Bladluis bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bladluizen zijn zo klein, dat het van een afstandje nauwelijks echte beestjes lijken. Toch kunnen de kleine insecten behoorlijk wat schade aan uw planten veroorzaken. In dit artikel leggen we uit waarom bladluis bestrijden belangrijk is voor de gezondheid van uw planten en ontdekt u hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Waarom bladluis bestrijden?

In de tuin leven talloze kleine beestjes. De meeste vallen nauwelijks op en zorgen ook niet voor overlast. Dat geldt helaas niet voor bladluis. Deze kleine beestjes, van slechts 2-4 mm groot), kunnen een ware plaag zijn. Ze voeden zich met de voedingsstoffen van uw planten en zuigen deze op door de bladeren vol gaatjes te prikken. Door de virussen die de bladluis daarbij overbrengen kunnen planten geel kleuren (chlorosis) en uiteindelijk verwelken, stoppen met groeien, verdrogen of zelfs afsterven (necrosis). Om te voorkomen dat de planten in uw tuin langzaam het loodje leggen, is bladluis bestrijden dus van groot belang.

Terwijl bladluizen zich tegoed doen aan de voedingstoffen van uw planten, scheiden zij honingdauw af. Deze zoete vloeistof trekt mieren en wespen aan, insecten die we liever niet in grote getalen in onze tuin aantreffen. Bovendien is honingdauw de ideale voedingsbron voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart en worden in combinatie met de bladluis ook wel roetdauw genoemd.

Voor de gezondheid van de planten in uw tuin is bladluis bestrijden noodzakelijk. En hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

Bladluis bestrijden met natuurlijke vijanden

Net als ieder ander insect heeft ook de bladluis diverse natuurlijke vijanden. Deze kunnen dus goed worden ingezet om de bladluis te bestrijden.

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes en hun larven (adalia) zijn dol op bladluis. Eén larve eet in zijn leven (van larve tot pop) zo’n 600 bladluizen. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje ongeveer 5000 bladluizen. De beestjes zijn dus heel effectief in het bestrijden van bladluis. Strooi de larven van lieveheersbeestjes op de aangetaste planten en laat de natuur haar werk doen.

Let op: Mieren zijn dol op bladluis en zullen hun uiterste best doen de adalia te verjagen. Door tegelijkertijd mieren te bestrijden geeft u de lieveheersbeestjes meer kans om de bladluis te bestrijden.

Bladluis bestrijden met gaasvliegen

Net als lieveheersbeestjes zijn ook gaasvliegen een natuurlijke vijand van de bladluis. Dit insect is vooral erg effectief op hagen vol blad- of wolluizen. U hoeft hiervoor de gaasvliegen enkel uit te strooien over de planten.

Bladluis bestrijden met oorwurmen

Voor oorwurmen zijn bladluizen een heuse lekkernij. Oorwurmen zijn te koop in een oorwurmpot. Deze pot kunt u ophangen in de buurt van de planten met bladluis. Oorwurmen kunnen ook op natuurlijke manier worden aangetrokken. Plaats hiervoor bijvoorbeeld Afrikaantjes in de buurt van bladluisgevoelige planten.

Bladluis bestrijden met bestrijdingsmiddel

Er zijn diverse middelen te koop die u kunt gebruiken bij de bestrijding van bladluis. Het nadeel van veel biologische insecticide is echter dat dit op de bladluis gesproeid moet worden om ze te doden. Zonder contact heeft de spray geen effect. Omdat bladluis vaak onder het blad of in opgekrulde bladeren zit, kan dit een lastige klus zijn.

Planten spoelen om bladluis te verwijderen

Bladluis verwijderen zonder bestrijdingsmiddelen kan door de plant te spoelen met koud water. Stevige planten kunnen met de tuinslang met harde straal worden afgespoten. Potplanten kunnen ook worden ondergedompeld in een emmer koud water of afgespoeld worden onder de kraan. De planten krijgen zo een frisse douche en de bladluis spoelt weg.

Planten besproeien met brandnetelgier

Bladluis bestrijden kan ook met huis-tuin-en-keukenmiddelen. Brandnetelgier is daar een goed voorbeeld van. Dit is in de winkel te koop, maar kunt u ook eenvoudig zelf maken.

Brandnetelgier maken

Op veel plekken in de natuur staan brandnetels tussen de planten. Pluk voorzichtig een emmer vol brandnetels en overgiet deze met warm water. Vervolgens moet u deze emmer een aantal dagen laten staan. Zet de emmer het liefst ergens waar u niet veel komt, want brandnetelgier heeft een sterke, onaangename geur. Na een paar dagen kunt u de brandnetels uit het water zeven en de gier gebruiken. Sproei brandnetelgier om de paar dagen op de besmette planten om de bladluis te bestrijden.

Bladluis voorkomen

Voorkomen van een bladluisplaag is uiteraard beter dan het bestrijden ervan. En ook nadat u bladluis verwijderd hebt wilt u natuurlijk voorkomen dat de beestjes terugkomen. Met onderstaande tips kunt u bladluis op een ecologische manier voorkomen:

  • Zorg voor sterke planten. Door planten de juiste hoeveelheid water en voedsel te geven worden ze minder snel slachtoffer van bladluizen. Goed om te weten: Teveel bemesting bij een plant trekt juist bladluizen aan.
  • Bladluizen houden niet van sterk ruikende planten, zoals bijvoorbeeld look, citroenkruid en bieslook. Heeft u planten die gevoelig zijn voor bladluis? Dan doet u deze een groot plezier door er iets met een sterke geur naast te planten.
  • Verwelkom lieveheersbeestjes in uw tuin. Door te zorgen voor een prettig leefklimaat voor lieveheerstbeestjes, trekt u deze insect aan. De lieveheersbeestjes zullen vervolgens de bladluizen voor u bestrijden. Lieveheersbeestjes aantrekken kan met de juiste planten, zoals afrikaantjes, teunisbloem en brandnetels. Verder houden lieveheersbeestjes van compact materiaal als schors, houtwol en dennenappels. Met een huisje voor lieveheersbeestjes in de tuin geeft u de insecten ook een perfecte plek om te overwinteren. Dan zijn ze er in het voorjaar weer als de kippen bij om bladluis in uw tuin te bestrijden.

Bladluis bestrijden

© Wirestock - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen