Tuinhek & hekwerk

Met een tuinhek of hekwerk kunt u de toegang tot uw grondgebied beheren. Een tuinhek is een laag hek voor om uw tuin en heeft normaliter een hoogte van tussen de 60 en 120 centimeter. Het heeft vooral een signaalfunctie en is een vriendelijk ogende manier om uw tuin af te bakenen.

Met een hekwerk wordt vaak een stevigere constructie bedoeld die gebruikt wordt om de toegang tot uw terrein te beperken. Hekwerken zijn daarom dus vaak ook hoger en sterker, en worden vaker geplaatst bij bedrijfsterreinen of particulieren met een groot grondgebied.

Tuinhek

Tuinhekken komen in allerlei verschillende stijlen, maar het onderscheid tussen de diverse soorten tuinhekken wordt hoofdzakelijk gemaakt op basis van het materiaal dat gebruikt wordt.

Houten tuinhek

De meeste mensen kiezen voor een houten tuinhek. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling en past daarom goed bij iedere soort woning of tuin. Tegenwoordig worden houten tuinhekken gemaakt van geïmpregneerd hout, wat betekent dat er een beschermende laag over het hout wordt aangebracht die de levensduur aanzienlijk verlengt.

Houten tuinhekken komen in veel verschillende variaties. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit verscheidene patronen in de montage van de latten. Hierbij kunt u denken aan rechte of gekruiste latten, of latten die dicht op elkaar staan of juist ver van elkaar af. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een houten tuinhek te schilderen in een kleur die u mooi vindt, maar houdt u er dan wel rekening mee dat het schilderwerk af en toe bijgewerkt zal moeten worden.

Tenslotte kunt u nog kiezen voor een kastanje hekwerk, ook wel schapenhek genoemd. Een schapenhek is gemaakt van gekloofde kastanje latten die aan elkaar zijn vastgemaakt met ijzerdraad. Een schapenhek heeft een landelijke uitstraling, waardoor het vaak wordt gebruikt voor het afrasteren van weilanden, boerderijen en andere natuurlijke gebieden. Kastanje hekwerken komen in twee varianten, namelijk Engels hekwerk en Frans hekwerk, waarbij de Engelse variant een iets grovere afwerking heeft.

Metalen tuinhek

Het grote voordeel van een tuinhek van metaal is dat het zo goed als onderhoudsvrij is. Dit komt omdat ijzeren tuinhekken zijn verzinkt en daarna worden voorzien van een poedercoating. Deze beschermende lagen voorkomen dat het tuinhek na verloop van tijd gaat roesten. Coaten kan trouwens in bijna alle kleuren, dus u kunt een metalen tuinhek krijgen in iedere gewenste kleur.

Verder zijn ijzeren tuinhekken erg stevig en zijn ze ook in veel verschillende stijlen te verkrijgen. Dit komt omdat ijzer na verhitting goed in allerlei vormen kan worden gesmeed, en hierdoor is het zelfs mogelijk om uw metalen tuinhek helemaal zelf te ontwerpen. Doorgaans hebben tuinhekken van ijzer een sierlijke en stijlvolle uitstraling, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een moderne look.

Kunststof tuinhek

Kunststof tuinhekken nemen langzaamaan in populariteit toe. Ze zijn relatief goedkoop en hebben maar weinig onderhoud nodig, ze hebben namelijk geen last van houtrot of roestvorming. Een kunststof tuinhek is alleen wel iets minder stevig dan een metalen of houten tuinhek.

Over het algemeen worden kunststof tuinhekken gemaakt van composiet, dit is een materiaal dat bestaat uit een mengsel van houtvezels en gerecycled kunststof. Composiet is in veel kleuren beschikbaar en het is ook mogelijk om allerlei verschillende vormen en patronen in het materiaal te verwerken. Kunststof tuinhekken komen dan ook vaak met een houtlook, hiermee heeft u de uitstraling van een houten tuinhek met alle voordelen van een kunststof tuinhek.

Wilt u meer weten over de kosten om een tuinhek te laten plaatsen? Lees dan onze prijsgids Kosten tuinhek plaatsen.

Liever zelf een tuinhek maken? Lees dan ons artikel over een tuinhek maken.

Hekwerk

Elk type hekwerk heeft zijn eigen unieke kenmerken, en de keuze voor een bepaald soort hekwerk is afhankelijk van de doeleinden waarvoor u het hekwerk wilt gebruiken. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten hekwerken.

Gaashekwerk

Een gaashekwerk is een eenvoudig maar functioneel hekwerk dat bestaat uit gevlochten of gelaste metaaldraden. Het is een populaire keuze vanwege de voordelige prijs. Een gaashekwerk heeft een open uitstraling, maar als u wat meer privacy wenst kunt u er ook voor kiezen om een gaashekwerk te laten begroeien, bijvoorbeeld met klimop.

Spijlenhekwerk

Een spijlenhekwerk is samengesteld uit verticale, metalen spijlen, en is het sterkste type hekwerk dat verkrijgbaar is. Spijlenhekwerken komen in twee variaties, modern en klassiek. De moderne variant heeft een zakelijke en strakke uitstraling, en deze ziet u vaak terug op bedrijfsterreinen. Een klassiek spijlenhekwerk komt stijlvoller en vriendelijker over, deze variatie komt u juist vaker tegen bij particulieren.

Door zijn sterkte is een spijlenhekwerk bijzonder goed geschikt voor het beveiligen van uw terrein. En u kunt de veiligheid nog extra vergroten door te kiezen voor een puntenkam of prikkeldraad aan de bovenkant, of een spijlenhekwerk waar de spijlen aan de bovenkant doorsteken. Hierdoor wordt het erg lastig en pijnlijk om over het hekwerk heen te klimmen.

Sierhekwerk

Een sierhekwerk is niet alleen praktisch voor het omheinen van uw grondgebied, het zorgt ook nog eens voor een prachtig aangezicht voor uw woning of bedrijfspand. Omdat sierhekwerken van staal worden gemaakt, kunt u deze ook helemaal naar uw eigen wensen laten ontwerpen. Dit is mogelijk omdat staal heel goed bewerkbaar is en in alle gewenste vormen kan worden gebogen.

Dubbelstaafmat hekwerk

Een staafmat hekwerk bestaat matten die met behulp van beugels worden bevestigd aan palen. De matten zijn opgebouwd uit dunne horizontale en verticale spijlen die aan elkaar zijn gelast. De ruimtes die tussen deze spijlen ontstaan worden mazen genoemd. Staafmat hekwerken komen in twee variaties, enkel en dubbel. De dubbele variant heeft kleinere mazen en is daardoor iets steviger, en in de praktijk worden dan ook voornamelijk dubbelstaafmat hekwerken gebruikt.

Een dubbelstaafmat hekwerk combineert de kracht van een spijlenhekwerk met de open uitstraling van een gaashekwerk. Hierdoor is het een aantrekkelijke keuze in veel verschillende omstandigheden, zowel zakelijk als particulier.

Wilt u meer informatie over de kosten van het plaatsen van een nieuw hekwerk? Lees dan onze prijsgids Kosten hekwerk plaatsen.

Tuinhek - houten hekwerk om de tuin

© sonar - depositphotos.com