Wat is een kamado?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Barbecueën is meer dan ‘even wat vlees op de grill’. Nu de BBQ weer steeds populairder wordt, komen er ook steeds meer mogelijkheden om eten op de barbecue te bereiden. De kamado is hier een goed voorbeeld van. Deze bijzondere barbecue kunt u het hele jaar gebruiken om eten te bakken, stomen, roken en bakken. Hoog tijd om eens te kijken wat een kamado precies is, hoe u de kamado kunt gebruiken en waar u op kunt letten bij het kiezen van een geschikt exemplaar.

Waar komt de kamado vandaan?

De kamado komt oorspronkelijk uit Japan. Maar al sinds eind jaren ‘40 vinden we de barbecue ook al in de Verenigde Staten. Toch duurde het tot de jaren ‘70 voor de kamado daar aan populariteit won. En nu, nog weer een flinke tijd later, zien we de kamado ook steeds vaker in Europa. Dat is niet zo gek, want de kamado heeft veel voordelen ten opzichte van andere barbecues.

Voordelen van een kamado

De kamado wint ook in Nederland aan populariteit. Dat is natuurlijk niet voor niets. De kamado heeft een aantal belangrijke voordelen:

Hitte regulatie

Bij een traditionele houtskool BBQ, is het lastig om de hitte te reguleren en vast te houden. Dankzij de keramische pot in een kamado, lukt dat een stuk beter. Keramiek houdt warmte zeer goed vast. De kolen blijven hierdoor goed branden en de barbecue blijft goed op temperatuur.

Volledig afsluitbaar

Kamado’s zien er massief uit, maar dat zijn ze ook. Een kamado is van onder én van boven volledig afsluitbaar. Hierdoor behoudt u warmte, maar ook rook en een heerlijke barbecuesmaak.

Veelzijdig

Met een kamado kunt u meer dan traditioneel grillen. U kunt de kamado ook gebruiken om te roken, braden, stomen en bakken. Ook slow cooking gaat uitstekend met deze veelzijdige barbecue.

Zuinig

Dankzij de goede hitte-regulatie, gebruikt de kamado veel minder houtskool dan andere houtskool barbecues. Dat scheelt!

Geschikt voor elk seizoen

Ook met minder weer, kunt u prima vlees bereiden op de kamado. Sluit de barbecue volledig af om rustig te bakken. Gaat u roken op de kamado? Dan hoeft u er niet voortdurend bij te blijven staan. Op die manier is de kamado ook in de winter goed te gebruiken. Uiteraard raden we wel aan een timer te zetten om het vlees in de gaten te kunnen houden.

Goede kwaliteit

Kamado’s worden, in de meeste gevallen, gemaakt van hoogwaardige materialen als gietijzer en RVS. Hierdoor gaat de kamado jarenlang mee!

Hoe werkt een kamado?

Een kamado is een vrij eenvoudige barbecue, met een keramische firebox. Net als bij andere bbq’s, grilt u in de basis gewoon op een grillrooster:

  • Houtskool onderin plaatsen
  • BBQ aansteken
  • Grillrooster plaatsen
  • Grillen maar!

Om de temperatuur van de kamado te verhogen en te verlagen, gebruikt u het margrietrooster (ventilatorrooster bovenin). U kunt ook het ventilatierooster onderin de kamado geheel of gedeeltelijk openen en sluiten. Wanneer u gebruik wilt maken van indirecte hitte, kunt u kiezen voor de plate setter. Deze beschermt het eten tegen vlammen. Sommige kamado’s hebben daarnaast ook een extra grill elevator. Dit is een extra grilloppervlak dat ook als warmhouder gebruikt kan worden.

Een kamado wordt altijd gebruikt in gesloten toestand. Wanneer het eten op de barbecue is geplaatst, sluit u dus altijd de deksel.

Welke kamado is het meest geschikt?

Bij het kiezen van een geschikte kamado, is het belangrijk om eerst goed te bedenken hoe u de kamado wilt gebruiken. Kleinere kamado’s zijn heel geschikt voor wie kleine maaltijden (twee hamburgers en wat groente) wil bereiden. Barbecuet u vaak met grotere gezelschappen en maakt u graag hele maaltijden? Dan raden we aan te kiezen voor een groter model kamado. Vooral het formaat van het grillrooster is daarbij een aandachtspunt. Een rooster vanaf 36 centimeter doorsnee is groot genoeg voor maximaal 5 personen. Komen er meer mensen eten en/of maakt u graag grotere stukken vlees klaar? Kijk dan naar kamado’s met een grillrooster van 54-57 centimeter. Het voordeel van kamado’s met grotere grillroosters, is dat deze ook andere extra’s bieden, zoals een grillverhoger, rookhoutinvoer en extra keramische stenen.

Uiteraard speelt ook budget vaak een rol in het kiezen van een nieuwe barbecue. De prijzen voor een kamado lopen behoorlijk uiteen. Zo koopt u een tafelmodel kamado voor € 160 - € 200. Bij grotere, meer uitgebreide modellen kan de prijs oplopen tot een bedrag boven de 1000 euro.

Voor kamado barbecues zijn ook extra accessoires verkrijgbaar. Daarbij kunt u denken aan een platesetter, een aspook en een pizzasteen. En met de kamado regenhoes beschermt u de kamado het hele jaar tegen weer en wind.

Wat is een kamado?

© Audriusvenclova - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen