Drainage & afwatering

Blijven er veel plassen in uw tuin staan na een flinke regenbui? Of staat de kelder of kruipruimte van uw woning regelmatig blank? Dan is het aanleggen van drainage het overwegen waard. Een drainagesysteem zorgt voor een goede hemelwaterafvoer in uw tuin en rondom uw huis en voorkomt wateroverlast.

Waarom drainage?

Eenvoudig gezegd is drainage het afvoeren van water. Drainage wordt gebruikt om regenwater af te voeren en het grondwaterpeil in uw tuin omlaag te krijgen. Dit zorgt er voor dat de bodem van uw tuin niet te nat wordt en voorkomt allerlei vervelende problemen, zoals bijvoorbeeld:

  • Plassen water op uw gazon of elders in uw tuin na een flinke regenbui die niet makkelijk verdwijnen.
  • Het verzakken van tuinpaden, terrassen en andere sierbestrating.
  • Kruipruimtes en kelders die blank komen te staan.
  • Aantasting van het hout van schuttingen, pergola’s en andere houtconstructies in uw tuin.

Soorten drainage

De meeste mensen zijn natuurlijk wel bekend met het afvoeren of opvangen van regenwater via goten en regenpijpen. Dit werkt prima om wateroverlast op uw terras en rondom bestrating te voorkomen, maar zal niet zoveel effect hebben op de afwatering van uw gazon of tuin. Voor het draineren van uw gazon of tuin is een drainagesysteem van geperforeerde buizen of verticale drainage een betere optie.

Een drainagesysteem van geperforeerde drainagebuizen wordt onder het grondoppervlak ingegraven. Het water kan door de gaatjes in deze buizen lopen en dan afgevoerd worden. De drainagebuizen zijn omkleed met kokos of synthetische stof om te voorkomen dat ze verstopt raken.

Met verticale drainage worden drainagebuizen rechtop in de grond geplaatst om te zorgen dat water zich makkelijker een weg naar beneden kan vinden. Dit type drainage wordt vooral toegepast wanneer er onder uw gazon of tuin een laag grond ligt die maar weinig water doorlaat.

Drainage aanleggen

Het ideale moment om een drainagesysteem te installeren is natuurlijk tijdens de aanleg van een nieuwe tuin of een grote renovatie van een bestaande tuin. Door het vele graafwerk is het namelijk een ingrijpende aanpassing.

Het aanleggen van drainage is niet erg ingewikkeld en is dus iets wat u best zelf kunt doen. Het is echter wel veel en zwaar werk, dus over het algemeen wordt aangeraden om het werk te laten uitvoeren door een professional zoals een hovenier. Naast veel ervaring met het werk hebben ze ook de beschikking over de juiste materialen en het juiste gereedschap.

Drainage aanleggen in de tuin

© sommersby - depositphotos.com