Vlinderstruik

Vlinderstruik is een heester uit de Buddlejaceae familie en het geslacht Buddleja en er staan 14 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Vlinderstruik ligt in juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn blauw, paars, rood, roze, grijs, wit, geel of oranje van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1,5 meter en 2,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vlinderstruik online bestellen

Vlinderstruik snoeien: wanneer & hoe

Veel vlinderliefhebbers hebben een vlinderstruik in de tuin. Deze mooie bloeier geeft veel nectar waar vlinders dol op zijn. Om te zorgen dat de struik blijft bloeien, is het raadzaam om deze op tijd te snoeien. U vraagt zich wellicht af wanneer u een vlinderstruik moet snoeien? Het voorjaar is de beste tijd, want door in het voorjaar de vlinderstruik te snoeien, creëert u meer bloei in de zomer. De bloeitijd van een vlinderstruik is namelijk tijdens de zomer- en herfstperiode.

Wacht met het snoeien van de vlinderstruik totdat de ergste nachtvorst voorbij. Dit is meestal rond maart of april het geval. Bij hele ‘warme’ winters kunt u zelfs eind februari al aan de slag, al is het natuurlijk nooit zeker of Koning Winter in maart nog om de hoek komt kijken. Snoei de struik tot ongeveer veertig centimeter van de grond. Probeer een paar centimeter boven de nieuwe scheuten te snijden. Gebruik een goede snoeischaar. Voor de dikkere takken kunt u ook een takkenschaar gebruiken. Wees niet bang om de vlinderstruik flink te snoeien. Deze loopt namelijk altijd weer uit.

Vlinderstruik verzorging & onderhoud

De vlinderstruik is een bladverliezende heester. Dit betekent dat de struik in de herfst/winter zijn blad verliest en in het voorjaar weer uitloopt. Er zijn diverse vlinderstruik soorten in verschillende kleuren verkrijgbaar. Als u een vlinderstruik gaat kopen, koopt u een opvallende verschijning voor in uw de tuin.

De vlinderstruik kent een bloeitijd van juli tot oktober. De verzorging van een vlinderplant is niet erg ingewikkeld. Uiteraard wilt u de plant zo lang mogelijk gezond en mooi houden. Hier volgen enkele tips hoe u een vlinderstruik kunt verzorgen:

 • Geef de struik regelmatig water en zorg dat deze op een goed doorlatende, vochtige grond staat. 
 • In het voorjaar kunt u de vlinderstruik extra voeding (bemesting) geven, zodat deze lang mooi blijft bloeien en natuurlijk gezond blijft.
 • Haal geregeld uitgebloeide bloemen weg, zodat de groei van nieuwe bloemen wordt gestimuleerd en de plant langer mooi blijft.
 • De vlinderplant is in principe een winterharde struik. Op het juiste moment de vlinderstruik snoeien is wel van groot belang, anders kunnen de takken invriezen. 

Vlinderstruik planten: wanneer & hoe

U kunt het beste in het voor- of najaar een vlinderstruik planten. Plant nooit tijdens vorst. De struik houdt van warmte en doet het dus goed op een zonnige plek in de tuin. De beste standplaats voor de vlinderstruik is halfschaduw of volle zon. Plant de struik liever niet op natte, zware of te zure grond. Zorg voor een humus- en voedingsrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond om langdurig van deze bloeiende struik te genieten. 

Vlinderstruik stekken & vermeerderen

U kunt heel gemakkelijk een vlinderstruik vermeerderen. Dit doet u door de vlinderstruik te stekken. Kort gezegd, snoei een tak van de struik af en pot deze op, zodat dit takje wortel kan schieten en uit kan groeien tot een nieuw, mooi vlinderstruikje. Ga dus als volgt te werk:

 1. Kies een lange uitloper van de vlinderstruik, snoei deze en knip stekjes van vijftien tot dertig centimeter.
 2. Haal de bloemtrossen weg en verwijder de onderste bladeren. Aan de bovenkant kunt u enkele blaadjes behouden.
 3. Plant de stekjes in een potje. Gebruik hiervoor voedselarm grond, bijvoorbeeld een combinatie van potgrond en zand.
 4. Geef de stekjes dagelijks wat water. Na enkele weken zullen de stekjes wortelschieten.
 5. U zet de plantjes over naar een andere pot zodra de wortels onderuit het potje komen. In de nieuwe pot gebruikt u voedzame grond. Nu kan het nieuwe vlinderstruikje goed gaan groeien. Blijf nog steeds regelmatig water geven.
 6. Zodra de vlinderstruik in pot goede groei vertoont en meerdere vertakkingen heeft, kunt u de vlinderstruik verplaatsen naar een zonnige plek in uw tuin.

Door de vlinderstruik te stekken, heeft u binnen aanzienlijk tijd prachtige nieuwe vlinderstruiken, waardoor nog meer vlinders, bijen en hommels uw tuin zullen bezoeken.

Vlinderstruik ziekten

De vlinderstruik is een niet veeleisende struik. Ongedierte, ziektes en andere aantastingen ontstaan niet of nauwelijks aan een vlinderstruik. Echter, tijdens erg droge periodes in de zomer kan de struik last krijgen van spint. U kunt dit herkennen aan de lichte tot zilverachtige puntjes op de bladeren. Zodra het zomerweer omslaat, kan een witte laag op de bladeren tevoorschijn komen. Dit kan meeldauw zijn. Ook kunnen jonge uitlopers van een vlinderstruik last hebben van bladluis. De plant heeft hier weinig last van, want de bladeren zullen omkrullen en loslaten. Alle overige ongemakken kunt u eenvoudig bestrijden met het liefst een biologisch bestrijdingsmiddel. Tijdens het regelmatig onderhoud van de vlinderstruik bent u deze aantastingen of ziektes snel de baas.

Vlinderstruik kopen

Koop Vlinderstruik bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Vlinderstruik soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vlinderstruik en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Buddleja davidii 'Lochinch' Heester Augustus, September Blauw Zon
Buddleja alternifolia Heester Juni Paars Lichte schaduw / Zon
Buddleja davidii 'African Queen' Heester Augustus, September Paars Zon
Buddleja davidii 'Black Knight' Heester Augustus, September Paars Zon
Buddleja davidii 'Ile de France' Heester Augustus, September Paars Zon
Buddleja davidii 'Nanho Blue' Heester Augustus, September Blauw Zon
Buddleja davidii 'Peacock' Heester Juli, Augustus, September Rood, Roze Zon
Buddleja davidii 'Pink Delight' Heester Augustus, September Grijs, Roze Zon
Buddleja davidii 'Purple Emperor' Heester Juli, Augustus, September Paars, Rood Zon
Buddleja davidii 'Royal Red' Heester Augustus, September Paars, Rood Zon
Buddleja davidii 'Summer Beauty' Heester Augustus, September Rood, Roze Zon
Buddleja davidii 'White Profusion' Heester Augustus, September Wit Zon
Buddleja globosa Heester Juni Geel, Oranje Lichte schaduw / Zon
Buddleja x weyeriana 'Sungold' Heester Juli, Augustus, September Geel, Oranje Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen