Kant en klaar haag

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een mooie haag kan veel toevoegen aan de uitstraling van een tuin. Het kan echter veel tijd kosten om zelf een haag te planten en te laten groeien. Gelukkig is er een alternatief: de kant en klaar haag. In dit artikel leest u meer over de voordelen van een kant en klaar haag, de verschillende soorten kant en klaar hagen, hoe u deze aanplant en hoe u ze onderhoudt.

Wat is een kant en klaar haag?

Een kant en klaar haag is een volgroeide haag die u gemakkelijk in de tuin kunt planten. De hagen zijn een stuk breder en groter dan jonge struiken, waardoor u er direct een mooie tuinafscheiding mee kunt creëren.

Voordelen van een kant en klaar haag

Vaak kiezen we voor de tuin jonge planten, die in de loop der jaren verder groeien. Prachtig natuurlijk, om de tuin zo in ontwikkeling te zien, maar lang niet altijd praktisch. Wanneer u een haag plant met jonge struiken, kan het een tijd duren voordat deze mooi volgroeid is. Dit kunt u voorkomen door te kiezen voor een kant en klare heg. Zo’n kant en klaar haag heeft bovendien nog meer voordelen. We zetten alle pluspunten voor u op een rij:

  • Met kant en klare heggen kunt u direct na het planten genieten van een volgroeide haag. Dat betekent dat u ook meteen privacy in de tuin heeft.
  • Kant en klare hagen zijn van hoge kwaliteit. Omdat de hagen onder gecontroleerde omstandigheden worden gekweekt, hebben ze allemaal dezelfde hoogte en dichtheid. De haag ziet er daardoor uniform en professioneel uit.
  • Kant en klare hagen zijn over het algemeen vrij van ziekten en ongedierte.
  • Omdat de kant en klare heg gezond en volgroeid is, bent u minder tijd kwijt aan onderhoud. Twee keer per jaar snoeien is voldoende.
  • Een volle, groene heg draagt bij aan biodiversiteit en een gezond milieu.

Welke soorten kant en klare haag zijn er?

Er zijn verschillende soorten kant-en-klare hagen beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen.

Kant en klaar haag jasmijn

Een kant en klare jasmijnhaag is een bloeiende haag die ook nog eens heerlijk ruikt. Jasmijnhagen worden vaak gebruikt als sierhaag in tuinen en langs looppaden. De planten groeien snel en zijn relatief gemakkelijk te onderhouden. De bloei van de jasmijn vindt meestal plaats in de zomermaanden en kan variëren van wit tot geel van kleur.

Euonymus kant en klaar haag

De euonymus is een populaire kant en klaar haag die in de volksmond ook wel de kardinaalsmuts wordt genoemd. Deze heg is winterhard en kleurt met de seizoenen mee. De oranje/rood verkleurde bladeren geven uw tuin dan ook een mooie winterse uitstraling. Let er op dat u de Euonymus kant en klaar haag niet op een te zonnige plek zet. Hierdoor kan het namelijk gebeuren dat de haag zijn bladeren in de winter laat vallen.

Kant en klaar ligusterhaag

De kant en klare ligusterhaag is een dichte, groenblijvende haag die het hele jaar door privacy biedt. De liguster is zeer winterhard en kan goed tegen droogte en onzuivere lucht.

Kant en klaar beukenhaag

De beukenhaag is een van de meest populaire hagen in Nederland. Het is een mooie, volle haag die in de winter zijn bladeren verliest. In de zomer heeft deze haag een prachtige groene kleur en in de herfst kleuren de bladeren mooi rood. De beukenhaag kan ook goed tegen snoeien en kan daarom in verschillende vormen worden gesnoeid.

Kant en klaar taxushaag

De Taxushaag is een van de meest populaire kant en klaar hagen. Het is een wintergroene haag die gemakkelijk te onderhouden is. De Taxus kan ook goed tegen snoeien en kan daarom in verschillende vormen worden gesnoeid

Kant en klare laurierhaag

De Laurierhaag is een wintergroene haag die een dicht bladerdek vormt. Dit maakt het een goede keuze als u op zoek bent naar privacy. De Laurier is echter niet zo goed bestand tegen snoeien als de taxushaag en beukenhaag.

Kant en klaar haag hedera

De hedera is een snelle en makkelijke groeier. Een kant en klare hedera haag is winterhard en behoudt het hele jaar zijn bladeren. Een hederascherm geeft dus direct veel privacy.

Kant en klare haag aanplanten

Het aanplanten van een kant en klare haag is eenvoudig, maar er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond. De grond moet goed doorlatend zijn en niet te nat. Daarnaast is het belangrijk om de juiste afstand tussen de planten te houden. Dit verschilt per soort haag, dus het is belangrijk om dit van tevoren te controleren. Graaf een sleuf waar u de kant en klaar heg in kunt plaatsen, houd daarbij rekening met de juiste plantdiepte. Vaak wordt aangeraden om de wortels van de haag net onder de grond te plaatsen. Zorg er tenslotte voor dat de planten voldoende water krijgen na het planten.

Onderhoud kant en klaar haag

Het onderhoud van een kant en klare haag is over het algemeen eenvoudig. Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat de haag voldoende water krijgt, vooral in de eerste paar weken na het planten. Daarnaast is het belangrijk om de haag regelmatig te snoeien. Dit zorgt niet alleen voor een mooi uiterlijk, maar bevordert ook de groei van de haag.

Om ervoor te zorgen dat de haag gezond blijft en goed groeit, is het aan te raden om regelmatig meststoffen toe te voegen. Dit kan in de vorm van organische meststoffen of speciale haagmeststoffen. Ook rondom een kant en klaar haag kan onkruid groeien. Dit onkruid kan water en voedingsstoffen van de haag wegnemen. Zorg daarom dat u dit tijdig verwijdert. Controleer bovendien af en toe op ziektes en plagen zoals schimmels, bladluizen en mijten. Indien nodig kunt u een speciaal bestrijdingsmiddel gebruiken om deze te bestrijden.

Kant en klaar haag

© Baloncici - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen