Hangmat ophangen

18/10/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wanneer we denken aan zonnige stranden en tropische oorden, zien we ‘m al hangen: een kleurrijke hangmat tussen twee palmbomen. Maar ook in eigen achtertuin, op het balkon en zelfs in huis misstaat een hangmat niet! En ze zijn in tal van soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Een hangmat ophangen is gelukkig ook niet moeilijk, in dit artikel vertellen we er meer over.

Hangmat bevestigen

Eén van de belangrijkste zaken bij het ophangen van een hangmat is uiteraard de bevestiging. Niet iedere balk, boom of muur is hier stevig genoeg voor. Houdt er rekening mee dat de bevestiging meer gewicht moet kunnen dragen dan alleen uw eigen gewicht. Door de hangmat te bewegen komt er extra druk op de ophangpunten, waardoor er een piekbelasting kan ontstaan. Kies daarom een boom of muur die ook dat extra gewicht aankan.

Een alternatief is het gebruik van een hangmatstandaard. Het bevestigen van de hangmat in een standaard is een fluitje van een cent. Bijkomend voordeel is dat de hangmat eenvoudiger te verplaatsen is naar een schaduwrijke of juist zonnige plek in de tuin.

Hangmat ophangen: bereken de juiste afstand

Voor u de hangmat ophangt, moet u eerst de juiste afstand berekenen. Hoe langer de hangmat, hoe verder de ophangpunten uit elkaar moeten zitten. We raden aan daarbij een ruime marge aan te houden. Wanneer de afstand te lang is, kunt u dit namelijk eenvoudig oplossen met touw, kettingen of karabijnhaken. Bovendien heeft u dankzij de ruimere marge ook genoeg afstand voor een langere hangmat, mocht dat in de toekomst nodig zijn.

Hoe hoog moet je een hangmat ophangen?

Bij het ophangen van een hangmat speelt ook de hoogte een rol. De hangmat moet hoog genoeg boven de grond hangen, maar niet zo hoog dat u er niet meer in kunt klimmen. We gebruiken bij het bepalen van de hoogte daarom een eenvoudige vuistregel:

Lengte ruimte / 2 = ophanghoogte

Voorbeeld: Stel dat de palen waar u de hangmat aan gaat bevestigen vier meter uit elkaar staan. Dan is de ophanghoogte twee meter (want: 2/2= 2).

Mensen die de ophanghoogte zonder formule willen bepalen, kiezen meestal voor een hoogte van ongeveer 180 cm. Lengte en hoogte kunnen dan met touw nog enigszins worden gecorrigeerd. Bij correcte bevestiging hangt het laagste deel van de hangmat zo’n 40-50 cm boven de grond.

Welke hoogte u bij het hangmat ophangen ook kiest, zorg ervoor dat beide ophangpunten even hoog zijn. Een klein verschil is niet zo erg, maar als de hoogte te erg verschilt kan de druk op één kant te groot worden.

Hangt u een hangmat met spreidstok op? Deze hoeft minder hoog. Omdat een hangmat met spreidstok minder lange touwen heeft, zakt deze ook minder door naar beneden. Een ophanghoogte van 120-140 cm volstaat in dat geval.

Hangmat ophangen: diverse opties

Een hangmat ophangen, kan op verschillende manier. De keuze daarin is vaak afhankelijk van de mogelijkheden in huis, tuin of op het balkon.

Hangmat ophangen aan de muur

Muren zijn vaak erg stevig en daarom ideaal om een hangmat tussen te hangen. Gebruik daarbij goede pluggen, zodat de schroeven diep de muur in kunnen. Er zijn ook speciale pluggen voor muren, voor extra stevige bevestiging. Omdat muren niet meebewegen met het schommelen van de hangmat, ligt een hangmat tussen twee muren zeer aangenaam.

Hangmat ophangen aan een boom

Net als de hangmat op het tropische strand, kunt u ook in eigen achtertuin de hangmat tussen twee bomen ophangen. Groot voordeel daarbij is dat de bomen voor voldoende natuurlijke schaduw zorgen als het warm is. Uiteraard is het belangrijk om dikke bomen te gebruiken, die in staat zijn het gewicht te kunnen dragen.

Bij het ophangen van een hangmat aan een boom, kunt het het beste gebruik maken van touw. Bind het touw boven een tak aan de boom, zodat het touw niet plotseling naar beneden kan zakken.

Hangmat ophangen op balkon

Heeft u geen tuin, maar wel een balkon én wilt u graag een hangmat ophangen? Dat kan als het balkon daar lang genoeg voor is. Hang de hangmat op ongeveer 180 cm hoog op.

Wanneer het balkon aan de kleine kant is, kunt u er ook voor kiezen om de hangmat aan het plafond te hangen. De haken kunnen dan dichter bij elkaar hangen en de hangmat hangt wat hoger dan normaal. Een goed alternatief voor een hangmat op het balkon is het creëren van een soort schommel. Hiervoor hangt u de haken dichtbij elkaar aan het plafond. De hangmat hangt dan gevouwen naar beneden, waardoor liggen niet mogelijk is, maar zitten (en schommelen) wel.

Hangmat ophangen aan een hangmat standaard

Als er geen muren of bomen in de tuin staan waar u de hangmat aan kunt bevestigen, kunt u gebruik maken van een hangmatstandaard. Een stijlvolle hangmatstandaard is een elegante toevoeging aan de tuin die direct zorgt voor een leuke sfeer. Bovendien kunt u de hangmat met standaard gemakkelijk verplaatsen voor een plekje in de schaduw of in de volle zon.

Binnen hangmat ophangen

Minder gebruikelijk, maar niet minder leuk, is het ophangen van een hangmat in huis. Met het oog op het Nederlandse klimaat, is de kans groot dat u er binnen veel meer gebruik van kunt maken dan buiten. Een hangmat neemt binnen wel veel ruimte in beslag, maar geeft uw interieur ook echt iets bijzonders. U kunt de hangmat bevestigen aan haken in de muur. En natuurlijk kunt u de hangmat ook opruimen, of langs de muur hangen op momenten dat u hem niet gebruikt.

Hangmat ophangen

© almir1968 - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen