Wespen bestrijden

28/08/2021   |   06/09/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Eén van de meest agressieve ongediertes zijn wespen. De kleine zwart-gele insecten gaan koste wat kost af op zoetigheid en kunnen zo de rust op uw terras behoorlijk verstoren. Bent u allergisch voor wespengif? Dan zijn wespen in de tuin extra vervelend. In dit artikel delen we handige tips om wespen te bestrijden, zodat u ook in het wespenseizoen (augustus-oktober) rustig buiten kunt vertoeven.

Wanneer ontstaat er een wespenplaag?

Wanneer we last hebben van wespen zien we vooral vervelende beestjes die geobsedeerd lijken door ijs en zoete drankjes. Toch kan de wesp in de natuur ook prima overleven zonder onze zoete lekkernijen. Tenminste, als er voldoende voedsel aanwezig is.

In ideale omstandigheden leven wespen van suikers uit bloemen, honingdauw en vruchten. Door van bloem naar bloem te vliegen dragen ze direct bij aan bestuiving. Verder eet de wesp ook kleine insecten, zoals muggen, mieren en vliegen. Zijn er - door gunstige weersomstandigheden - echter te veel wespen in verhouding tot de hoeveelheid voedsel? Dan gaan de beestjes voor onze ijsjes en drankjes. Gedreven door de drang om te overleven ontdekken ze het lekkers op ons terras. Een waar paradijs voor deze vliegende zoetekauw. Zie de wesp dan nog maar eens weg te krijgen.

Wespen bestrijden: Zo lokt u ze weg bij het terras

De meest effectieve manier om wespen te bestrijden is ervoor zorgen dat er geen zoetigheid in de tuin is. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. U heeft immers niet voor niets een tuin met terras. Dat is dé plek waar u op zonnige dagen wil genieten van het mooie weer. En daar horen uiteraard ook hapjes en drankjes bij.

Een mooi alternatief als effectief middel om wespen te bestrijden is een wespenval. In zo’n val zit een sterke lokstof die wespen aantrekt. En zit een wesp eenmaal in de val, dan kan hij daar niet meer uit. Om wespen weg te lokken bij het terras raden we aan de wespenval aan de rand van het terras (of nog verder weg) te hangen. U kunt zo zonder verdere moeite wespen vangen en voorkomen dat ze naar uw terras vliegen.

Wespenvallen bestaan er in verschillende soorten en maten. Zo is er een wespenvangzak. Deze wespenval gooit u na verloop van tijd, met wespen en al, in de container. Er zijn ook wespenvallen verkrijgbaar die u kunt hergebruiken. Deze duurzame wespenval kunt u meerdere jaren achter elkaar gebruiken. Na het schoonmaken van de val kunt u nieuwe lokstof toevoegen om zo opnieuw wespen te lokken.

Zelf een wespenval maken kan ook. Zaag hiervoor een plastic frisdrankfles doormidden en plaats de bovenste helft op zijn kop in de onderste helft.. Hierdoor kunnen wespen gemakkelijk in de val, maar niet eruit. Vul de fles met een laagje zoete vloeistof en de zelfgemaakte wespenval is klaar voor gebruik.

Ook een zelfgemaakte wespenval plaats je op afstand van je terras. U wilt de wespen immers bij het terras weglokken en niet ernaartoe.

Zelf een wespennest bestrijden

Wanneer de wespenoverlast groot is kan het zijn dat er dichtbij uw huis een wespennest zit. Daar wilt u het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar dan moet u wel weten waar het nest zich bevindt. Een aantal tips om een wespennest op te sporen:

  • Wespennesten zitten altijd op plekken die goed beschut zijn tegen regen, wind en vijanden
  • Kijk naar de vliegroute van de terugkerende wesp en volg ze om te ontdekken waar ze naartoe vliegen.
  • Controleer bomen, struiken en heggen.
  • Kijk naar plafonds, ook in de garage, de schuur of een tuinhuisje.
  • Check de zolder en de dakgoot. Ook daar komen vaak wespennesten voor.

Een klein, beginnend wespennest (denk daarbij aan de grootte van een golfbal) kunt u verwijderen door het weg te snijden met een scherp mes. Vergeet daarbij niet om handschoenen aan te doen. Verdrink het wespennest daarna in een emmer water.

Let op: Bij het bestrijden van een wespennest is het belangrijk dat de koningin het niet overleefd. Als zij ontsnapt zal zij een nieuwe plek zoeken om haar nest te bouwen en dan begint de overlast van voor af aan.

Een groter wespennest kunt u het beste bestrijden met wespen bestrijdingsmiddel. Dit gif strooit of spuit u op het wespennest om de wespen te doden. Het is raadzaam hierbij heel voorzichtig te werk te gaan en beschermende kleding te dragen. Wespen raken van een klein beetje gevaar al snel in paniek en zullen dan onmiddellijk gaan steken.

Professionele hulp bij wespen bestrijden

Wespen bestrijden is geen eenvoudige klus. Sterker nog, het kan best gevaarlijk zijn. Eén verkeerde beweging en de wespen vliegen allemaal uit, klaar om aan te vallen. Grote wespennesten bestrijden kunt u daarom beter overlaten aan een professional. Zij hebben hiervoor de juiste middelen en beschermende kleding én weten precies hoe ze te werk moeten gaan. Op die manier voorkomt u dat u zelf of één van uw gezinsleden eindigt met honderden wespensteken.

Wespen bestrijden

© urafoc - depositphotos.com