Groenblijvende klimplant

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een groenblijvende klimplant is een uitstekende keuze als u ook tijdens de wintermaanden een mooie groene pergola, muur of schutting wenst. De meest bekende en meest populaire klimplant die in de winter zijn bladeren behoudt, is de klimop. Als de meeste bomen en struiken kaal zijn, geeft een wintergroene klimplant juist karakter aan uw tuin. Daarnaast zijn er ook groenblijvende klimplanten met bloemen. Ideaal voor mensen die houden van mooie bloeiers, het hele jaar door. In dit artikel staat de groenblijvende klimplant centraal.

Zelfhechtende of rankende wintergroene klimplanten?

Groenblijvende ofwel bladhoudende klimplanten zijn het hele jaar door groen. Wanneer u voor een winterharde klimplant kiest, kijk dan wel of deze zelfhechtend of rankend is. De klimop is bijvoorbeeld een zelfhechtende klimplant. Dit betekent dat de plant met hechtwortels uit zichzelf omhoogklimt. De plant heeft alleen wat ondersteuning nodig nadat deze is gezet. Een rankende winterharde plant heeft geen hechtwortels en heeft dus ondersteuning nodig om te klimmen. Deze plant draait zich om iets heen voor steun, zoals u ziet bij een pergola, gaaspaneel of rozenboog.

Welke groenblijvende klimplanten zijn er?

Zoals gezegd is de klimop (Hedera) een echte wintergroene klimplant. Deze is verkrijgbaar in veel soorten met diverse bladgrootte en bladkleur. Van een groot donkergroen blad tot aan kleine bonte bladeren. Andere groenblijvende klimmers zijn:

  • Kamperfoelie => een heerlijk geurende klimmer, die in verschillende soorten verkrijgbaar is. De plant bloeit in de zomer en na de bloei vormen zich kleine besjes. Ook insecten zijn dol op deze groenblijvende klimplant.
  • Toscaanse jasmijn => ook wel sterjasmijn. Heerlijke, zoet geurende witte bloemen die van eind mei tot september bloeien. Maar ook in de winter staat deze wintergroene klimplant er prachtig bij.
  • Clematis => de meeste soorten laten in de winter hun blad vallen, maar er zijn enkele uitzonderingen. Kies bijvoorbeeld voor de clematis met zijn sneeuwwitte bloemen die voornamelijk in april en mei bloeien. Of kies voor de groenblijvende wit-roze clematis met bloemen als bloesem. De bladeren hebben een mooie donkergroene kleur en behouden deze kleur ook tijdens de wintermaanden. Met recht een parel in uw tuin.
  • De Amerikaanse sering => een prachtige bladhoudende klimplant die in de zomer felle paarse bloemen geeft.
  • Vuurdoorn => een echte klimplant met veel sierwaarde. Mooie bloemen in het voorjaar en rode of gele bessen in het najaar. De vuurdoorn heeft geen hechtwortels, dus moet iets anders hebben ter ondersteuning om te klimmen, bijvoorbeeld een draadhek. Vogels zijn ook dol op deze klimplanten en bouwen hier graag hun nest in.

Groenblijvende klimplant online bestellen

Welke groenblijvende klimplanten kunnen in de volle zon?

De meeste klimplanten staan graag in de zon. Voor veel klimmers geldt, hoe meer zon, hoe uitbundiger ze bloeien. Uiteraard bloeien deze klimplanten vooral in de zomer. De clematis is wel een winterharde klimplant en uitermate geschikt voor een warme, zonnige standplaats in uw tuin. Deze klimmers zijn te krijgen in vele kleuren en geven uw muur, hekwerk of schutting een vrolijke uitstraling. De bladeren van deze klimplant blijven dus ook in de winterperiode mooi groen.

Welke groenblijvende klimplant kan in de schaduw?

Het aanbod voor klimplanten in de schaduw is een stuk kleiner dan voor groenblijvende klimplanten in de volle zon. Heeft u dus een tuin met veel schaduw of ligt uw schutting voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw, dan heeft u niet zo heel veel keus. U komt dan onvermijdelijk uit bij de hedera, ofwel klimop.

Kamperfoelie, vuurdoorns of sterjasmijn zijn opgewassen tegen volle zon, maar kunnen ook tegen een langzame verschuiving naar lichte schaduw in de loop van de dag.

Hebben winterharde groenblijvende klimplanten verzorging nodig in de winter?

Klimplanten groeien graag in humusrijke, voedzame, losgemaakte en iets vochtig blijvende grond. Als de klimplant staat, is het belangrijk dat u deze blijft begeleiden. Daarnaast is het tevens van belang dat u de klimmers snoeit, omdat een aantal klimplanten blijft groeien. Snoeien kunt u het beste in het vroege voorjaar doen. In de winter hebben uw klimplanten niet veel verzorging nodig. Houdt echter wel een oogje in het zeil bij extreme vorst.

Een wintergroene klimplant, meer dan alleen decoratie

Wintergroene klimplanten zijn niet alleen erg mooi om te zien, ze zijn ook nog eens functioneel. Zo bieden winterharde groenblijvende klimplanten bijvoorbeeld bescherming aan vogels in de tuin. Vogels nestelen zich graag in uw klimop tijdens het broedseizoen. Daarnaast kunt u met klimplanten, bijvoorbeeld met een dichte hedera, lelijke dingen in uw tuin bedekken. Denk aan de kliko of een lange blinde muur. Kortom, een groenblijvende klimplant is met recht een aanwinst in uw tuin.

Groenblijvende klimplant kopen

Koop groenblijvende klimplant bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Groenblijvende klimplant

© Marinodenisenko - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen