Slakken bestrijden

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Slakken lijken misschien onschuldig, maar wist u dat ze wereldwijd verantwoordelijk zijn voor de meeste schade aan gewassen? Vooral in het voorjaar zorgen ze voor veel schade aan jong groen. Niet alleen in het boerenland, maar ook in uw eigen achtertuin. En overal doen ze hetzelfde: zodra het donker wordt komen ze tevoorschijn en worden ze actief. Vooral bij vochtig weer.

Nou zijn een paar slakken in de tuin natuurlijk helemaal geen probleem. Maar als het er veel worden, en u ziet dat de planten in uw tuin worden kaalgegeten door slakken, dan is het tijd om in actie te komen. In dit artikel vertellen we u waarom u slakken in de tuin moet aanpakken en hoe u dit het meest effectief kunt doen.

Waarom slakken bestrijden?

Waarom u slakken zou moeten bestrijden is eigenlijk heel eenvoudig: Als er teveel slakken in uw tuin actief zijn, worden uw planten in no-time volledig kaal gegeten. Zonde! Terwijl u lekker ligt te slapen slaan de slakken hun slag. Tegen de tijd dat u ‘s ochtends de schade ziet is het al te laat. Als u er niets aan doet, zullen er steeds meer slakken komen en zijn uw planten steeds sneller kapot. Gelukkig is het bestrijden van slakken geen hogere wiskunde. Met eenvoudige methodes kunt u het aantal slakken in uw tuin snel drastisch verminderen.

Er zijn veel verschillende middeltjes in de markt waarmee u de slakken in uw tuin kunt bestrijden. Ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes doen soms goed hun werk tegen slakken. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. We kijken daarom ook naar effectieve manier om slakken in de tuin te voorkomen.

Slakken voorkomen

Slakken bestrijden is één ding, voorkomen is natuurlijk een stuk beter. Ook wanneer u eerst inzet op bestrijding is het raadzaam alvast na te denken over het voorkomen van een nieuwe plaag. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door:

Bladafval opruimen

Is de winterslaap van de egel voorbij? Dan kunnen takken en bladafval in de tuin worden opgeruimd. Een hoopje bladafval is namelijk een natuurlijke schuilplaats voor slakken.

Plant geurige planten

Er zijn planten waar slakken dol op zijn, maar ook planten waar ze liever ver bij uit de buurt blijven. Vaak zijn dit kruiden of planten met een sterke geur, zoals knoflook, geraniums, lavendel en munt.

Zorg voor ruwe grond

Slakken hebben een enorme hekel aan ruwe of droge ondergronden. Hier kunt u handig gebruik van maken bij het voorkomen van een slakkenplaag in de tuin. Strooi hiervoor droog, stekelig of ruw materiaal op de grond, zoals:

  • eierschalen;
  • sparrennaalden;
  • koffiegruis;
  • cacaodoppen;
  • zaagsel;
  • houtsnippers;
  • boomschors

Geef planten alleen ‘s ochtends water

Door planten in de ochtend water te geven, is de grond ‘s avonds - tegen de tijd dat slakken tevoorschijn komen - alweer droog. Hierdoor zullen slakken sneller wegblijven uit uw tuin.

Schoffel regelmatig de aarde

Omdat slakken zich op droge grond moeilijk kunnen verplaatsen, raden we aan de grond regelmatig te schoffelen. De bovenste laag grond droogt dan uit en dit zorgt ervoor dat slakken liever wegblijven.

Zelf slakken bestrijden in de tuin

Heeft u ondanks bovenstaande maatregelen toch te veel slakken in uw tuin of was het te laat om de slakkenplaag te voorkomen? Dan moeten we aan de slag met het bestrijden van dit slijmerige ongedierte. Ook hiervoor delen we graag een aantal handige tips:

Koper in de tuin

Slakken hebben een hekel aan koper. Dat is niet zo gek. Wanneer het slijm dat zij afscheiden koper raakt, krijgen slakken kleine elektrische schokjes. Heel vervelend voor de slak, maar een mooie kans voor u. Bestrooi de tuin met koperen munten, koperdraad, kopertape of koperringen om slakken af te schrikken.

Zet een bierval neer

Slakken mogen dan een hekel hebben aan koper, ze zijn dol op bier! Lok de diertjes daarom in de val door een potje of glas met bier in te graven in de grond. Die verleiding kan geen slak weerstaan. Leeg het potje regelmatig in de groencontainer en zeg de slakken in de tuin vaarwel.

Handmatig weghalen

Iets omslachtiger dan een bierval is het handmatig weghalen van slakken. Een klusje dat vooral ‘s avonds (liefst bij vochtig weer) heel effectief is.

Lok de natuurlijke vijand

Waarom zou u zelf slakken weghalen, als een ander dat kan doen? Kikkers, padden en vogels smullen graag van verse slakken. Door deze natuurlijke vijanden naar de tuin te lokken, kunnen zij een deel van de bestrijding van u overnemen. Kikkers kunt u lokken met een (kleine) vijver of waterbak. Een drinkbak, schuilmogelijkheid of gazon vol pieren lokt merels, eksters, spreeuwen en lijsters die maar wat graag een slak op het menu hebben. En wat dacht u van kippen, spitsmuizen en egels? Allemaal ook dol op slakken.

Gebruik bestrijdingsmiddelen voor slakken

Van slakkenkorrels tot slakkenvallen, bij tuincentra of onze shop is vanalles te koop waarmee u slakken in de tuin kunt bestrijden. Strooi het tussen de planten die vaak slachtoffer zijn van de slakken. Ook slakkenvallen kunnen uitkomst bieden bij het bestrijden van slakken.

Aaltjes tegen slakken

Professionele kwekers gebruiken vaak aaltjes om slakken te bestrijden. Het voordeel hiervan is dat de aaltjes ook de naaktslakken onder de grond aanpakken. Direct na het uitzetten van de aaltjes gaan deze op zoek naar hun prooi en dringen deze binnen. Hierdoor zullen de slakken sterven.

Slakken bestrijden

© 5seconds - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen