Planten tegen muggen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wanneer u op een mooie zomeravond zit te genieten in de tuin is de kans groot dat u wordt lek geprikt door muggen. Dat is natuurlijk geen pretje. Een beetje DEET of een citronellakaars kunnen daartegen helpen. Maar wist u dat er ook planten tegen muggen zijn die dit vervelende beestje op afstand houden? Plant deze planten in de buurt van het terras, in de vensterbank of op uw balkon en muggen maken geheid rechtsomkeerts.

De beste planten tegen muggen

Dat muggen bij bepaalde planten liever uit de buurt blijven, heeft vooral te maken met de geur van die planten. Zo is een sterke citroengeur absoluut geen favoriet van deze insect. We zetten een aantal van deze geurige planten tegen muggen voor u op een rijtje:

Ooievaarsbek (Geranium)

De ooievaarsbek is één van de meest geschikte planten tegen muggen in de tuin. Voor zo groot mogelijk succes kiest u de roze Geranium endressii, maar in principe kunt u iedere ooievaarsbek gebruiken. De sterke geur trekt hommels en bijen aan, maar werkt afstotend tegen muggen. De plant wordt zo’n 40 centimeter hoog, is winterhard en bloeit van juni tot en met september.

Lavendel (Lavandula)

De heerlijke geur van de lavendelplant stoot muggen en andere insecten af. Er wordt zelfs gezegd dat lavendel het reukvermogen van de mug belemmert. Dat maakt het voor de mug een stuk lastiger om uw bloed te vinden. Lavendel is winterhard en bloeit van juni tot ver in de nazomer. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog.

Goudsbloem (Calendula officinalis)

De kleurrijke goudsbloem staat bekend om haar medicinale werking. Maar ook tegen muggen is de plant zeer effectief. De eenjarige plant wordt 20-50 cm hoog, heeft weinig verzorging nodig en bloeit van juni tot oktober.

Let op: Het sap van goudsbloem is niet geschikt om op de huid te smeren om muggen te weren.

Citroenmelisse, citroengras en citroengeranium

Planten die naar citroen ruiken doen het altijd goed tegen muggen. Dat blijkt wel uit de vele muggenwerende middeltjes met citroengeur. Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste, bossige, kruidenplant die circa 60-70 cm hoog wordt. Van juli tot september bloeit de plant met wit tot lichtroze bloemetjes. Citroengras (Cymbopogon citratus) kan in de volle grond wel 150 cm hoog worden. Citroengeranium (Pelargonium graveolens) is een struik die tot 130 cm hoog kan worden. Het is geen enthousiaste bloeier, maar van april tot november kunnen er kleine bloemetjes aan de plant komen.

Kattenkruid (Nepeta faassenii)

Kattenkruid is echt dé plant tegen muggen in de tuin. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat de plant tot tien keer effectiever tegen muggen is dan het alom bekende middeltje DEET. De plant heeft een wat muffe geur met een vleugje munt en citroen. Deze vaste plant wordt zo’n 40 cm hoog en is een echte woekeraar.

Let op: Houdt u niet van katten? Plant dan niet teveel kattenkruid. Katten zijn namelijk dol op deze plant en zullen uw tuin maar wat graag bezoeken.

Bergamotplant (Citrus bergamia)

Bergamotplant is favoriet van bijen, hommels en vlinders, maar muggen zijn alles behalve dol op deze vaste plant. De bergamotplant wordt circa 100-120 cm hoog en houdt van zon. Van juli tot september bloeit de plant met witte, lila, roze, paarse of rode bloemetjes.

Tip: Zet een stapje extra in de strijd tegen de mug en kneus wat van het blad van de bergamotplant. De geurende olie die daarbij vrijkomt houdt muggen nog meer op afstand.

Rozemarijn (Salvia rosmarinus)

Rozemarijn in uw kruidentuin is niet alleen geschikt om in de keuken te gebruiken, het helpt ook mee bij het bestrijden van muggen. Er zijn soorten die 30 cm hoog worden, maar ook soorten die tot 100 cm de hoogte in groeien. De plant bloeit van maart tot mei met lichtblauwe bloemetjes.

Tomatenplant (Solanum lycopersicum)

De tomaat is een heerlijke groente, maar muggen houden absoluut niet van de geur van tomatenblad. Tomatenplanten kunnen tot 150 cm hoog worden. Met enkele blaadjes op uw nachtkastjes houdt u muggen straks eenvoudig op afstand.

Munt (Mentha)

Met zijn sterke geur mag munt niet in het lijstje planten tegen muggen ontbreken. Dit meerjarige plantje kan tot 80 cm hoog worden en bloeit van juli tot september. U kunt munt ook gebruiken als plant tegen muggen in de slaapkamer. Wrijf wat muntblaadjes op de huid voor een frisse geur die muggen op afstand houden.

Pas op met stilstaand water in de tuin

Met planten tegen muggen kunt u deze vervelende insect de hele zomer uit de buurt houden. Maar met planten alleen bent u er nog niet. Let daarom ook op of er stilstaand water in de tuin is. Daarin leggen muggen hun eitjes. Een emmertje regenwater dat per ongeluk ergens is blijven staan of een plasje water dat niet weg kan lopen bijvoorbeeld. Maar ook een vijver met stilstaand water of een dakgoot waar water in staat zijn ideaal voor muggeneitjes om uit te groeien tot volwassen muggen.

Planten tegen muggen

© sarawuth123 - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen