Veranda

Van een veranda kunt u het hele jaar door genieten. In de zomer kunt u er tijdens de lange avonden heerlijk droog en uit de wind zitten, en als de temperaturen dalen en de avonden korter worden kunt u er met behulp van een vuurkorf of kacheltje voor zorgen dat het toch nog aangenaam blijft.

Doorgaans wordt een veranda aan een woning gebouwd, maar het is ook mogelijk om een veranda aan een tuinhuis of schuur te bouwen of op een dakterras te plaatsen.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van een veranda is uiteraard het feit dat u veel vaker en langer buiten kunt zitten. Maar een veranda biedt daarnaast ook nog een aantal andere voordelen.

Wanneer u een veranda aan uw huis laat bouwen creëert u extra woonruimte die u op allerlei verschillende manieren kunt benutten. Daarnaast zorgt een goed aangelegde veranda ook voor een waardestijging van uw woning.

Ook verbetert een veranda de isolatie van uw woning, deze werkt namelijk als een extra isolatielaag voor uw woning. De wind die langs uw woning waait wordt gebroken en hierdoor heeft u veel minder last van warmteverlies en tocht. Tevens kunt u er voor kiezen om een veranda af te sluiten met bijvoorbeeld glazen wanden of deuren, wat de isolerende en energiebesparende werking nog meer ten goede komt.

Een veranda heeft ook enkele nadelen, dus voordat u besluit een veranda te bouwen is het goed om daar even over na te denken.

Het grootste nadeel van een veranda is dat deze ruimte in beslag neemt en u dus een deel van uw tuin inlevert. Dit maakt een veranda dus minder geschikt voor kleinere tuinen.

Wanneer u kiest voor een houten veranda dan dient u er ook rekening mee te houden dat deze van tijd tot tijd onderhoud nodig heeft, zoals schilderwerk. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een veranda met weinig tot geen onderhoud kunt u kiezen voor andere materialen zoals aluminium, kunststof of glas.

Tenslotte, een veranda kan ook veel licht uit uw woning wegnemen wanneer deze niet goed wordt geplaatst. U kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld te kiezen voor glazen wanden of doorzichtige dakplaten.

Soorten veranda’s

Er bestaan veel verschillende soorten veranda’s. Zo zijn er woon- of leefveranda’s die een volwaardige ruimte in uw woning vormen en die u eigenlijk beter als een soort aanbouw kunt beschouwen. Maar de meeste mensen denken bij een veranda toch aan de traditionele open variant welke veel weg heeft van een overkapping die aan uw woning wordt gebouwd. En het onderscheid voor de verschillende soorten van dit type veranda wordt voornamelijk gemaakt op basis van het gebruikte materiaal.

Houten veranda

Verreweg de meeste mensen kiezen voor een houten veranda. Hout heeft een warme en tijdloze uitstraling en staat daarom goed bij iedere soort woning of tuin. U kunt het beste kiezen voor een houtsoort die lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft, zoals hardhout. Maar ook dan is het verstandig om uw veranda regelmatig te controleren op houtrot en eens in de twee jaar te schilderen.

Aluminium veranda

Aluminium is een licht en sterk materiaal dat maar maar weinig onderhoud nodig heeft. Daarnaast is aluminium makkelijk te verwerken en zal het niet snel roesten, verkleuren of barsten. Door de moderne, strakke en koele uitstraling past een aluminium veranda beter bij nieuwere woningen met een hedendaagse architectuur.

Kunststof veranda

Ook een kunststof veranda vergt weinig onderhoud. Kunststof is een goedkoop materiaal en is dus een goede keuze wanneer u een klein budget heeft voor uw nieuwe veranda. Het is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en ook met een hout of metaal look.

Glazen veranda

Een glazen veranda bestaat uit een houten of aluminium frame met glazen wanden. Met een glazen veranda kunt u ten volle genieten van het uitzicht op uw tuin en maakt u ook maximaal gebruik van de lichtinval. Bovendien past een glazen veranda ook goed bij ieder type woning en tuin.

Via onze handige tuin ideeën & inspiratie tool kunt u foto's bekijken van verschillende soorten veranda's, dit is een mooie manier om eens te kijken wat u wel en niet mooi vindt. Neem dus eens een kijkje op de Veranda ideeën & inspiratie en Houten veranda ideeën & inspiratie pagina's.

Kosten

Wilt u meer weten over de kosten voor het bouwen van een veranda? Lees dan onze prijsgids Kosten veranda bouwen.

Houten veranda aan huis

© cardmaverick - depositphotos.com