Kamperfoelie - Lonicera

Kamperfoelie (Lonicera) is een plantengeslacht uit de Caprifoliaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 9 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Kamperfoelie vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kamperfoelie online bestellen

Kamperfoelie snoeien: wanneer & hoe

Kamperfoelie is er als struik, maar ook als klimplant. De heester kan goed woekeren. Als u de struik zijn gang laat gaan en dus laat woekeren, kan hij gerust een complete boom verstikken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is het belangrijk om op tijd kamperfoelie te snoeien.

Wanneer kamperfoelie snoeien?

De beste periode voor het snoeien van kamperfoelie is in maart. Tijdens deze snoeibeurt knipt u oude en te lange takken flink terug. De lonicera zal als gevolg hiervan veel jonge scheuten krijgen en in de zomermaanden rijkelijk bloeien. Ook in september of oktober, na de bloei, kunt u kamperfoelie snoeien. Snoei tijdens deze beurt de plant weer in model en knip de hoge scheuten terug. Wanneer kamperfoelie erg hard is gegroeid, kunt u de heester gerust tot ongeveer zestig centimeter boven de grond terugsnoeien. Geef na de snoeibeurt voldoende water en meststoffen aan de lonicera. De struik zal zich goed herstellen en opnieuw uitlopen.

Kamperfoelie verzorging & onderhoud

De verzorging van kamperfoelie is niet ingewikkeld. Zorg dat de lonicera op een vochtige en humusrijke grond staat. De grond mag echter niet te nat zijn. Kamperfoelie houdt wel van een beetje voedsel. Bemesten met organische compost en mulch is daarom zeker aan te raden. Heeft u kamperfoelie in het voorjaar gesnoeid? Geef de struik na de snoeibeurt dan gelijk wat extra koemestkorrels. Verder heeft kamperfoelie niet veel verzorging nodig. Het is geen veeleisende plant.

De meeste soorten kamperfoelie zijn winterhard. De heester is in principe goed bestand tegen de winters van ons klimaat. Sommige soorten lonicera zijn bladverliezend, andere soorten kamperfoelie zijn wintergroen. Ook zijn er nog soorten die halfbladhoudend zijn. Dit betekent dat ze in strenge winters meer blad verliezen dan in zachte winters.

Kamperfoelie planten: wanneer & hoe

U kunt het hele jaar kamperfoelie planten, zolang het niet vriest. Plaats de struik in goed bemeste tuingrond. Geef na het planten de kamperfoelie de eerste tijd water, zodat de plant kan gaan wortelen. De standplaats van kamperfoelie dient halfschaduw tot zonnig te zijn. Pas wel op dat de zon niet op de wortels van de lonicera schijnt, omdat de voet van de struik door te veel zonlicht kan verbranden. Vruchtbare grond en halfschaduw/zon als standplaats voor kamperfoelie zorgen ervoor dat u met rijke bloei wordt beloond. Jonge aanplant dient u bij matige tot strenge vorst af te dekken.

Kamperfoelie stekken & vermeerderen

Kamperfoelie vermeerderen kan op twee manieren. U kunt een lage tak afleggen of u kunt kamperfoelie stekken. We zullen beide opties uitleggen.

Bij het vermeerderen van kamperfoelie door middel van afleggen, buigt u een tak van de struik naar de grond. Het midden van de tak bedekt u met een laagje aarde, zodat de tak op de grond blijft liggen. Daarna is het afwachten of de tak gaat wortelen. Zodra er zich wortels hebben gevormd, kunt u de tak van de heester afsnijden en dit nieuwe struikje kamperfoelie verplaatsen naar een plekje in uw tuin.

De beste tijd om kamperfoelie te stekken is laat in het voorjaar, omdat de plant dan in de groeifase zit. Zoek een gezonde scheut van het afgelopen jaar uit en snijd deze af. U herkent de gezonde scheut aan de lichtgroene kleur. Haal de bladeren van de onderkant van de stek af en knip de onderkant schuin af. U vergroot hiermee de kans op wortels.

Plaats het stekje in een potje gevuld met aarde. U kunt het stekje vooraf nog in stekpoeder dopen. Zorg dat de grond goed water doorlaat. Geef de stekjes geregeld water en dek het potje af met een plastic zakje. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid hoog, wat de groei bevordert. Wel regelmatig even luchten om schimmelvorming te voorkomen.

Zet de potjes op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon en wacht af. Meestal ontstaan er na een paar weken al worteltjes. De plastic zak mag dan af. Zodra de wortels onder uit de pot steken, kunt u kamperfoelie verpoten. De plant gaat nu lekker groeien en als de plant te groot wordt voor de pot, kunt u lonicera verplaatsen naar de tuin.

Kamperfoelie ziekten

Veel voorkomende ziekten bij kamperfoelie zijn meeldauw en bladluis. Met speciale middelen kunt u deze beestjes (bladluis) en wit, pluizig dons meeldauw bestrijden. U kunt ziekten voorkomen door kamperfoelie goed te verzorgen. Gezonde lonicera's weerstaan een aanval van bladluis of meeldauw beter dan struiken in een mindere conditie.

Kamperfoelie kopen

Koop Kamperfoelie bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen