Meeldauw bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Verschijnen er wit grijze stippen op de bladeren van uw planten? Grote kans dat u dan met meeldauw te maken heeft. Een vervelende schimmelziekte die uw planten behoorlijk kan aantasten. In dit artikel kijken we naar wat meeldauw precies is, hoe u het kunt voorkomen en hoe u meeldauw kunt bestrijden.

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een parasiterende schimmelziekte die zowel in de moestuin als in de siertuin kan voorkomen. Schimmel is een lagere plantensoort, zonder bladeren, stengels en wortels. Hierdoor kan een schimmel zelf niet de voedingsstoffen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien. Als parasiterende schimmel leeft meeldauw ten koste van een gastheer. De getroffen plant kan hierdoor bladval krijgen en in sommige gevallen zelfs volledig afsterven.

U kunt meeldauw herkennen aan wit grijze vlekken op de bladeren van uw planten. Eerst een paar vlekken, maar naar gelang meeldauw kans krijgt te groeien worden dit er steeds meer. Vooral in de zomer, bij droog en warm weer, kan de ziekte er snel op komen zetten.

Hoe ziet meeldauw er uit?

Meeldauw is te herkennen aan de witte, meelachtige stof aan de bovenkant van bladeren, bloemen en stengels. Als de meeldauw een tijdje aanwezig is op een plant, wordt de witte schimmel donkerder van kleur en krullen de bladeren van de plant zich omhoog.

Een plantenziekte die erg lijkt op meeldauw is valse meeldauw. Deze schimmelziekte veroorzaakt juist schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren. Bij valse meeldauw is de bovenkant van de bladeren bedekt met gele vlekken. Na verloop van tijd kunnen die gele vlekken bruin worden.

Niet iedere plant is even gevoelig voor meeldauw. Onder andere rozen, begonia’s, asters, ridderspoor, bergamot, esdoorn en kamperfoelie zijn meeldauwgevoelig. In de moestuin treft u meeldauw vooral aan op aardbeien, druiven, courgettes, komkommers, tomaten en appels.

Meeldauw voorkomen

Net als voor veel andere zaken geldt ook voor plantenziekten: beter voorkomen dan genezen. Er zijn gelukkig een aantal makkelijke manieren waarop u de kans op meeldauw aanzienlijk kunt verkleinen:

  • Zet planten op de juiste plaats en zorg voor voldoende voedingsstoffen;
  • Geef planten bij droog weer voldoende extra water zodat de planten sterk en gezond blijven;
  • Geef planten de ruimte en zet ze niet te dicht bij elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen;
  • Plant geen meeldauwgevoelige planten op plaatsen waar de grond door de schimmelziekte is aangetast.

Meeldauw bestrijden

Signaleert u meeldauw op een plant? Dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de meeldauw te bestrijden:

Snoeien

Verwijder dan zo snel mogelijk de aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen. Als het grote delen van een plant betreft kunt u het aangetaste deel van de plant wegsnoeien.

Goede verzorging

Geef aangetaste planten voldoende vocht (bij de voet van de plant) en verzorg de plant goed, zodat deze niet meer kan verzwakken.

Meeldauw bestrijdingsmiddel

Als snoeien en verzorgen niet voldoende helpen en de plant raakt erg verzwakt, dan kunt u een meeldauw bestrijdingsmiddel gebruiken. Behandel de plant met het bestrijdingsmiddel volgens de instructies op de verpakking en herhaal indien nodig.

Meeldauw bestrijden met melk

Melk is een wondermiddel in de bestrijding van meeldauw. Vul voor het bestrijden een plantenspuit voor 40% met melk en 60% met water. Schud de plantenspuit en besproei de plant goed. Na een tijdje zal de meeldauw verdwijnen.

TIP: Een mengsel van melk en water werkt ook preventief zeer goed tegen meeldauw

Meeldauw bestrijden met azijn

Ook huis-tuin-en-keukenmiddel azijn werkt goed tegen meeldauw. Meng één deel azijn met twee delen water en spray dit over de aangetaste planten. Let daarbij goed op dat u niet op omringende planten spuit. Azijn kan heftig zijn voor planten en het zou zonde zijn als uw gezonde planten het hierdoor onnodig zwaar krijgen.

Is meeldauw schadelijk voor uw gezondheid?

Hoewel meeldauw voor planten zeer schadelijk is, doet het de gezondheid van de mens weinig kwaad. We raden echter wel aan op te letten dat de schimmels geen sporen in de lucht achterlaten. Schimmelsporen kunnen luchtweginfecties veroorzaken en zijn voor honden en katten gevaarlijk. Door meeldauw te bestrijden zodra u de ziekte signaleert, kunt u dergelijke problemen in de meeste gevallen voorkomen.

Meeldauw bestrijden

© kazakovmaksim - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen