Overkapping

Een overkapping in uw tuin biedt bescherming tegen wind, regen en zon, waardoor u op ieder gewenst moment buiten kunt zitten. Op warme en zonnige dagen kunt u er beschutting vinden tegen felle zon en op koude en regenachtige dagen zit u er juist lekker warm en droog.

De meeste mensen kiezen voor een houten overkapping, maar als u iets liever anders heeft kunt u ook kiezen voor een aluminium of kunststof overkapping. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling maar vereist wel wat onderhoud, terwijl aluminium en kunststof er modern en strak uit zien en maar weinig onderhoud vergen.

Overkappingen komen in allerlei verschillende soorten en maten. Hieronder volgt een overzicht van een aantal veel voorkomende overkappingen dat u kunt gebruiken als uitgangspunt voor het kiezen van de perfecte overkapping voor in uw tuin.

Veranda

De veranda is een van de meest voorkomende overkappingen. Over het algemeen wordt een veranda aan een woning gebouwd en fungeert dan als een verlengstuk van bijvoorbeeld de woonkamer. Het is echter ook mogelijk om een veranda aan een tuinhuis of schuur te bouwen of op een dakterras te plaatsen.

In zijn simpelste vorm is een veranda een afdak dat steunt op palen. U kunt er echter ook voor kiezen om wanden en deuren in uw veranda te plaatsen, op die manier wordt de veranda een volwaardige leefruimte voor uw woning.

Naast beschutting biedt een veranda nog enkele andere voordelen, zoals waardestijging van uw woning en verbeterde isolatie. Houdt er echter wel rekening mee dat een veranda een deel van de ruimte van uw tuin in beslag neemt, waardoor veranda’s minder geschikt zijn voor kleinere tuinen.

Terrasoverkapping

Vaak worden de termen terrasoverkapping en veranda door elkaar gehaald. Er is echter wel degelijk een verschil en dit komt voort uit de plaats waar de overkapping staat. Zo wordt een veranda altijd aan de zijkant van een woning of ander gebouw geplaatst, maar dit hoeft voor een terrasoverkapping niet zo te zijn. Een terrasoverkapping kan dus ook een vrijstaande constructie zijn die u op iedere gewenste locatie in uw tuin kunt plaatsen.

Terrasoverkapping is dus eigenlijk een algemene term die voor veel verschillende soorten tuinoverkappingen gebruikt kan worden, zoals een veranda, prieel, tuinpaviljoen of pergola, maar waarbij het dan natuurlijk wel gaat om het overkappen van een stuk terras.

Prieel

Het is niet zo gemakkelijk om een precieze omschrijving voor een prieel te geven, maar over het algemeen wordt er met een prieel een open of halfopen constructie bedoeld die vrijstaand in uw tuin wordt geplaatst. Een prieel wordt vaak gezien als een sierlijk bouwwerk dat mooi staat in de tuin maar bovendien ook nog eens een fijne plek is om onder te zitten. Vaak worden er bloemen en planten omheen geplaatst voor een extra sfeervolle uitstraling.

Er zijn veel verschillende variaties mogelijk en u kunt een prieel helemaal afstemmen op uw eigen wensen. Zo kunt u kiezen voor een prieel dat compleet open is of juist een prieel met wanden, en daarnaast heeft u de keuze tussen een plat dak of een puntdak. Doorgaans kiezen de meeste mensen voor een houten prieel, maar ook hier kunt u kiezen voor andere materialen zoals metaal, glas, kunststof of steen.

Tuinpaviljoen

Een tuinpaviljoen is vergelijkbaar met een prieel, maar wanneer men spreekt van een paviljoen dan gaat het vaak over de wat luxere varianten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijgebouw zoals een tuinhuisje of schuurtje met een aangebouwde veranda. Vaak heeft een paviljoen een luxueus ingerichte zithoek en sommigen komen ook met een mooie buitenkeuken.

Pergola

Een pergola is een constructie van hoge palen en latten die losstaand in de tuin wordt geplaatst en waarlangs allerlei planten kunnen groeien. Pergola’s worden over het algemeen gemaakt van hout of metaal en ze komen in verschillende groottes. Kleinere pergola’s worden vooral gebruikt om planten overheen te laten groeien. Dit kan natuurlijk ook met grotere pergola’s, maar die functioneren daarnaast vaak ook als terrasoverkapping, een mooie plaats om beschut te kunnen zitten.

Carport

Een carport is een ideale plek om zowel uw auto als fiets droog te parkeren en te beschermen tegen weer en wind. Veelal wordt een carport aan de woning gebouwd, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een vrijstaande carport. De meeste mensen kiezen voor een houten carport, maar het is ook mogelijk om andere materialen zoals aluminium, staal of kunststof te gebruiken om een carport te bouwen. Hou er wel rekening mee dat u waarschijnlijk een vergunning nodig heeft voor het bouwen van een carport, dus vergeet niet hiernaar te informeren bij uw gemeente om problemen te voorkomen.

Kosten overkapping

Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van een overkapping? Lees hier dan meer over in onze prijsgids Overkapping plaatsen.

Foto's van overkappingen

Via onze handige tuin ideeën en inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten overkappingen. Neem eens een kijkje op de volgende pagina's:

Houten overkapping in de tuin

© kzlobastov - depositphotos.com