Moestuin beginnen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Steeds vaker zien we dat mensen graag zelf hun groenten verbouwen. Eten uit eigen tuin smaakt immers extra lekker en is door het uitblijven van verdelgingsmiddelen doorgaans ook een stuk gezonder! Bovendien is het bijhouden van een moestuin ontzettend leuk om te doen. Ook zelf een moestuin beginnen? In dit artikel vertellen we meer over hoe u dit kunt aanpakken.

Een moestuin beginnen kan in iedere tuin

Of u nu een balkon heeft of een enorme tuin, een moestuin beginnen kan vrijwel overal. Op een balkon kunt u gebruik maken van plantenbakken of u kunt verticaal tuinieren met gebruik van plantenzakken. In een tuin heeft u meer ruimte en kunt u zelf bepalen hoeveel grond u wilt gebruiken om groente te verbouwen. Ook een moestuinbak is een perfecte plek om een moestuin aan te leggen. Houd overzicht en doe niet alles tegelijk. Het bijhouden van een grote moestuin is veel werk en kan daardoor in eerste instantie best even tegenvallen. Begin dus niet te groot, maar vul de moestuin geleidelijk aan.

Heeft u de keuze uit verschillende plekken om een moestuin te beginnen? Kies dan voor de plek waar groenten zich het meest thuis voelen. Dat is een stuk grond dat:

  • licht overhelt naar het zuiden en zo voldoende zon krijgt;
  • goed gedraineerd is;
  • humusrijk is, liefst met een lichte zuurgraad (pH rond 6,5);
  • open is voor zon, maar wél beschermd is tegen wind

TIP: Heeft u de kans om de moestuin dicht bij een buitenkraan te plaatsen? Dan is dat zeker een pluspunt. Zo kunt u gemakkelijk water pakken om de moestuin op warme dagen van voldoende vocht te voorzien.

Moestuin maken? Dit zijn de benodigdheden

Naast een goed stuk grond of voldoende plantenbakken met potgrond, zijn er nog een aantal andere belangrijke benodigdheden. Wilt u een moestuin beginnen? Zorg dan voor:

  • Zaden voor groente, kruiden en/of fruit
  • Bemesting of kalk om de bodem aan te vullen
  • Zonlicht en water
  • Tuingereedschap

Alles in huis? Dan kunt u van start! U kunt het oppervlak van uw nieuwe moestuin voorbereiden door het af te bakenen en de grond om te woelen. De kwaliteit van de bodem is enorm belangrijk. Hoe meer voeding er in de bodem zit, hoe beter de planten immers zullen groeien. Zorg er daarom voor dat u de grond eerst voldoende bemest met organische mest of compost. Zo zorgt u voor een optimale bodemvruchtbaarheid. Verwijder verder zoveel mogelijk onkruid, zodat de groentes alle ruimte krijgen om te groeien.

Een goede moestuin planning

Het is aan te raden om vooraf na te denken over welke groentes u in de moestuin wilt planten. Natuurlijk kiest u daarbij voor groentes die u graag eet, zodat u de oogst met plezier op tafel zet. Afhankelijk van de locatie van de moestuin doet de ene groentesoort het beter dan de andere. Let dus goed op de verhouding zon-schaduw en kies planten die goed zullen gedijen.

Sommige planten putten de bodem flink uit en mogen daarom niet ieder jaar op hetzelfde stukje grond staan. Bij het maken van een planning kunt u daar direct rekening mee houden door de planten jaarlijks te roteren. Deze zogenaamde vruchtwisseling komt de grond én de planten zeker ten goede!

Let er op dat grote planten de kleinere plantjes kunnen overschaduwen. Planten met grote bladeren kunnen het beste aan de randen van de moestuin worden geplant.

Start met gemakkelijke groenten

Iedere plant heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Sommige groentes groeien als vanzelf terwijl anderen meer zorg en aandacht nodig hebben om tot een mooi resultaat te komen. Wanneer u een moestuin gaat beginnen, adviseren we daarom om met makkelijke groenten te starten. Groenten die weinig eisen stellen en weinig last hebben van wisselend weer en insecten. Dat is ook handig wanneer u een keer wat minder tijd heeft om in de moestuin aan het werk te gaan! Voorbeelden van makkelijke groenten zijn: sla, snijbiet, bonen, erwten, courgette, bieten, winterpostelein, radijs en andijvie.

Moestuin inzaaien

Tijd om te zaaien! Wanneer u in het vroege voorjaar al wilt zaaien, kunt u dat het beste binnen doen. Als de nachtvorst voorbij is, kunt u die plantjes buiten in de moestuin planten. Direct in de moestuin inzaaien kan ook. Houd er dan rekening mee dat er voldoende ruimte tussen de zaden zit. Zo hebben de planten straks genoeg ruimte om te groeien.

Groeien en oogsten

Komen de plantjes in de moestuin op? Dan hebben ze de eerste maanden extra veel aandacht nodig. Bescherm de kleine plantjes waar nodig tegen vorst en harde regenbuien. In drogere periodes kan de moestuin vaak wat extra water gebruiken. Besproei de tuin bij voorkeur ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds, zodat de bladeren niet verschroeien onder de felle zon.

Iedere plant vraagt om een specifieke verzorging. Zoek dus per groente uit of en wanneer u moet snoeien en hoe u de plant zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Des te beter is uiteindelijk de oogst!

Eenmaal geoogst kunt u de groenten direct bereiden. Verse en onbespoten groenten uit eigen tuin smaken extra lekker! En heeft u de smaak te pakken? Dan kunt u de moestuin de komende jaren uitbreiden en experimenteren met andere groenten, kruiden en fruitplanten.

Moestuin planten kopen

Koop moestuin planten bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Moestuin beginnen

© zmijak - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen