Fruitvliegjes bestrijden

In de zomer kunnen fruitvliegjes een ware plaag zijn die uit het niets lijkt te verschijnen. Zodra ze de weg naar uw keuken hebben gevonden worden het er steeds meer. Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Wilt u fruitvliegjes bestrijden? In dit artikel ontdekt u waar de beestjes vandaan komen, waarom ze in uw keuken zijn en wat u het beste kunt doen om van fruitvliegjes af te komen.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

In principe komen fruitvliegjes van buiten. Toch lijken ze er soms ‘ineens’ te zijn. De oorzaak daarvan is vrij eenvoudig. Een fruitvlieg voelt zich namelijk vooral aangetrokken tot (over)rijp fruit. Voor de fruitvlieg is dat ook direct de ideale plek om eitjes te leggen. Zo dicht bij voedsel weten ze namelijk zeker dat hun kroost voldoende te eten zal hebben. Omdat de eitjes met het blote oog moeilijk te zien zijn, kunnen die dus ook al op fruit zitten in de supermarkt, bij de groenteboer of aan uw eigen fruitboom. In die gevallen heeft u de vliegjes dus als het ware zelf mee naar binnen genomen.

De vliegjes zijn daarnaast ook klein genoeg om zelf een weg naar binnen te vinden via kieren en naden in uw huis.

Hoewel de naam van de fruitvlieg doet vermoeden dat het beestje alleen op fruit afkomt, geniet de insect ook van zaken als:

 • verwelkte bloemen;
 • niet goed afgesloten GFT-bak;
 • opgedroogde restjes wijn en bier;
 • koffiedik in het koffiezetapparaat.

Overrijp, rottend of gistend fruit, alcohol, azijn en ander eten en drinken met een zoete geur ruiken ze al van ver en zijn voor de fruitvlieg onweerstaanbaar.

Fruitvliegjes voorkomen

Hoewel u fruitvliegjes prima kunt bestrijden, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Hiervoor raden we aan zoveel mogelijk aantrekkelijk voedsel buiten bereik van de vliegjes op te bergen en de keuken goed schoon te houden. De volgende aandachtspunten zullen zeker helpen bij het voorkomen van een fruitvliegjesplaag:

 • Dek fruit en groente af, bewaar ze in een afgesloten verpakking of leg het in de koelkast.
 • Sluit de vuilnisbak en GFT-container goed af en maak deze regelmatig schoon met baksoda.
 • Laat afwas niet staan. Een klein beetje opgedroogd eten of drinken kan al fruitvliegjes aantrekken.
 • Gooi overrijp fruit meteen weg. Het liefst in een afgesloten zak, zodat het niet alsnog beestjes aantrekt.
 • Reinig het koffiezetapparaat na gebruik.
 • Zorg dat de keuken altijd schoon is. Dat betekent geen etensresten in het putje, geen spetters op de kookplaat en geen druppeltjes sap op het aanrecht.
 • Lucht uw huis regelmatig door. Fruitvliegjes houden niet van frisse briesjes.

Fruitvliegjes bestrijden

Hoe goed u ook probeert om fruitvliegjes te voorkomen, soms is het simpelweg te laat. Fruitvliegjes bestrijden is dan de enige manier om van dit onschuldige - maar heel vervelende - ongedierte af te komen. De volgende manieren (of combinaties daarvan) om fruitvliegjes te bestrijden zijn erg effectief:

 • Gebruik sterke geuren om fruitvliegjes af te schrikken. Dat kan de geur van sterk huishoudmiddel (zoals Dettol) zijn, maar losse kruidnagels of knoflookteentjes in de fruitschaal doen ook wonderen.
 • Plaats sterk ruikende plantjes, zoals basilicum of citroenverbena in de keuken.
 • Leg een rottend stukje fruit in de spoelbak en verzamel daar alle fruitvliegjes. U kunt de vliegjes dan in één keer opzuigen met de stofzuiger.
 • Stofzuig alles, ook het keukenaanrecht en de eettafel. De eitjes van de fruitvlieg zijn niet altijd goed te zien.
 • Maak of koop een fruitvliegjesval en plaats deze in de keuken om de vliegjes te vangen.

Fruitvliegjes bestrijden met een fruitvliegenval

Fruitvliegvallen zijn kant en klaar te koop en heel effectief in de bestrijding van fruitvliegjes. De speciale vloeistof in de val trekt fruitvliegjes aan en lokt de beestjes in de val. Eenmaal binnen kunnen de vliegjes er niet meer uit. Tegelijkertijd is het uiteraard wel raadzaam om bovengenoemde voorkomende maatregelen toe te passen. Op die manier komen er geen nieuwe fruitvliegjes bij en vangt u de fruitvliegjes die er zijn in de fruitvliegval.

Zelf een fruitvliegjesval maken

Fruitvliegjes bestrijden kan ook heel goed met een zelfgemaakte fruitvliegjesval. In plaats van (rottend) fruit kunt u appelazijn of een klein laagje wijn gebruiken om de vliegjes te lokken. Doe de appelazijn in een potje en dek dit af met plastic. Prik in het plastic wel een paar gaatjes, anders kunnen de fruitvliegjes niet naar binnen. Eenmaal in de val kunnen de fruitvliegjes niet meer weg.

Wat ook goed werkt is de combinatie van appelazijn met een scheutje afwasmiddel. Door het afwasmiddel wordt de oppervlaktespanning van de vloeistof lager. Hierdoor zinken de fruitvliegjes.

Fruitvliegjes bestrijden

© MartinaUnbehauen - depositphotos.com

Plaats een klus