type hydrangea zijn de eikenbladhortensia, de boerenhortensia en klimhortensia.

Hortensia’s snoeien die bloeien op eenjarig hout

Deze hortensia’s vormen bloemen op eenjarig hout. Dit betekent dat de bloemen groeien op takjes die in het voorjaar groeien. Bij deze soort kunt u in het voorjaar alle takken sterk terug knippen. In hetzelfde jaar zal de hortensia dan alweer bloeien, vaak extra rijk. De Amerikaanse hortensia valt onder deze soort.

Hortensia verzorging & onderhoud

De hortensia verzorging is niet heel moeilijk, want de plant is makkelijk in het onderhoud. Er zijn een paar punten om rekening mee te houden bij het verzorgen van de hortensia:

 1. De plant houdt van water, drinkt en verdampt veel. Belangrijk dus om de plant veel water te geven, vooral in het voorjaar en in zomer. Zeker wanneer de hortensia in de volle zon staat.
 2. Het is van belang dat de grond goed waterdoorlatend is.
 3. Mulchen met compost twee keer per jaar is eveneens een aanrader. Compost is humusrijk en bevat veel voeding.
 4. Check ook jaarlijks de zuurgraad van de grond. Deze bepaalt de kleur van veel hydrangeas. Voeg wat kalk toe en u krijgt roze bloemen. IJzersulfaat en een wat zuurdere grond zorgen voor verkleuring van bloemen naar blauw.
 5. Pas op voor strenge nachtvorst. Bescherm de knoppen en de struik dan met noppenfolie of een vliesdoek.
 6. Laat dode bloemen zo lang mogelijk aan de plant zitten. Deze beschermen de hortensia tegen winterse perikelen.

Hortensia planten: wanneer & hoe

De Hortensia kan eigenlijk overal worden geplant. De plant heeft zon nodig voor de ontwikkeling van bloemen. Een hortensia in de schaduw is niet zo’n geschikte plek. Te veel zonlicht verdampt veel vocht. Wanneer de hortensia in de volle zon staat, dient u er goed op te letten dat de hydrangea voldoende water krijgt. De meest ideale standplaats voor de hortensia is halfschaduw en half zon. Een plek waar de felle zon maximaal vier uur per dag schijnt.

Hoe en wanneer kunt u dan het beste een hortensia planten? Van eind september tot half maart is een hortensia in de rustmodus. Hierdoor heeft de plant een stuk minder water nodig en is de kans op afsterven door een gebrek aan water aanzienlijk kleiner. Deze periode is daarom geschikt voor het planten van een hortensia. Bent u van plan meerder hortensia’s te planten? Dan is afstand tussen de planten van belang. Houd twee tot drie hortensia’s per vierkante meter aan. Plant niet als de vorst nog in de bodem zit. Geef na het planten de hortensia’s dagelijks water. Met regelmatig bemesten en snoeien groeien de Hortensia’s vaak snel tot een mooie, volle struik uit. Zorg er bij een hydrangea in pot voor dat deze goed afwatert aan de onderkant om het rotten van de wortels tegen te gaan.

Hortensia stekken & vermeerderen

U kunt een hortensia het hele jaar door stekken, maar tijdens de zomermaanden wortelen de stekken het makkelijkst. Snij een tak af die niet heeft gebloeid, maar die ook niet bruin is en die minimaal twee bladparen heeft. Pak ongeveer tien centimeter. Knip alle bladeren van de stek af. Dit gaat verdamping tegen. Steek de stekken in een potje met stekgrond, circa vijf centimeter. Geef voldoende water en druk de grond stevig aan. Dek het geheel af met een plasticje en laat de hortensia vermeerderen. Het vormen van wortels duurt ongeveer drie weken. Zodra de stekjes groeien en groter worden, kunt u deze verpotten in een andere pot. Laat zomerstekken het eerste jaar vorstvrij overwinteren.

Een tweede manier om een hydrangea te vermeerderen, is door deze af te leggen. Leg een hortensia tak op de grond en bedek de stengel met wat tuinaarde. Leg er een steen bovenop. De hortensia gaat nu zelf wortels aanmaken en zal zich hierdoor vermeerderen. Dit kan wel een tot twee jaar duren.

Hortensia ziekten

De hortensia is doorgaans niet gevoelig voor ziekten. Wanneer u de hydrangea goed onderhoudt, heeft u weinig te vrezen. Echter, aantasting van deze weelderige plant is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Slakken, bladluizen, taxuskevers en schimmels kunnen weleens de kop opsteken. Wanneer u de hortensia regelmatig controleert, zullen deze aantastingen niet veel schade aan kunnen richten.

Hortensia kopen

Koop Hortensia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Hortensia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Hortensia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen