Compostbak maken

20/01/2021   |   14/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

U kunt ervoor kiezen om uw fruit- groente- en tuinafval steeds maar weer in de kliko te gooien. Maar u kunt ook voor een andere optie kiezen, namelijk composteren. U gaat dan uw afval op een duurzame manier verwerken. Een eigen compostbak biedt vele voordelen. U kunt een compostbak kopen, maar ook zelf een compostbak maken. In dit artikel vertellen we graag meer over de compostbak.

Hoe werkt composteren?

Bij composteren wordt afval omgezet in compost. Compost ontstaat als schimmel en bacteriën dood organisch materiaal afbreken. De organismen eten het afval op en verteren het. Ze zetten dood plantmateriaal om in voedzame humus. Compost is een voedingsstof voor planten, struiken en bomen. Het is belangrijk dat het basismateriaal, de vochtigheidsgraad en temperatuur goed is en dat er voldoende zuurstof aanwezig is, zodat bacteriën hun werk kunnen doen. Zonder zuurstof kan de composthoop niet composteren en treedt rotting op.

Hoe werkt een compostbak?

U kunt zelf compost maken van uw groente- fruit- en tuinafval. U verzamelt dan snoeiafval, bladeren, resten van fruit en rauwe groenten en maakt daarvan uw eigen compost. U krijgt voor de planten in uw tuin dan de beschikking over gratis tuinmest. Door een compostbak te maken, versnelt u het composteringsproces.

Wat zijn de voordelen van een compostbak maken?

Het zelf maken van een compostbak van hout of kunststof biedt vele voordelen, zoals:

 • U kunt uw planten voorzien van eigen voeding. Uw eigen compost bevat essentiële voedingsstoffen.
 • Door uw eigen composthoop te maken, weet u zeker dat deze vrij van bestrijdingsmiddelen is.
 • U bespaart geld, omdat u eigen materiaal gebruikt voor het maken van compost.
 • Met een eigen compostbak helpt u het milieu een handje, omdat u zorgt voor een plantaardige verwerking van uw eigen afval.

Een eigen compostbak maken is dus een echte win-winsituatie.

Wat kunt u in de compostbak gooien?

Alle in de natuur aanwezige organische materialen kunt u op de composthoop gooien. Denk aan:

 • Tuinafval
 • Gazonmaaisel
 • Stro
 • Takken
 • Hout (fijngemaakt)
 • Koffiedik
 • Bladeren van groente

Producten als gekookt en/of gebakken eten, brood, honden- en/of kattendrollen, zieke planten en beschimmelde producten zijn niet geschikt voor in de compostbak.

Zorg bij het maken van een composthoop in de compostbak voor een goede verhouding tussen bruine en groene materialen. Met bruin bedoelen we de materialen zoals droge bladeren, houtsnippers en dorre takken. Deze geven de composthoop structuur en zorgen ervoor dat deze kan ademen waardoor voldoende zuurstof ontstaat. Met groen wordt afval dat bestaat uit groente- en tuinafval bedoeld. Deze materialen hebben weinig structuur, hebben vaak een hoog vochtgehalte en zijn rijk aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om het vochtgehalte van de composthoop goed in de gaten te houden. Te veel vocht houdt zuurstof tegen met als gevolg dat de hoop kan gaan rotten. Bij te weinig vocht kan de vertering stilvallen.

Composthoop tips

 • Zorg voor voldoende vocht en ventilatie
 • Klein materiaal en verschillende soorten afval composteren sneller
 • Vermeng nieuw materiaal met compost
 • Plaats de composthoop niet te dicht bij de grens met uw buren ;)

Waar plaats ik de compostbak?

Kies voor het plaatsen van een compostbak een plek in uw tuin uit die in de schaduw of halfschaduw ligt. Zet de composthoop nooit op een zonnige plek, omdat uitdroging dan op de loer ligt. Zorg er tevens voor dat de bak beschut staat tegen de wind en rechtstreeks contact met de aarde maakt. Dit zorgt ervoor dat bodemdieren, zoals regenwormen zich gemakkelijk in de hoop kunnen vestigen. Zet de compostbak daarom bij voorkeur niet op tegels of beton.

Waarvoor kan ik compost uit mijn compostbak gebruiken?

Compost is in principe geschikt voor uw hele tuin. U kunt het gebruiken onder struiken, bomen en planten of in uw moestuin. Spreid de compost uit en hark het vervolgens onder het oppervlak. Bemest liever niet de grond met compost uit uw compostbak bij planten die houden van een zure bodem. Planten kunnen dan geel worden.

Een compostbak maken; welke soorten?

U kunt een compostbak kopen of deze zelf maken. Tegenwoordig zijn de bakken in tal van soorten verkrijgbaar. Een kunststof compostbak is erg populair, maar ook de compostbak van hout is erg in trek. Heeft u veel ruimte? Dan kunt u ook meerdere soorten bij elkaar plaatsen. U heeft dan altijd compost voor handen om te gebruiken. Zelf een compostbak maken kan natuurlijk ook. U kunt een bak, kuil of halfopen hoop maken of gebruikmaken van een compostvat. Het voordeel van zelf een compostbak maken, van hout bijvoorbeeld, is dat u alles naar eigen wens kunt maken en kunt kiezen voor alleen natuurlijke materialen.

Compostbak maken

© Airborne - depositphotos.com