Pergola maken

Heeft u een zonnige tuin zonder schaduw? Wilt u een blikvanger in uw tuin of ruimtelijke effecten creëren? Dan is een pergola maken een uitstekend idee. Een pergola is in veel soorten en maten verkrijgbaar. U kunt zelf een pergola maken of een pergola laten plaatsen door een hovenier. Dit artikel staat helemaal in het teken van de pergola.

Waarom een pergola maken?

Een pergola maken heeft veel voordelen, zoals:

  • Ruimte
  • Bescherming
  • Contact natuur
  • Effecten
  • Kosten

Ruimte

Een pergola heeft geen muren. Er is dus veel ruimte voor lichtinval onder de pergola. Dit geeft een aangenaam en relaxed gevoel. U kunt in uw tuin een intieme ruimte creëren, zonder dat deze ruimte visueel afgesloten is.

Bescherming

Door een pergola te plaatsen, bent u goed beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Tijdens hete zomerdagen zit u onder de pergola in de schaduw. Dit geldt tevens voor regenbuien. U kunt schuilen onder de pergola en ook heeft u hieronder minder last van wind.

Contact natuur

In het voorjaar kunt u al snel heerlijk buiten zitten. U maakt sneller contact met de natuur, want u hoort de vogels en ruikt de bloemen. Zelf een houten pergola maken, versterkt uw band met de natuur.

Effecten

U kunt ook een pergola maken om mooie effecten in uw tuin te creëren. Wilt u bijvoorbeeld uw tuinpad accentueren of een bepaalde plek in uw tuin een prachtige look geven? Een pergola plaatsen is dan een uitstekende keuze.

Kosten

U heeft niet altijd een vergunning nodig om een pergola te maken. Blijft u onder een hoogte van 2,5 meter dan heeft u geen vergunning nodig. Check dit altijd wel even bij uw gemeente. Daarnaast kunt u de pergola zo duur maken als u zelf wenst. U kunt via een bouwpakket een pergola maken, maar de klus ook uitbesteden natuurlijk.

Pergola laten maken? Plaats uw klus

Zelf een pergola plaatsen of een pergola laten plaatsen?

Gaat u de pergola met doek zelf maken of kiest u ervoor de pergola te laten plaatsen door een hovenier? Wanneer u een professional inschakelt, dan dient u rekening te houden met extra kosten. Een vakman baseert de prijs op:

  • Materiaalkosten => u kunt een houten pergola laten maken. Een pergola van hout is een echte blikvanger, maar vergt wel onderhoud. Heeft u daar weinig trek in, dan kunt u beter een kunststof of aluminium pergola maken met doek. Dit materiaal heeft veel minder onderhoud nodig, maar is wel duurder in de aanschaf.
  • Soort dakbedekking => een dak is niet altijd nodig, maar wilt u in de schaduw en droog kunnen zitten, dan is een dak wel aan te raden. Kies bijvoorbeeld voor een pergola met harmonicadoek of een natuurlijk dak van planten.
  • Aantal vierkante meters en plaats => de prijs stijgt naarmate het aantal vierkante meters toeneemt. Ook de plaats is bepalend. Een pergola aan een tuinhuis heeft minder palen nodig dan een vrijstaande pergola.
  • Extra opties => hierbij kunt u denken aan het laten schilderen van de pergola, het laten plaatsen van klimplanten, het aanleggen van verlichting in de pergola. Hoe meer extra opties, hoe hoger de kosten worden.
  • Arbeidskosten => dit zijn de kosten van het aantal uur dat de vakman bezig is met de plaatsing van de pergola.

Zelf een pergola maken; tips

Wilt u een pergola met harmonicadoek zelf maken of toch een houten pergola maken? Zelf een pergola maken is niet heel moeilijk. We geven u enkele tips:

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding bespaart u een hoop ergernissen. Denk goed na. Welke sfeer wilt u creëren en wat is het doel van de pergola? Bepaal waar deze komt te staan. Zien de buren u niet en heeft u genoeg zon op de plek die u in gedachten heeft? Ook niet onbelangrijk is de grootte van de pergola. Gaat u een extra grote pergola maken? Check dan bij uw gemeente of u geen vergunning nodig heeft. Maak eventueel een schets van uw wensen.

2. Materialen en gereedschappen

Zorg van tevoren dat u over de juiste materialen en gereedschappen beschikt. Denk aan tape, boormachine, schroevendraaiers, stanleymes, vouwmeter, waterpas en natuurlijk de pergola zelf, de palen en het doek voor als u een pergola met harmonicadoek zelf gaat maken. Er zijn standaardmaten, maar het doek kan ook speciaal op maat worden gemaakt.

3. Volg het stappenplan

Gaat u een pergola maken met een zelfbouwpakket, volg dan altijd het stappenplan. Denk aan het aanduiden van de plekken waar de steunpalen worden gezet. Plaats de palen op regelmatige afstand en mooi verticaal. Veranker de palen. Plaats de balken die het dak vormen en schroef ze vast wanneer deze waterpas liggen. En bij de afwerking plaatst u het doek, schildert de pergola of bedekt u de pergola met klimplanten.

4. Aandachtspunten

Let goed op de stevigheid van de pergola. Kies niet voor te dunne palen. Gaat u een vrij brede pergola maken, plaats dan extra palen en maak een frame van houten latten welke u tussen de liggende balken plaatst. Dit voorkomt doorzakken. Om palen extra stevig in de grond te laten staan, kunt u als fundering voor snelbeton kiezen of paalhouders gebruiken. Met deze tips geniet u jarenlang van uw zelfgemaakte pergola.

Pergola laten maken? Plaats uw klus

Pergola maken

© photoweges - depositphotos.com

Plaats een klus