Vijver
Een vijver in uw tuin is een echte blikvanger. Een vijver geeft structuur en ruimte aan uw tuin en kan daarnaast ook zorgen voor extra leven in uw tuin door de beweging van het water en de aanwezigheid van dieren zoals vissen, vogels en kikkers. Bovendien is een vijver rustgevend, een mooie plek om even te ontspannen na een drukke dag door een drankje te drinken aan het water.
Vijver aanleggen
Bij het aanleggen van een vijver is het belangrijk dat er gewerkt wordt met een goed plan van aanpak, het maken van een vijver is namelijk geen eenvoudige zaak. Om lekkages en andere problemen te voorkomen, is het belangrijk dat het aanleggen vakkundig wordt uitgevoerd en het is verstandig om hiervoor de hulp van een hoveniersbedrijf in te schakelen.
Op basis van uw wensen kan een hovenier een goed ontwerp maken en daarna de daadwerkelijke aanleg van de vijver en de afwerking uitvoeren. Hierdoor weet u zeker dat dit goed gebeurt en kunt u daarna jarenlang genieten van uw nieuwe vijver!
Wilt u meer weten over de kosten voor het aanleggen van een vijver? Lees dan onze prijsgids Kosten vijver aanleggen.
Soorten vijvers
Voordat u een vijver laat aanleggen, bepaalt u eerst welke soort vijver u graag in uw tuin wilt hebben. Er bestaan veel verschillende soorten vijvers en uw keuze hangt natuurlijk af van uw persoonlijk wensen. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende soorten vijvers, zodat u de juiste keuze kunt maken.
Siervijver
Siervijvers zijn waarschijnlijk het soort vijvers dat de meeste mensen in gedachten hebben als ze aan een tuinvijver denken, met fraaie en elegante beplanting, vaak met meerdere niveau’s en natuurlijk ook met mooie vissen. Andere voorbeelden van siervijvers zijn de spiegelvijver, een mini-vijver of thema-vijvers zoals een Japanse of Engelse vijver.
Visvijver
Een visvijver is bedoeld om één of meerdere soorten vissen in te houden. Het bekendste voorbeeld van een visvijver is de koivijver, maar u bent natuurlijk vrij om te kiezen welke vissen u graag in uw eigen visvijver heeft.
Voor een optimale gezondheid van de vissen in een visvijver en een goede zichtbaarheid van de vissen is het belangrijk dat het water zuiver en van goede kwaliteit is, hiervoor zijn de juiste beplanting en een goed filtersysteem van belang.
Natuurlijke vijver
Een natuurvijver is een vijver waar u de natuur op zijn beloop laat. De vorm is onregelmatig, de beplanting is rijk en een natuurvijver lijkt vaak op vijvers zoals u deze ziet in het bos of in een park. Een natuurlijke vijver trekt doorgaans allerlei verschillende soorten dieren aan, zoals eenden, ganzen, kikkers, padden, salamanders en insecten.
Zwemvijver
Een zwemvijver is een vijver die zo is ingericht dat u er ook in kunt zwemmen. Met een zwemvijver combineert u de mogelijkheid om in de zomer met warm weer in uw eigen tuin te kunnen zwemmen, terwijl u de rest van het jaar kan genieten van het mooie uitzicht van een echte vijver!
Wilt u meer weten over de kosten voor het aanleggen van een zwemvijver? Lees dan onze prijsgids Kosten zwemvijver aanleggen.
Via onze handige tuin ideeën & inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten vijvers, dit is een mooie manier om eens te kijken wat u wel en niet mooi vindt. Neem dus eens een kijkje op de Vijver ideeën & inspiratie pagina.
Vijveronderhoud
Nadat u een mooie nieuwe vijver heeft laten aanleggen is het van belang om deze goed te onderhouden, hiermee voorkomt u dat uw vijver verandert in een stinkende plas met groen water en verrotte planten. Gelukkig is vijveronderhoud niet heel moeilijk en veel mensen vinden het zelfs leuk om te doen.
Het onderhoud dat nodig is voor uw vijver verschilt per seizoen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste klussen per jaargetijde.
Voorjaar
In het voorjaar is vijveronderhoud vooral gericht op de planten en het voorkomen van algen. U kunt nieuwe vijverplanten plaatsen en bestaande beplanting bijwerken of vervangen. En als u vissen in uw vijver heeft start u in het voorjaar weer met voeren.
Zomer
De zomer is een rustige periode waarin het normaal gesproken voldoende is om de aanwezige planten een beetje bij te houden. Daarnaast is het ook een goed idee om apparatuur zoals een vijverpomp of UV lamp te controleren en vijverfilters te reinigen.
Najaar
Het najaar is de belangrijkste periode voor vijveronderhoud. Afgestorven plantendelen en ingewaaide bladeren die op de bodem terechtkomen kunnen leiden tot verzuring van de vijver in de winter en algengroei in het voorjaar. Het is dus raadzaam om uw vijver in het najaar goed schoon te maken en bodemslib en afgestorven plantendelen te verwijderen.
Winter
In de winter kunt u uw vijver het beste zoveel mogelijk met rust laten. Er is weinig plantengroei en de vissen verkeren in winterslaap. De belangrijkste taken in de winter zijn het voorkomen van vorstschade en het deels ijsvrij houden van de vijver. Het is namelijk zo dat wanneer een vijver volledig dichtvriest er niet voldoende zuurstof in het water kan komen om vissen in leven te houden.
© white78 - depositphotos.com