Gras & gazon

Bent u op zoek naar hulp bij uw gras & gazon klus? Via Hovenier.nl kunt u eenvoudig in contact komen met bedrijven uit uw omgeving. Plaats uw klus en ontvang offertes van professionals. Gratis en zonder verplichtingen!

Prijzen vergelijken

Prijzen vergelijken

Ontvang en vergelijk voorstellen van meerdere bedrijven.

Eenvoudig uw klus plaatsen

Eenvoudig uw klus plaatsen

Al 8000 mensen hebben hun klus succesvol geplaatst op Hovenier.nl.

Lokale hoveniers

Lokale hoveniers

Bereik 1592 bedrijven die u kunnen helpen met gras & gazon klussen.

Deze mensen gingen u voor

 • Ron Van Veldhuizen
  Bedrijf: Hoveniersbedrijf G. Weel

  Perfecte tuinman. Super goed geholpen, keurig op tijd en prima communicatie
 • R.P.R Dollart
  Bedrijf: Top Tuintotaal

  Na weken zoeken naar de geschikte hovernier ben ik beland bij top tuintotaal. Als vakman zelf zie je direct met wie je te maken hebt. Hij kwam direct schappelijk over. Reageer snel. Hij denk mee, houd zich aan de afspraken en aller belangrijkste hij doet wat er afgesproken is. Heel duidelijk waar je aan toe bent.
 • Jeremy de Ruiter
  Bedrijf: ND Hoveniers

  Helemaal top.
 • Ruud van de Steeg
  Bedrijf: Passiflora

  Werd uiteindelijk wel veel duurder dan aanvankelijk gedacht. Ben ook benieuwd hoe het uitpakt nu de gedempte vijver uit een ander soort grond bestaat dan de kleigrond in de rest van de tuin.
 • Richard Jullien Trip
  Bedrijf: WB dienstverlening & handel

  Hele fijne samenwerking met harde werkers die hun werk verstaan en afspraken nakomen.
 • Mirande
  Bedrijf: De Timmertuin

  Vriendelijk, deskundig, duidelijke en eerlijke offerte, komt afspraken na
 • Hans J.M.Winkel
  Bedrijf: Heesbeen tuinen

  Het gesprek is voorbeeldig verlopen en de wijze waarop uitgelegd werd hoe een en ander aan te pakken is ons zeer goed bevallen. Daarom hebben wij afspraken gemaakt om het tuinonderhoud aan fa Heesbeen tuinen te gunnen.
 • Marco Santos
  Bedrijf: Palsgraaf Groen

  Prettige vakkundige mensen die de tijd nemen en niet afraffelen. En alles netjes achterlaten. Zeker een aanrader.

Laatste klussen

 • 02-03-2024 Ter Aar

  Tuinonderhoud: 56 m²; verpoten van planten.verplaatsen /vullen potten.

  Wij zijn op leeftijd en sommige werkzaamheden worden ons te zwaar. Zoeken dus kracht voor paar uurtjes
 • 29-02-2024 Hoorn

  Gazon: 9 m²; graszoden leggen

 • 29-02-2024 's-Gravenhage

  Gazon: 25 m²; graszoden leggen

  Beste,

  Ik zou graag 25m2 speelgazon willen laten plaatsen in mijn tuin (Vroondaal/Den Haag).
  Tuin is reeds voorzien van zwarte grond, echter nog niet geëgaliseerd.

  Hebben jullie tijd om dit op korte termijn uit te voeren en wat zouden de kosten ongeveer zijn?

  Dank!

