Wortelrot

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wortels van een plant zijn vaak niet direct zichtbaar, maar wel ontzettend belangrijk voor gezonde ontwikkeling van planten. Verstopt onder de grond voorzien ze de plant van water en voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien en te bloeien. Maar wat als een plant onverhoopt te maken krijgt met wortelrot? Dan wordt de plant slap, bladeren kunnen verkleuren of krijgen vlekken. Door de plant op de juiste manier te verzorgen kunt u wortelrot voorkomen en behandelen.

Wat is wortelrot?

Wortelrot is het rotten van plantenwortels doordat deze teveel water hebben gehad. Wanneer planten teveel water krijgen, kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en zullen ze verrotten. Het is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten, cactussen en vetplanten. Bij planten die last hebben van wortelrot zullen de bladeren verkleuren of vlekkerig worden en de plant zal verwelken en afsterven.

Wortelrot is geen plantenziekte die komt ‘aanwaaien’. Het is een plantenziekte die we als verzorgen zelf veroorzaken. Dat planten water nodig hebben spreekt voor zich, maar de hoeveelheid water verschilt per plant en per seizoen. Als overtollig water niet kan worden afgevoerd, staat de plant te lang in natte grond en ligt wortelrot op de loer.

Wortelrot herkennen

Om wortelrot te herkennen is het niet direct nodig de plant uit te graven en de wortels te inspecteren. In veel gevallen zullen de bladeren van de plant gele vlekjes krijgen en uiteindelijk kleuren ze volledig geel. De bladeren van de plant gaan slap hangen, soms krullen ze op of vallen ze van de plant. Bij planten zonder bladeren, zoals een cactus of een vetplant, herkent u wortelrot aan een zachte stam of zachte stengels.

Wanneer een plant symptomen van wortelrot vertoont, kunt u de aarde controleren. Voel met uw vingers in de pot. Is de grond erg vochtig? Dan is de kans groot dat de plant inderdaad last heeft van wortelrot.

Wilt u toch de wortels zelf inspecteren om wortelrot met zekerheid vast te kunnen stellen? Dat kan. Haal de plant uit de pot en leg de wortels op een (oude) handdoek neer. De kleur en kwaliteit van de wortels, zeggen veel over de staat waarin deze zich bevinden. Zijn de wortels dik, wit en stevig? Dan heeft u te maken met gezonde wortels. Wortels die sappig en breekbaar zijn, zijn niet gezond. Hebben de wortels daarbij ook een rottende geur? Dan is wortelrot een feit.

Wortelrot voorkomen

Met goede plantenverzorging, is wortelrot eenvoudig te voorkomen. Zorg daarom dat u goed weet wat uw planten nodig hebben qua zonlicht en water en eventuele extra voedingsstoffen. Ook een goede plantenpot draagt bij aan het voorkomen van wortelrot. Als een plantenpot een gaatje aan de onderkant heeft, kan overtollig water eenvoudig weglopen. Dichte potten kunt u voorzien van een laag hydrokorrels. Deze korrels zijn ervoor gemaakt om overtollig water op te nemen.

Wortelrot behandelen

Heeft u een plant toch iets te enthousiast water gegeven en heeft de plant last van wortelrot? Dan kunt u dit verhelpen door de plant te verpotten en de rottende wortels weg te snijden. Volg daarbij onderstaande stappen:

  • Haal de plant uit de pot en verwijder de aarde met de hand of door zachtjes te schudden.

    Let op: Deze aarde kan bacteriën bevatten. Gebruik de aarde dus niet opnieuw.
  • Controleer de wortels en snijd alle slechte wortels weg met een scherp en schoon mesje.
  • Plaats de plant in een schone pot, met nieuwe potgrond. Indien mogelijk kunt u de plant ook scheuren en in twee aparte potten plaatsen. De wortels hoeven dan maar een halve plant te voeden en dat komt het herstel ten goede.
  • Geef de plant geen water en laat de grond uitdrogen.
  • Is de aarde helemaal droog? Zoek dan uit hoeveel water de plant nodig heeft en volg de instructies met betrekking tot verzorging om nieuwe wortelrot te voorkomen.

Afhankelijk van de schade die de plant door wortelrot heeft opgelopen, kan het even duren voor de plant helemaal hersteld is. Door wortelrot te behandelen en de plant zo optimaal mogelijk te verzorgen, geeft u de plant de beste kans op herstel.

Wortelrot

© Boysloso - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen