Knoflook kweken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Tegen het einde van het jaar raken veel moestuinen een beetje leeg. De meeste groente is geoogst en het is wachten op het voorjaar. Gelukkig zijn er ook groentes die u juist dan kunt planten! Zo kunt u in het najaar zelf knoflook kweken. Gewoon van knoflookteentjes uit de voorraadkast. In dit artikel leggen we uit hoe u te werk kunt gaan en geven we tips voor een fantastische oogst.

Waarom knoflook kweken?

Knoflook is een smaakmaker waar we maar geen genoeg van krijgen. Een extra voorraadje van dit pittige bolgewas kan dus nooit kwaad. Bovendien heeft knoflook ook een hoge voedingswaarde. Het zit bijvoorbeeld vol allicine. Dat is goed voor uw weerstand en gaat schimmels en infecties tegen. Daarnaast zitten er veel vitaminen in knoflook en gaat het allergische reacties tegen. Fijn om knoflook te hebben dus, en des te leuker is het, als de knoflook die u op tafel zet uit eigen moestuin komt, toch?

Wanneer knoflook planten en oogsten

De periode van september tot half november is het meest geschikt voor het planten van knoflook. Wanneer de kou er goed overheen is geweest, groeit de knoflook het beste. Zo oogst u in het voorjaar mooie grote knoflookbollen. In het voorjaar planten kán ook, al groeit de knoflook dan moeizamer. Knoflook die in de lente is geplant, oogst u in het najaar.

Knoflook kweken stappenplan

Voor wie geduldig kan wachten, is knoflook kweken heel eenvoudig. De bol heeft nauwelijks verzorging nodig en vraagt niet om groene vingers. Volg onderstaande stappen voor een geslaagde oogst:

Stap 1
Kies een stukje (moes)tuin met losse, goed doorlatende grond. Knoflook houdt niet van natte voeten en is ook geen liefhebber van teveel bemesting.

Stap 2

Plant de knoflookteentjes ongeveer 15 centimeter uit elkaar. De teentjes gaan met het puntje omhoog de grond in, zo’n 5 centimeter diep.

Stap 3
Dek de knoflookteentjes weer af met grond en geef ze wat water.

Stap 4

Knoflook is geen moeilijke plant, maar het is slim om de plantjes wel in de gaten te houden. Af en toe water geven tijdens droge periodes is geen overbodige luxe, maar de grond mag niet te nat blijven. Bij een strenge vorst kunt u de plantjes afdekken met wat droog blad of stro voor extra warmte.

Stap 5

Als in de lente naast de knoflook ook het onkruid weer omhoog schiet, raden we u aan om regelmatig onkruid te wieden. Een laagje oude compost in de lente zorgt voor een geurige en rijke oogst.

Knoflook oogsten

Knoflook die in de herfst geplant is, kunt u in de zomer oogsten. Het loof van de plantjes vertelt u precies wanneer het juiste moment is aangebroken. Is ⅔ van het loof dor en geel geworden? Voel dan voorzichtig onder de grond hoe groot de knoflookbol is. Een doorsnee van 4-6 centimeter is perfect. Na het oogsten kunt u de knoflook gelijk consumeren. Het heeft dan een wat zachtere smaak. Om de knoflook lang goed te houden moet u het eerst laten drogen. Hang het daarom met loof en al op in de schuur of in een kas. Na het drogen kunt u de wortels en het verdorde loof verwijderen en de bollen bewaren op een droge en luchtige plaats.

Vegetatief vermeerderen

Zoals u heeft kunnen lezen, wordt knoflook dus niet uit zaad gekweekt. De manier van kweken die wel gebruikt wordt noemen we ‘vegetatief vermeerderen’. U gebruikt namelijk een partje (teentje) van een knoflookbol en laat die uitgroeien tot een hele nieuwe bol. U kunt hiervoor speciale knoflookbollen aanschaffen bij een teler, maar met een (biologische) knoflook uit de supermarkt lukt het ook.

De beste plek om knoflook te planten

Zoals al gezegd; knoflook houdt niet van natte voeten. Het is dus aan te raden om knoflook op een wat drogere plek in de tuin de planten. Zeker wanneer u nog meer planten in de moestuin hebt, is het goed om te kijken naast welke plant u de knoflook zet. Bonen, erwten en peultjes houden namelijk niet van knoflook. Andere groenten, zoals bietjes, wortels en tomaten zijn juist blij met knoflook als buurplant. Ook aardbeien doen het goed naast knoflook.

Knoflook kweken

© dementevajulia - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen