Tijm - Thymus

Tijm (Thymus) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 18 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Tijm vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Tijm online bestellen

Tijm snoeien: wanneer & hoe

Tijm is een prachtige tuinplant die op vele manieren in de tuin tot zijn recht komt. De plant trekt veel bijen en hommels aan. Voor veel nieuwe blaadjes en om de plant mooi te houden, is het aan te raden jaarlijks tijm te snoeien. Wanneer er niet gesnoeid wordt, bestaat de kans dat de thymus van binnen kaal wordt. Alleen de toppen blijven dan nog groen.

Wanneer tijm snoeien?

Het juiste moment voor het snoeien van tijm hangt af van het soort snoei. Wat wilt u bereiken met het knippen van de plant? Op de volgende manieren kunt u tijm snoeien:

  • In het voorjaar => met deze snoei geeft u de plant weer vorm.
  • Direct na de bloei in de zomer => dit geeft een lichte verjonging van de plant.
  • In de late herfst, na de eerste vorst => dit geeft een harde verjonging.
  • Op elk moment tijdens actieve groei, in de lente en zomer => snoeien om te oogsten.

Hoe tijm snoeien in het voorjaar?

Als u het niet erg vindt dat tijm er wat wild uitziet, kunt u de snoei in het voorjaar overslaan. Tijdens deze knipbeurt knipt u thymus namelijk weer in vorm. Snoei niet meer dan een derde terug.

Hoe tijm snoeien in de zomer?

In de late zomer, direct na de bloei snoeit u een derde van de oudste stengels met tweederde terug. Deze snoei zorgt ervoor dat de tijmplant niet te houtachtig wordt en stimuleert verjonging.

Hoe tijm snoeien in de herfst?

Tijmplanten hebben haast nooit een harde verjongingssnoei nodig, omdat ze normaal gesproken regelmatig worden geoogst. Alleen bij een verwaarloosde plant is het nodig om flink te snoeien. Snoei dan in de late herfst een derde van de oudste stengels minimaal tot helft terug.

Hoe tijm snoeien om te oogsten?

Om te oogsten kunt u tijm op elk moment in de lente en zomer afsnijden. Stop hiermee een week of vier voor de eerste vorst op kan treden, zodat de zachtere stengels kunnen uitharden en daardoor minder snel sterven in de winter.

Tijm verzorging & onderhoud

Tijm verzorgen is niet moeilijk. Omdat de thymus van nature mediterraan is, groeit deze prima op zanderige en voedingsarme, goed doorlaatbare grond. De plant is een echte rotstuinplant. In het voorjaar en de zomer kunt u tijm wat meststof geven. Als de plant in de volle grond staat, is watergeven niet nodig. Regenwater is dan voldoende. Alleen tijdens erg droge periodes in de zomer kan het geen kwaad wat extra water te geven, maar zorg dat tijm geen te natte voeten krijgt.

De meeste soorten thymus zijn goed vorstbestendig en overleven een normale winter. Pas op bij vorst en ijzige wind, want het groenblijvende blad kan hier gevoelig op reageren. Tijm heeft een hekel aan koude wind. U kunt dan het beste de plant afdekken met droge bladeren, dennentakken of een wintervlies. Tijm in pot kunt op een koele plek plaatsen zodra de temperatuur ver onder het vriespunt zakt. Verder heeft tijm weinig verzorging nodig.

Tijm planten: wanneer & hoe

Geef tijm als standplaats een droge, zonnige plek en in, bij voorkeur, arme grond die goed draineert. Magere bodems zijn vaak kalkhoudend en zeer doorlatend. Heeft u alleen zware, verdichte grond in uw tuin? Maak de bodem dan goed los voor het planten van de thymus en meng de grond met grof zand, kiezelstenen of split om de structuur grover te maken. Hierdoor loopt het water ook beter weg. Tijmplanten kunnen vanaf het voorjaar tot in de herfst in de volle grond worden geplant. Het moet wel vorstvrij weer zijn. Gaat u tijm planten in het najaar? Geef de plant dan een winterbescherming mee, anders kan vorstdroogte optreden. De beste tijd om tijm te planten is in het voorjaar.

Tijm stekken & vermeerderen

Tijm vermeerderen kan op verschillende manieren. Door middel van zaad, via scheuren of door tijm te stekken.

  • Heeft tijm het naar zijn zin, dan zaait de plant zichzelf uit. Hierdoor kan uw tuin vol komen te staan met honderden kleine tijmplantjes.
  • Tijmplanten kunt u ook scheuren. Door de thymus te scheuren, vermeerdert u deze niet alleen, het zorgt er ook voor dat de plant jong en fris blijft. De gescheurde plant dient met zijn wortels in de grond te staan. Het groen mag zo’n tien centimeter boven de grond uitkomen na het planten.
  • Tijm stekken is een goed idee als u precies dezelfde tijmplant terug wilt hebben. Snijd jonge scheuten van circa zes centimeter af en zet deze in stekgrond. Doe dit aan het begin van de zomer. Laat de stekjes binnen overwinteren. In het volgende jaar kunt u deze tijmplantjes verplaatsen naar een zonnig plekje in uw tuin.

Tijm ziekten

Tijm is niet erg gevoelig voor ziekten. Zorg voor een goede gronddrainage om wortelrot te voorkomen. Gaan stengels toch rotten en krijgt de thymus een verwelkt uiterlijk, vernietig dan de aangetaste delen zo snel mogelijk. Bladluizen en spintmijten kunnen tijm ook aanvallen. Deze beestjes nestelen zich vaak aan de onderkant van bladeren. Tijdens de verzorging van tijm is het daarom verstandig om geregeld de bladeren te checken. 

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen