Planten tegen katten in de tuin

12/02/2022   |   02/03/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hoe dol u misschien ook op katten bent, andermans katten in uw tuin kunnen behoorlijk vervelend zijn. Als uw tuin eenmaal het favoriete plekje is om te poepen, zal de kat dagelijks terugkeren om zijn ontlasting in uw tuin te begraven. Bovendien vangen katten soms tuinvogels en kunnen ze u ‘s nachts met hun kattengejank uit uw slaap halen. Het is niet eenvoudig om katten uit de tuin te verjagen én uit de tuin te houden, maar het kan wel. Bijvoorbeeld met speciale planten tegen katten. In dit artikel leest u er alles over.

Behendige dieren met een vaste route

Katten zijn behendige dieren die zich niet makkelijk uit uw tuin laten buitensluiten. Ligt uw tuin eenmaal op de vaste route van een kat? Dan springt het beestje dagelijks over de schutting of kruipt door de heg om uw tuin te bezoeken. Door uw tuin voor katten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, kunt u de dieren ontmoedigen. Op den duur zullen ze een andere route verzinnen en uw tuin links laten liggen. En laat dat nou precies zijn waar u op uit bent!

Verboden toegang voor katten

Hoewel een gewone tuinomheining de kat niet tegenhoudt, kunt u wel kiezen voor materialen die het de kat moeilijker maken. Bevestig bijvoorbeeld kippengaas bovenop de schutting of onderin de haag. Ook stekelige planten bij de ingang van de tuin helpen om katten te weren. Katten hebben een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en vuurdoorn, en kiezen liever een route zonder dergelijke obstakels.

Geen plek om te graven

Katten poepen het liefst op een plek waar ze hun ontlasting kunnen begraven. Geef buurtkatten daarom geen kans en zorg voor veel planten en bodembedekkers. Door kippengaas ondiep in te graven is het voor de kat onmogelijk de poep te begraven. Heeft u een zandbak in de tuin? Zorg dan voor een deksel of net om de zandbak af te sluiten zodat de kat niet in het zand kan.

Blijft er toch losse aarde over in de tuin? Stamp die dan goed aan. Eventueel kunt u koffiedik met de tuinaarde vermengen. Katten hebben een hekel aan koffiedik aan hun pootjes. U kunt op open plekken ook gebruik maken van bodembedekkers als houtsnippers, boomschors of cacaodoppen. Vooral deze laatste optie werkt goed tegen katten. Zowel de geur van cacaodoppen als het knisperende geluid staat katten enorm tegen en maakt dat ze liever uit de buurt blijven.

Vaste planten tegen katten in de tuin

Niet alleen de geur van cacaodoppen houdt katten uit de buurt. Er zijn ook planten te vinden die katten vies vinden ruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

Natuurlijk hoeft u niet de hele tuin vol te zetten met bovenstaande planten, maar één enkel exemplaar zet ook geen zoden aan de dijk. Door zowel de geur als de bodembedekkende eigenschappen van planten in te zetten, maakt u de tuin een stuk minder aantrekkelijk voor katten. Plaats de planten tegen katten bovendien op strategische plekken. In de eerste plaats wilt u zoveel mogelijk losse grond bedekken, maar ook de diverse ingangen van een tuin zijn aandachtspunten. Door planten tegen katten, zoals een stekelige meidoorn of geurige ooievaarsbek, bij de ingang van uw tuin te plaatsen maken katten al gauw rechtsomkeerts.

Planten waar katten wél van houden

Net zoals er planten tegen katten zijn, zijn er ook planten waar katten juist wél dol op zijn. Heeft u veel van onderstaande planten in de tuin en last van katten? Dan kan het raadzaam zijn om een deel van de planten te vervangen door neutralere exemplaren of door planten tegen katten. Katten zijn onder andere dol op:

In een grote tuin kunt u er ook voor kiezen om bovenstaande planten te gebruiken om een speciaal hoekje in de tuin te creëren waar katten wél welkom zijn. U kunt daarmee proberen voorkomen dat katten de rest van de tuin aandoen.

Planten tegen katten in de tuin

© Yeti88 - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen