Gras & gazon

Een prachtig groen gazon is een echte aanwinst voor uw tuin. Een grasveld kan gebruikt worden als speelplaats voor uw kinderen of om eens lekker te ontspannen in de zon. En wie houdt er nu niet van de geur van pas gemaaid gras of de reuk van een grasveld in de ochtend waar de dauwdruppels nog op staan!

Gazon aanleggen

Als u eenmaal heeft besloten dat u een nieuw gazon wilt aanleggen in uw tuin dan is de eerste keuze waar u voor komt te staan of u dat zelf gaat doen of dat u het werk gaat uitbesteden. Het is natuurlijk goedkoper om het zelf te doen, maar voor een goed resultaat is het van belang om zorgvuldig te werk te gaan.

Het zaaien van gras of het leggen van grasmatten is niet zo moeilijk, het lastige aan het aanleggen van een gazon is echter de noodzaak van een goede voorbereiding van de ondergrond waar uw nieuwe grasveld komt te liggen. Als dit niet goed gebeurt dan is de kans groot dat uw graszoden binnen de kortste keren dood gaan of dat het ingezaaide gras niet goed groeit. Wilt u er zeker van zijn van een goede voorbereiding dan is het raadzaam om de hulp van een hovenier in te schakelen.

Bent u benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van een nieuw gazon? Neem dan eens een kijkje op onze prijsgids Kosten gazon aanleggen.

Graszoden leggen of gras zaaien?

De volgende keuze waar u voor komt te staan is of u graszoden wilt leggen of gras wilt zaaien. Graszoden leggen is duurder, maar het grote voordeel is dat uw nieuwe gazon relatief snel klaar is. Vaak kunt u na een of twee weken al op uw nieuwe grasveld lopen.

Gras zaaien is voordeliger, maar het duurt langer voordat uw gazon klaar is omdat u eerst moet wachten tot het gras opkomt. En in de eerste maanden is de nieuwe grasmat nog erg kwetsbaar en dient u uit te kijken met intensief gebruik.

Wilt u meer weten over wat het kost om graszoden te laten leggen? Lees dan onze prijsgids Kosten graszoden leggen. Toch liever gras laten zaaien? Lees dan de prijsgids Kosten gras zaaien.

Wanneer gras zaaien of graszoden leggen?

Het voorjaar en het najaar zijn de meest geschikte periodes om gras te zaaien. Het is wel van belang dat de temperatuur boven de 15 graden komt om het graszaad goed te laten kiemen. Door de grotere kans op koude nachten in het voorjaar is het najaar de ideale periode voor het inzaaien van gras.

Graszoden kunnen buiten de vorstperiode om het gehele jaar door gelegd worden. De ideale temperatuur voor het leggen van grasmatten is tussen de 6 en de 20 graden, dus de beste periodes voor het leggen van graszoden zijn dus ook het voorjaar en het najaar.

Grassoorten

Er bestaan honderden verschillende soorten gras, en welke grassoort u kiest is afhankelijk van de functie van uw gazon. Het is dus belangrijk om te bedenken waarvoor uw gazon gebruikt gaat worden, zodat u de juiste keuze voor een grassoort kunt maken. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende gazon types:

 • Siergazon
  Een siergazon bestaat uit fijne grassoorten en is mooi om naar te kijken maar niet geschikt om op te lopen.
 • Speelgazon
  Een speelgazon is het meest voorkomende gazontype en bestaat uit een mengsel van sterke grassoorten. Het is geschikt om op te lopen en om op te spelen.
 • Sportgazon
  Een sportgazon bestaat uit grovere grassoorten en is geschikt voor intensief gebruikt, het kan zwaar belopen worden en is geschikt om op te sporten.
 • Schaduwgazon
  Een schaduwgazon bestaat uit grassoorten die goed groeien in een minder zonnige omgevingen en ook beter bestand zijn tegen droogte.

Gazon onderhoud

Goed onderhoud van uw gazon is essentieel om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooie groene grasmat. Hieronder beschrijven we de belangrijkste werkzaamheden voor het onderhouden van uw gazon.

Maaien

Regelmatig maaien van uw gras is beslist noodzakelijk om een mooi dicht gazon te behouden. In de periode van mei tot oktober is het aan te raden om het gras minimaal eens per week te maaien, en in het voorjaar is het zelfs verstandig om uw gras twee maal per week te maaien. Door regelmatig gras te maaien verkleint u de kans op vorming van onkruid in uw gazon aanmerkelijk.

Sproeien

Een gazon heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, het is dus belangrijk om regelmatig te sproeien. Het is zeker in de eerste periode na het aanleggen van een nieuw grasveld van belang om te voorkomen dat het gras uitdroogt. Maar teveel water is ook weer niet goed, dus houdt het vochtgehalte goed in de gaten.

Bemesten

Door het maaien van uw gras verdwijnen belangrijke voedingsstoffen uit de grond en het is aan te raden om deze tekorten aan te vullen door uw gazon te bemesten. Hierdoor blijft het gras goed groeien en wordt uw grasveld ook weerbaarder tegen mos, onkruid, kou en droogte. Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om minimaal drie keer per jaar te bemesten, in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.

Verticuteren

Door mos, onkruid en maaien kan er een harde viltlaag op uw gazon ontstaan. Met verticuteren verwijdert u deze viltlaag waardoor uw gazon weer beter kan ademen en groeien. Ook zorgt dit ervoor dat schimmels zich veel minder goed kunnen ontwikkelen. Het beste moment om uw gazon te verticuteren is het najaar, en het is een goed idee om dit in het voorjaar nog een keer te herhalen.

Bijzaaien

Wanneer u kale plekken in het gras heeft kunt u het gazon herstellen door bij te zaaien. Kale plekken kunnen ontstaan na het verticuteren van uw gazon, maar ook door verzuring van de bodem of intensief gebruik. Voor het mooiste resultaat is het raadzaam om dezelfde grassoort in te zaaien als die voor de aanleg is gebruikt, en vergeet niet om de nieuw ingezaaide plekken van voldoende water te voorzien.

Kalk strooien

Voor de beste opname van voedingsstoffen door uw gazon is de juist zuurgraad van de grond van belang. U kunt een pH-bodemtest gebruiken om de huidige zuurgraad te bepalen. Wanneer de grond verzuurd is, kunt u kalk strooien om de grond minder zuur te maken. U behaalt het beste resultaat wanneer uur twee keer per jaar kalk strooit, aan het begin van het jaar in februari of maart en aan het einde van het jaar in oktober of november.

Graszoden leggen voor nieuw gazon of grasveld

© highwaystarz - stock.adobe.com