Tuinafscheiding & erfafscheiding
Het grootste voordeel van het plaatsen van tuinafscheiding of erfafscheiding is dat u daarmee privacy creëert. Maar er zijn ook nog andere voordelen, zoals bijvoorbeeld bescherming van uw erf tegen inbrekers en het voorkomen van weglopen van kinderen of huisdieren. En natuurlijk is de tuinafscheiding waar u voor kiest ook van grote invloed op de sfeer en uitstraling van uw tuin.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor tuinafscheiding, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Denk hierbij aan zaken als de hoeveelheid onderhoud die nodig is, het soort materiaal dat gebruikt kan worden en de prijs. Hieronder volgt een overzicht van verschillende soorten erfafscheiding die veel gebruikt worden.
Tenslotte, houdt u er ook rekening mee dat er voor het plaatsen van erfafscheiding een aantal regels gelden. Een afscheiding in de achtertuin of aan de zijkant van uw woning mag niet hoger zijn dan twee meter en in de voortuin is de maximale hoogte een meter. Ook is het verstandig om van tevoren even met uw buren te overleggen en te informeren bij uw gemeente, dit om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.
Schutting
Er zijn veel verschillende soorten schuttingen waar u uit kunt kiezen, en deze worden meestal onderverdeeld op basis van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een schutting van hout, beton, kunststof of composiet, en ieder materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen.
Een schutting plaatsen is een populaire keuze om voor meer privacy te zorgen, omdat deze het zicht op uw tuin compleet ontneemt. Houdt u er echter wel rekening mee dat dit twee kanten op werkt, en dat dus ook uw uitzicht beperkt zal worden.
Tuinhek & hekwerk
Een tuinhek is een laag hek voor om uw tuin en heeft normaal gesproken een hoogte van tussen de 60 en 120 centimeter. Het heeft vooral een signaalfunctie en is een vriendelijk ogende manier om uw tuin af te bakenen. Tuinhekken worden over het algemeen gemaakt van hout, metaal of kunststof.
Met een hekwerk wordt vaak een stevigere constructie bedoeld die gebruikt wordt om de toegang tot uw terrein te beperken. Hekwerken zijn daarom dus vaak ook hoger en sterker, en worden vaker geplaatst bij bedrijfsterreinen of particulieren met een groot grondgebied. Hekwerken worden hoofdzakelijk gemaakt van metaal en komen in een aantal verschillende types, zoals gaashekwerk, spijlenhekwerk, dubbelstaafmat hekwerk en sierhekwerk.
Het voordeel van een tuinhek of hekwerk als tuinafscheiding ten opzichte van een schutting is dat ze het uitzicht niet ontnemen. Mocht u toch iets meer privacy willen dan kunt u altijd overwegen om een hekwerk deels of helemaal te laten begroeien met planten zoals klimop.
Haag & heg
Als u liever kiest voor een natuurlijke en groene tuinafscheiding dan is een haag of heg een goede optie. Een haag vergt echter wel wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld een tuinhek of schutting, aangezien u deze voor het mooiste resultaat minimaal twee keer per jaar dient te snoeien. Ook zal het even duren voordat een heg volgroeid is, tenzij u kiest voor een kant en klaar haag, maar houdt u in dat geval rekening met aanzienlijk hogere kosten.
Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende soorten hagen wordt gemaakt op basis van het verschil tussen bladverliezende en bladhoudende hagen. Bladverliezende hagen verliezen tijdens de winter hun blad, zoals bijvoorbeeld de beukenhaag, de haagbeuk en de meidoornhaag. Bladhoudende hagen, ook wel groenblijvende of wintergroene hagen genoemd, behouden hun blad in de winter. Voorbeelden hiervan zijn de taxushaag, de laurierhaag en de coniferenhaag.
Schanskorf
Een schanskorf is een metalen gaasnet of korf die kan worden gevuld met allerlei verschillende soorten materiaal. Het is gebruikelijk om een schanskorf met natuursteen te vullen, maar ook andere materialen zoals boomschors, kokos of puin worden soms gebruikt.
Schanskorven zijn erg duurzaam en gaan lang mee, en bovendien hebben ze geen onderhoud nodig. Ook kunt u ze in allerlei verschillende vormen en maten laten maken. Houdt u er echter wel rekening mee dat een schanskorf erg zwaar is, dus zeker voor een hoge schanskorf heeft u een sterk fundament nodig.
Tenslotte is het zo dat schanskorven relatief duur zijn. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een schanskorf te combineren met een andere soort tuinafscheiding, om zo wat kosten te besparen.
Tuinmuur
Een stenen tuinmuur is erg sterk, heeft amper onderhoud nodig en geeft ook veel privacy. Een tuinmuur kan echter wel kil overkomen, en zeker in een kleine tuin kunt u het gevoel krijgen dat u gevangen zit. Een alternatief waar veel mensen voor kiezen is het combineren van een gemetselde muur met houten tuinschermen, op die manier kunt u profiteren van de stevigheid van een stenen muur en de warmere uitstraling van hout.
© denboma - depositphotos.com