BBQ aansteken

01/11/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Voordat u kunt genieten van een heerlijk stukje vlees van de barbecue, moet u de barbecue natuurlijk eerst aansteken. Daar is iets meer voor nodig dan een simpele aansteker of lucifer, maar echt moeilijk is het gelukkig niet. In dit artikel helpen we u op weg met tips over het aansteken van de barbecue met houtskool, briketten en een starter.

Verschillende soorten barbecues

Wie houd van traditioneel barbecueën, kiest voor een houtskoolbarbecue. De heerlijke geur van smeulende kooltjes herkent u al van verre. Toch zijn ook elektrische barbecues en gasbarbecues de laatste jaren gegroeid in populariteit. Zeker voor onervaren barbecuers zijn deze barbecues een uitkomst. Met een druk op de knop staat het toestel aan en na enkele minuten kan het vlees erop. Bijkomend voordeel is dat u met een gasbarbecue of elektrische barbecue ook de temperatuur beter kunt regelen. Wanneer we het hieronder hebben over het aansteken van de barbecue, gaat het over houtskoolbarbecues. Daar komt immers nét wat meer bij kijken.

Houtskool of briketten

Wanneer u gaat barbecueën met een houtskoolbarbecue, heeft u de keuze uit twee soorten brandstof: houtskool en briketten.

Houtskool is zeer geschikt voor het bakken van dunnere stukken vlees of voorgegaard vlees. Dit vlees is sneller gaar en krijgt, dankzij de hoge temperatuur, een mooie korst. Wilt u langere tijd barbecueën en het vlees gaar maken op lagere temperatuur, dan zijn briketten de juiste keuze. Briketten zijn dan ook ideaal voor het roken van vlees en voor de “low and slow” methode. De chemische bindmiddelen in briketten kunnen wel de smaak van het vlees nadelig beïnvloeden. We raden daarom aan om te kiezen voor kokosbriketten. Kokosbriketten branden heet, gelijkmatig en geurloos.

Barbecue aansteken

Als de barbecue klaar staat en de brandstof gekozen is, is het tijd om de bbq aan te steken. Dit kan op verschillende manieren:

BBQ aansteken met aanmaakblokjes

Een barbecue aansteken met aanmaakblokjes is kinderlijk eenvoudig:

  • Strooi een laagje houtskool of briketten op het bodemrooster van de bbq. Eventuele ventilatiegaten kunt u volledig openzetten voor goede luchtcirculatie en vlotte verbranding.
  • Leg een paar aanmaakblokjes diep tussen de houtskool of briketten. Hoe meer houtskool of briketten u gebruikt, hoe meer aanmaakblokjes er nodig zijn.
  • Steek de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker.
  • Laat de aanmaakblokjes vlam vatten en plaats met een kolentang de houtskool of briketten zo dicht mogelijk bij de vlam.
  • Wacht 20-30 minuten. Zijn de kolen of briketten roodgloeiend? Dan is de barbecue klaar voor gebruik.

BBQ aansteken met starter

U kunt de barbecue ook aansteken met een starter. Dat gaat als volgt:

  • Plaats enkele aanmaakblokjes op het bodemrooster van de barbecue en steek ze aan.
  • Pak de houtskoolstarter en vul deze met houtskool of briketten.
  • Zet de stater bovenop de brandende aanmaakblokjes in de bbq. De starter werkt daarbij als een soort schoorsteen en zorgt voor ideale luchtcirculatie. Hierdoor duurt het een stuk minder lang voor de kolen of briketten rood gloeiend heet zijn.
  • Gebruik een hittebestendige handschoen om de gloeiende houtskool of briketten in de barbecue te laten vallen.
  • Plaats het rooster en het grillen kan beginnen.

BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes of starter

Geen aanmaakblokjes of starter in huis en toch zin om te barbecueën? Dan zijn er gelukkig ook alternatieven om de barbecue aan te steken. Verdeel bijvoorbeeld wat chips tussen de kolen op het rooster. Steek de chips aan met een lange aansteker en wacht tot de kolen vlam vatten. Als de kolen na zo’n 30 minuten een rode gloed hebben, is de barbecue klaar voor gebruik. Bij gebrek aan chips kunt u de bbq ook aansteken met krantenpapier.

Wat te doen als het vuurtje brandt

Het is verleidelijk om de brandende kooltjes door de hele barbecue te verdelen. Toch is dit niet de slimste methode. U kunt het beste werken met twee zones waar u een verschillende temperatuur creëert. U kunt het vlees dan op verschillende temperaturen garen.

Heeft u de hoeveelheid kolen of briketten verkeerd ingeschat of wilt u om andere reden extra kolen of briketten toevoegen? Haal dan eerst het vlees van het rooster en leg het rooster op een veilige en schone plek. Verdeel de nieuwe kolen vervolgens gelijkmatig over de al gloeiende kooltjes en laat het as dalen. Plaats het rooster terug en ga verder met barbecueën. U kunt de nieuwe kooltjes of briketten eventueel ook voorbereiden in een brikettenstarter. Op die manier kunt u brandende kooltjes toevoegen aan de brandende barbecue en is de bbq snel weer op temperatuur.

TIP: Geduld wordt beloond! We raden daarom aan nooit te barbecueën als u haast heeft. Wie de tijd neemt om de bbq te verwarmen en het vlees te garen, geniet van een heerlijke maaltijd.

BBQ aansteken

© KPixMining - depositphotos.com