  Gr.
  Jeff
 • 27-02-2024 Zoetermeer

  Tuinonderhoud: 50 m²; snoeien, onkruid verwijderen, bestrating reinigen, borders ophogen

 • 27-02-2024 Lelystad

  Gazon: 32 m²; graszoden leggen

 • 26-02-2024 Waalre

  Gazon: 35 m²; graszoden leggen

 • 26-02-2024 Voorschoten

  Gazon: 25 m²; graszoden leggen

  Gazon staat uit twee delen : 3,30 x 4,00 en 2,00 x 6,00.
  Uit één deel moet een appelboompje (hoogte 2 m) worden verwijderd.
 • 26-02-2024 Lisse

  Gazon: 11 m²; graszoden leggen

Gras & gazon

Een prachtig groen gazon is een echte aanwinst voor uw tuin. Een grasveld kan gebruikt worden als speelplaats voor uw kinderen of om eens lekker te ontspannen in de zon. En wie houdt er nu niet van de geur van pas gemaaid gras of de reuk van een grasveld in de ochtend waar de dauwdruppels nog op staan!

Gazon aanleggen

Als u eenmaal heeft besloten dat u een nieuw gazon wilt aanleggen in uw tuin dan is de eerste keuze waar u voor komt te staan of u dat zelf gaat doen of dat u het werk gaat uitbesteden. Het is natuurlijk goedkoper om het zelf te doen, maar voor een goed resultaat is het van belang om zorgvuldig te werk te gaan.

Het zaaien van gras of het leggen van grasmatten is niet zo moeilijk, het lastige aan het aanleggen van een gazon is echter de noodzaak van een goede voorbereiding van de ondergrond waar uw nieuwe grasveld komt te liggen. Als dit niet goed gebeurt dan is de kans groot dat uw graszoden binnen de kortste keren dood gaan of dat het ingezaaide gras niet goed groeit. Wilt u er zeker van zijn van een goede voorbereiding dan is het raadzaam om de hulp van een hovenier in te schakelen.

Bent u benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van een nieuw gazon? Neem dan eens een kijkje op onze prijsgids Kosten gazon aanleggen.

Graszoden leggen of gras zaaien?

De volgende keuze waar u voor komt te staan is of u graszoden wilt leggen of gras wilt zaaien. Graszoden leggen is duurder, maar het grote voordeel is dat uw nieuwe gazon relatief snel klaar is. Vaak kunt u na een of twee weken al op uw nieuwe grasveld lopen.

Gras zaaien is voordeliger, maar het duurt langer voordat uw gazon klaar is omdat u eerst moet wachten tot het gras opkomt. En in de eerste maanden is de nieuwe grasmat nog erg kwetsbaar en dient u uit te kijken met intensief gebruik.

Wilt u meer weten over wat het kost om graszoden te laten leggen? Lees dan onze prijsgids Kosten graszoden leggen. Toch liever gras laten zaaien? Lees dan de prijsgids Kosten gras zaaien.

Wanneer gras zaaien of graszoden leggen?

Het voorjaar en het najaar zijn de meest geschikte periodes om gras te zaaien. Het is wel van belang dat de temperatuur boven de 15 graden komt om het graszaad goed te laten kiemen. Door de grotere kans op koude nachten in het voorjaar is het najaar de ideale periode voor het inzaaien van gras.

Graszoden kunnen buiten de vorstperiode om het gehele jaar door gelegd worden. De ideale temperatuur voor het leggen van grasmatten is tussen de 6 en de 20 graden, dus de beste periodes voor het leggen van graszoden zijn dus ook het voorjaar en het najaar.

Grassoorten

Er bestaan honderden verschillende soorten gras, en welke grassoort u kiest is afhankelijk van de functie van uw gazon. Het is dus belangrijk om te bedenken waarvoor uw gazon gebruikt gaat worden, zodat u de juiste keuze voor een grassoort kunt maken. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende gazon types:

 • Siergazon
  Een siergazon bestaat uit fijne grassoorten en is mooi om naar te kijken maar niet geschikt om op te lopen.
 • Speelgazon
  Een speelgazon is het meest voorkomende gazontype en bestaat uit een mengsel van sterke grassoorten. Het is geschikt om op te lopen en om op te spelen.
 • Sportgazon
  Een sportgazon bestaat uit grovere grassoorten en is geschikt voor intensief gebruikt, het kan zwaar belopen worden en is geschikt om op te sporten.
 • Schaduwgazon
  Een schaduwgazon bestaat uit grassoorten die goed groeien in een minder zonnige omgevingen en ook beter bestand zijn tegen droogte.

Gazon onderhoud

Goed onderhoud van uw gazon is essentieel om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooie groene grasmat. Hieronder beschrijven we de belangrijkste werkzaamheden voor het onderhouden van uw gazon.

Maaien

Regelmatig maaien van uw gras is beslist noodzakelijk om een mooi dicht gazon te behouden. In de periode van mei tot oktober is het aan te raden om het gras minimaal eens per week te maaien, en in het voorjaar is het zelfs verstandig om uw gras twee maal per week te maaien. Door regelmatig gras te maaien verkleint u de kans op vorming van onkruid in uw gazon aanmerkelijk.

Sproeien

Een gazon heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, het is dus belangrijk om regelmatig te sproeien. Het is zeker in de eerste periode na het aanleggen van een nieuw grasveld van belang om te voorkomen dat het gras uitdroogt. Maar teveel water is ook weer niet goed, dus houdt het vochtgehalte goed in de gaten.

Bemesten

Door het maaien van uw gras verdwijnen belangrijke voedingsstoffen uit de grond en het is aan te raden om deze tekorten aan te vullen door uw gazon te bemesten. Hierdoor blijft het gras goed groeien en wordt uw grasveld ook weerbaarder tegen mos, onkruid, kou en droogte. Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om minimaal drie keer per jaar te bemesten, in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.

Verticuteren

Door mos, onkruid en maaien kan er een harde viltlaag op uw gazon ontstaan. Met verticuteren verwijdert u deze viltlaag waardoor uw gazon weer beter kan ademen en groeien. Ook zorgt dit ervoor dat schimmels zich veel minder goed kunnen ontwikkelen. Het beste moment om uw gazon te verticuteren is het najaar, en het is een goed idee om dit in het voorjaar nog een keer te herhalen.

Bijzaaien

Wanneer u kale plekken in het gras heeft kunt u het gazon herstellen door bij te zaaien. Kale plekken kunnen ontstaan na het verticuteren van uw gazon, maar ook door verzuring van de bodem of intensief gebruik. Voor het mooiste resultaat is het raadzaam om dezelfde grassoort in te zaaien als die voor de aanleg is gebruikt, en vergeet niet om de nieuw ingezaaide plekken van voldoende water te voorzien.

Kalk strooien

Voor de beste opname van voedingsstoffen door uw gazon is de juist zuurgraad van de grond van belang. U kunt een pH-bodemtest gebruiken om de huidige zuurgraad te bepalen. Wanneer de grond verzuurd is, kunt u kalk strooien om de grond minder zuur te maken. U behaalt het beste resultaat wanneer uur twee keer per jaar kalk strooit, aan het begin van het jaar in februari of maart en aan het einde van het jaar in oktober of november.

Graszoden leggen voor nieuw gazon of grasveld

© highwaystarz - stock.adobe.com

Laatst toegevoegde bedrijven

 1. Rijnsaterwoude, Zuid-Holland
  21-02-2024
 2. Beek-Ubbergen, Gelderland
  13-02-2024
 3. Beverwijk, Noord-Holland
  08-02-2024
 4. Glimmen, Groningen
  05-02-2024
 5. Garrelsweer, Groningen
  31-01-2024

Nieuwste beoordelingen

 1. Avenhorn, Noord-Holland
  29-02-2024
 2. Amstelveen, Noord-Holland
  26-02-2024
 3. Beusichem, Gelderland
  22-02-2024
 4. Nieuw-Lekkerland, Zuid-Holland
  22-02-2024
 5. Edam, Noord-Holland
  19-02-2024

Meeste bedrijven per provincie

 1. 368 Gelderland
 2. 342 Zuid-Holland
 3. 338 Noord-Brabant
 4. 241 Noord-Holland
 5. 161 Utrecht

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen