Planten stekken

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Wie een tuin vol planten wil, kan natuurlijk naar het tuincentrum rijden en flink inslaan. Die methode is heel effectief, maar ook kostbaar. Wie wat meer geduld aan de dag legt zal zien dat de natuur zelf het beste voorziet in opvulling van uw tuin. Maar niets houdt u tegen om dit proces een handje te helpen en waar nodig bij te sturen. Wilt u controle? Dan kunt u planten stekken. Door planten op die manier te vermeerderen kunt u lege plekken opvullen met uw favoriete tuinplanten en zorgen voor een tuin die rijk is aan groen. Door te stekken bent u een stuk voordeliger uit dan door alles te kopen. Bovendien is het stekken een heerlijke bezigheid voor mensen die houden van tuinieren.

Benieuwd hoe planten stekken in zijn werk gaat? In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten zodat u vandaag nog zelf aan de slag kunt.

Wat is stekken?

Simpel gezegd is stekken het vermeerderen van planten door kleine stukjes uit een volwassen plant tot een nieuwe plant te laten groeien. Op die manier helpt u de plant dus eigenlijk zich voort te planten. Met de nieuwe stekjes kunt u de eigen tuin verder opvullen, maar ze zijn ook ontzettend leuk om cadeau te doen.

Er zijn plantensoorten die in feite zelf al eigen stekjes creëren, direct naast de volwassen plant. De wortels zitten dan soms wat verstrengeld, maar het stekje is wel echt een tweede plantje. Andere planten zijn eenvoudig op te delen of te vermeerderen door scheuten van de plant los te maken.

Is iedere plant geschikt om te stekken?

Er zijn ontzettend veel planten die geschikt zijn om te stekken. Denk bijvoorbeeld aan kruidenplanten zoals rozemarijn of lavendel. Maar ook andere vaste planten zoals rozen, azalea’s of geraniums kunt u zelf vermeerderen. Het is wel belangrijk dat de plant die u wilt stekken een gezonde, volwassen plant is. Verder is het vooral een kwestie van proberen.

Wat is het beste seizoen om planten te stekken?

Planten stekken kan het hele jaar door. Stekt u planten met jonge scheuten? Dan is het raadzaam dit niet in de winter doen. Bij het afknippen van een stekje raakt een plant verwond. Als die wondjes bevriezen kan de plant flinke vorstschade oplopen en dat willen we natuurlijk liever voorkomen. Planten met houtachtige stengels zoals heesters, kunnen wél in de winter gestekt worden.

Kop- en scheutstekken

Er zijn verschillende delen van de plant die men kan stekken. Vaak wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde scheutstek. Een scheutstek is het midden van een scheut. Een kopstek is, zoals de naam al doet vermoeden, het bovenste gedeelte van een scheut. Gebruik in alle gevallen jonge scheuten, die groeien veelal een stuk sneller dan oude scheuten.

Stappenplan planten stekken

Volg het onderstaande stappenplan voor het stekken van planten.

Stap 1: haal scheuten van de plant

Planten stekken begint natuurlijk met het losmaken van de stekjes. Knip of snijd met scherp gereedschap een aantal scheuten van de plant. Probeer daarbij de plant en de stekjes zo min mogelijk te beschadigen. Knippen en snijden is goed, vermijd lange scheuren.

Stap 2: verdeel de scheuten in stekjes

Een jonge scheut kan verdeeld worden in meerdere stekjes: één kopstek en een paar scheutstekken. Probeer stekjes te knippen van 5-10 centimeter.

Snijd de stekjes met een scherp mes onder een rechte hoek door, vlak onder een blad of knop. De onderste bladeren van een stekje kunt u verwijderen, maar laat tenminste twee bladparen zitten.

Stap 3: zet de stekjes in goede grond

Om goed te groeien hebben stekjes goede grond nodig. Plant de stekjes daarom in speciale stekgrond. Deze grond, die onder andere bestaat uit meststoffen en fijn zand, helpt de jonge plantjes om optimaal te groeien.

Vul een bak of bloempot met stekgrond en plant daarin meerdere stekjes. Zorg daarbij voor een minimale afstand van 5 centimeter tussen de plantjes.

Om de groei van wortels extra te stimuleren kunt u stekpoeder gebruiken. Hierin zitten plantenhormonen die de groei bevorderen.

Zijn de stekjes geplant? Druk de aarde om de stelen dan goed aan, zodat de plantjes stevig (blijven) staan.

Stap 4: geef de stekjes water

Het is belangrijk dat stekjes voldoende water krijgen. Zorg dat de stekgrond goed vochtig is, maar verdrink de plantjes niet. Geef de stekjes zo’n drie keer per week water om de stekgrond vochtig te houden.

De bak met stekjes heeft natuurlijk ook licht nodig, maar zet de stekjes zeker niet in de volle zon. Vooral in de felle zomerzon kunnen jonge plantjes verbranden door de hitte. Dat zou zonde zijn! Een mooi plekje in de schaduw is daarom beter. In de lente en zomer kan dat ook buiten.

Stap 5: Stekjes ompotten

Als de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze worden omgepot. Controleer de stekjes na 4 of 5 weken om te zien of er al een kleine wortelkluit is ontstaan. Til de plantjes hiervoor voorzichtig uit hun pot om te zien of er een kluitje met aarde onder de stengel hangt. Heeft een stekje nieuwe blaadjes aan de stengel gekregen? Dan weet u zeker dat het goed zit. Het stekken is gelukt!

Stekjes waarvan het wortelkluitje aarde vasthoudt, kunnen worden omgepot. Zet deze in een grotere pot waar de wortels goed de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De plant kan zo verder groeien tot een stevige jonge plant. Het gebruiken van stekgrond is nu niet meer nodig, gewone potgrond of tuinaarde is prima.

Wanneer een plantje eenmaal in de nieuwe ruimere pot is gezet, duurt het een tijdje voor het groot en stevig genoeg is om de tuin in te gaan. Na een maand of 3 kunt u de plant weer eens controleren. Wanneer er een stevige kluit aan zit die (bijna) de gehele pot in beslag neemt, mag de plant de tuin in.

Stap 6: Zet de planten in de tuin

Het proces van stekken wordt afgerond door de gestekte planten daadwerkelijk in de tuin te plaatsen. Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met het seizoen. Is de plant die u gestekt heeft niet winterhard? Dan is het zonde om deze in de herfst of winter te planten. Kies daarom voor een moment waarop de plant optimaal tot zijn recht komt. Dit vergroot de overlevingskans van de plant en zal de plant sneller doen groeien.

Tuinplanten kopen

Koop tuinplanten bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Planten stekken

© ovnelli - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen