Citroentijm

Citroentijm is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Tijm (Thymus) en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Citroentijm ligt in juni en juli en de bloemen zijn paars van kleur.

De kleur van de bladeren is geel, gemengd of wit, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 10 centimeter en 20 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Citroentijm online bestellen

Citroentijm snoeien: wanneer & hoe

De Citroentijm dient zeker gesnoeid te worden. De beste periode om de Citroentijm te snoeien is in het voorjaar. U kunt de snoeibeurt vergelijken met een appel- of perenboom. Ze dienen op dezelfde manier gesnoeid te worden. Snoei eerst de rechtopstaande takken van de Citroentijm af. Vervolgens snoeit u de zijtakken af. Let op: zorg ervoor dat u vijf of zes ogen overhoudt. 

Wanneer er takken naar beneden groeien, kunt u deze takken ook wegsnoeien. Zo houdt u de Citroentijm mooi en dit stimuleert ook de bloei. Zorg met snoeien voor een open boomvorm. Dit wil zeggen dat alle takken die naar binnen groeien ook weg gesnoeid moeten worden. 

Citroentijm verzorging & onderhoud

De Citroentijm heeft zeker verzorging en onderhoud nodig. De plant bloeit van april tot en met september. In deze periode moet u de Citroentijm om de twee weken organische meststoffen geven. U kunt bloedmeel toevoegen waardoor het blad groen wordt, de ontwikkeling en groei wordt dan gestimuleerd. Beendermeel zorgt ook voor het stimuleren van de groei. U kunt speciale citrus voeding toevoegen om extra ijzer en sporenelementen toe te voegen.

De Citroentijm is niet geschikt voor de vorstperiode, bij vorst haalt u de Citroentijm naar binnen. Plaats de Citroentijm in een koele en lichte ruimte als een tuinkas tussen de 5 en 10 graden Celsius. U kunt de plant ook plaatsen in een onverwarmde kamer met grote ramen, hierdoor krijgt u hetzelfde effect als bij een kas. Mocht dit niet lukken kunt u de Citroentijm tijdelijk plaatsen bij een kweker of tuincentrum waar dit mogelijk is. 

De Citroentijm gaat hierna de rustperiode in waarbij ze gaan overwinteren. Het is belangrijk dat de plant genoeg water binnen krijgt. Dit voorkomt uitdroging. 

Citroentijm planten: wanneer & hoe

De Citroentijm plant houdt van een beschutte en zonnige plek. U kunt deze plant het beste plaatsen op een terras of dicht bij het huis. Na de winterperiode van de citroentijm waarbij de plant heeft overwinterd in een kas, schuur of tuincentrum, kan de plant weer naar buiten. Dit kan gemiddeld gezien vanaf de periode van half mei. In deze periode is de kans op vorst in de nacht het kleinste. Pas op, zet de Citroentijm niet meteen in de volle zon neer. U kunt het beste de plant eerst plaatsen in halfschaduw. Dit hoeft maar een week te duren.

Geef de Citroentuin veel water wanneer ze weer buiten worden gezet. Wacht totdat de plant goed is opgedroogd en geef weer opnieuw water. Geef de plant hierna in een normale verhouding water.

Wanneer u Citroentijm aanschaft en ze nog klein zijn, zijn ze meestal geplaatst in een harde kleigrond. U spoelt een deel van de klei weg in het voorjaar of in de zomerperiode. Plant de Citroentijm dan in een kuipplantengrond waar de plant meer ruimte in heeft. Om te zorgen dat de plant voldoende water binnenkrijgt, legt u een scherf over het gat in de onderkant van de pot. 

U zult de Citroentijm moeten verpotten, dit doet u om de drie tot vijf jaar. Dit kunt u het gehele jaar doen. 

Citroentijm stekken & vermeerderen

De Citroentijm kunt u gemakkelijk vermeerderen door te stekken. Knip een tak van de Citroentijm af van ongeveer 10 centimeter. U kunt dit het beste doen in het voorjaar. Haal vervolgens de tak door stekpoeder heen. Tenslotte steekt u het betreffende takje in een pot met aarde en wacht u de bloei af.

Citroentijm ziekten

De Citroentijm kan erg gevoelig zijn voor ziektes. Ziektes die vaak voorkomen bij de Citroentijm zijn spint, dop-, schild-, wol- en bladluis. Voor al deze ziektes geldt dat u de ziekte zo snel mogelijk moet behandelen om zoveel mogelijk de schade te beperken. Wanneer u de ziekte ziet opspelen, knipt u de aantasting zo snel mogelijk af. 

Wanneer er geel blad opspeelt, betekent dit dat de Citroentijm niet genoeg voedsel binnen krijgt of dat de wortels aan het verdrinken zijn. Op het moment dat de bladeren van de Citroentijm bruine bladranden krijgen heeft de plant te weinig kalium. 

Is het winter en ziet u dat er bij de Citroentijm bladeren en takken afsterven? Dan is de plek waar de Citroentijm staat te donker of te koud. Dit kunt u oplossen door de plant in te pakken of op een warme plek te plaatsen. 

Citroentijm kopen

Koop Citroentijm bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Citroentijm soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Citroentijm en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Thymus x citriodorus 'Bertram Anderson' Vaste plant Juni, Juli Paars Zon
Thymus x citriodorus 'Silver Queen' Vaste plant Juni, Juli Paars Zon
Thymus x citriodorus 'Villa Nova' Vaste plant Juni, Juli Paars Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen