Warm op het terras met een tuinhaard of terrashaard

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

In de zomermaanden brengen we vaak veel tijd buiten door. Tijdens de warme avonden zitten we maar wat graag tot in de late uurtjes op ons terras. Helaas duurt de Nederlandse zomer altijd te kort. Met goede terrasverwarming kunt u er echter voor zorgen dat het ook in de lente en de herfst warm genoeg is om ‘s avonds buiten te zitten. Dat wordt genieten! En kiest u voor een tuinhaard als warmtebron? Dan geeft dat uw tuin ook nog eens iets extra gezelligs. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van een tuinhaard en geven we handige tips voor goede plaatsing van deze terrasverwarming.

De voordelen van een tuinhaard

Naast dat een authentiek ogende tuinhaard en het knisperende vuur voor enorm veel sfeer in de tuin zorgt, heeft de terrashaard ook een paar andere belangrijke voordelen:

Wel vuur, geen rook

Dat een vuurtje in de tuin warm en gezellig is, ligt voor de hand. Toch is er een groot verschil tussen vuur in een vuurkorf of in een tuinhaard: de rook. Een open vuurtje in een korf of schaal brengt naast warmte namelijk ook veel rook het terras op. Dat kan behoorlijk vervelend zijn. De lucht van rook trekt in uw kleding. Die moet daarna dus direct in de was. Met een tuinhaard is dat anders. Natuurlijk komt ook van dat vuur de nodige rook af. Maar door de luchtpijp bovenop de haard wordt deze rook naar boven getrokken. De rook komt dus niet op het terras, maar verwaait daarboven. Daar heeft u dus stukken minder last van!

Warmte op het hele terras

Een tuinhaard zorgt echt voor warmte op het terras. Niet alleen voor wie dicht bij het vuur zit, maar ook iets verder bij de buitenhaard vandaan. Het materiaal van de haard, staal of gietijzer, zorgt voor een groter stralingsoppervlak. Er komt dus meer dan genoeg warmte vanaf om het hele terras te verwarmen.

Minder asresten op het terras

Wanneer u vuur maakt in een vuurkorf of vuurschaal, kan de wind gemakkelijk de asresten in het rond blazen. Dat is bij een tuinhaard wel anders. Doordat de haard grotendeels gesloten is, blijven asresten in de haard. Zo blijft het terras netjes.

Nadelen van een tuinhaard

Tegenover alle voordelen van een tuinhaard staat ook een nadeel: een tuinhaard is moeilijk te verplaatsen. Waar u een vuurkorf makkelijk even een andere plek geeft, is dat bij een zware tuinhaard toch anders. Toch hoeft dit geen probleem te vormen. U gebruikt een tuinhaard immers toch het liefst op de plek waar hij het hele terras kan verwarmen. Dagelijks verplaatsen is dan helemaal niet nodig.

Tuinhaard plaatsen

Bij het aanschaffen van een tuinhaard is het goed om vooraf te bedenken waar u de haard gaat plaatsen. Houd er daarbij rekening mee dat het raadzaam is om de tuinhaard minimaal 10 - 20 centimeter van een wand af te plaatsen. Een tuinhaard geeft veel warmte af. Wanneer een wand niet hittebestendig is kan dit problemen opleveren. Wilt u de haard toch graag tegen een wand plaatsen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een hitteschild te gebruiken. Dat kan speciaal hittebestendig plaatmateriaal zijn of een extra wandje van baksteen. Daar kan de tuinhaard wél tegenaan geplaatst of aan bevestigd worden.

Ook de plaatsing van het rookafvoerkanaal verdient wat aandacht. In de open lucht kunt u de terrashaard gewoon plaatsen. Wilt u de haard graag onder een overkapping neerzetten? Dan is het verstandig goed te kijken hoe het rookafvoerkanaal het beste kan lopen. Soms is het mogelijk deze langs het dak te leiden. Voor sommige tuinhaarden zijn hiervoor bochtstukken beschikbaar. Het kan ook wenselijk zijn het afvoerkanaal door het dak van de overkapping te laten lopen. Let dan goed op brandveiligheid. Net als de haard wordt ook het afvoerkanaal heel heet. Indien mogelijk kunt u ook een speciale RVS schoorsteen met dakdoorvoer gebruiken.

Een paar laatste belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van een haard:

  • Plaats de tuinhaard op een stevige, vlakke ondergrond
  • Zorg dat de haard voldoende verse lucht kan aanzuigen voor de verbranding
  • Gebruik indien nodig een haarddeurtje om te voorkomen dat rook blijft hangen
  • Heeft u een haard gekocht die nog door een roestproces heen moet? Dit kan zo’n 4-5 maanden duren en geeft soms roestvlekken op de ondergrond

Tuinhaard

© GJBaty - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen