Aardbeien kweken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Niets zo lekker als op een zomerse dag genieten van verse aardbeien uit eigen tuin. Er is goed nieuws voor mensen met een kleine tuin, want zelfs als u maar één of twee plantenpotten kwijt kunt, is het al prima mogelijk om zelf aardbeien te kweken. In dit artikel vertellen we meer over het kweken van aardbeien in uw tuin, moestuin, plantenbak of op het balkon.

Soorten aardbeienplanten

Op het eerste oog is het u wellicht nog nooit opgevallen, maar wist u dat er verschillende soorten aardbeienplanten zijn? Het grootste verschil daarbij is de oogstperiode. We verdelen de soorten dan ook in vroege, middelvroege en late aardbeienplanten. Door meerdere verschillende rassen in de tuin te planten, kunt u al vanaf half mei tot ver in oktober genieten van heerlijke aardbeien. Voor aardbeienplanten met een vroege oogst kunt u kiezen uit Honeoye en Elvira. Om in het midden van het seizoen aardbeien uit eigen tuin te kunnen smullen, plant u Hapil en Sonate. Late aardbeienplanten zijn Florence en Symphony. Wilt u zelfs eind oktober nog kunnen oogsten? Kies dan voor Eves Delight.

Winterharde planten

Aardbeienplanten zijn winterhard. Dat betekent dat u meerdere jaren kunt genieten van de oogst van een plant. Voor de beste oogst raden we aan om een plantje ongeveer 3 jaar te gebruiken. Daarna kunt u de plant beter vervangen. Dat doet u bijvoorbeeld door een stekje van de plant die u verwijdert, opnieuw te planten. Op deze manier houd u de planten gezond en profiteert u van de beste oogst.

Aardbeien kweken: zaaien of planten

Wie zelf aardbeien wil kweken, kan dit op verschillende manieren aanpakken. De makkelijkste manier is om aardbeienplantjes te kopen bij het tuincentrum. Die kunt u direct planten in potten of in de volle grond. U kunt er ook voor kiezen om te starten met stekjes. Aardbeienkwekers verkopen vaak uitlopers die u vanaf klein plantje zelf kunt laten uitgroeien. Knip de wortels van de uitlopers tot 10 centimeter af en houd bij het planten 30 centimeter afstand tussen de plantjes.

Aardbeien zaaien is ook prima te doen. De meeste geschikte aardbeiensoort om vanuit zaadjes te kweken is de Fragaria Vesca. De bosaardbeitjes aan deze plant zijn wat kleiner, maar hebben zeer veel smaak. Het oogsten kan vanaf de zomer tot aan de herfst.

TIP: Kweekt u aardbeien in de volle grond? Leg dan een laagje stro, worteldoek of bruin karton rondom de planten. Dit houdt onkruidgroei tegen en u voorkomt dat de rijpe aardbeien gaan rotten of schimmelen.

Aardbeienplanten kunnen geplant worden tussen maart en augustus. April is bij uitstek de beste maand om te planten. Zet de plantjes op een zonnige plek. Vol in de zon is niet nodig, halfschaduw is ook prima. Houd de plant uit de wind en zorg voor goede afwatering. Aardbeienplantjes houden niet van natte voeten.

Aardbeien kweken in pot

Aardbeienplantjes doen het prima in volle grond, maar u kunt de aardbeien ook prima in bloempotten of hangmanden kweken. Leuk voor op het terras! Houd er bij het kiezen van een pot rekening mee dat een aardbeienplant zo’n 35 centimeter breed en 30 centimeter hoog wordt. Voor één plant gebruikt u daarom een pot met minimaal 12 liter inhoud.

Aardbeienplanten verzorgen

Als aardbeienplanten eenmaal in de grond staan, zijn ze heel gemakkelijk te onderhouden. Zorg dat de planten voldoende zonlicht krijgen en geef ze regelmatig water. Wilt u de plantjes toch iets extra’s geven? Dan kunt u in juli en augustus wat bijmesten met biologische plantenvoeding. Let er verder op dat vogels uw oogst niet pikken voor u de kans heeft om alles te plukken. Door tijdig een net over de planten te spannen, kunt u dit voorkomen.

Aardbeien oogsten

Wat een feest als het eindelijk tijd is om uw eigen verse aardbeien te oogsten. Aardbeien die mooi fel rood van kleur zijn, zijn klaar om te eten. Oogst de aardbeien altijd boven het kroontje. De aardbeien blijven op die manier langer vers en u voorkomt ziekten. Ook goed om te weten: De beste tijd om te oogsten is op het warmste moment van de dag. De aardbeien hebben dan de meeste smaak.

Aardbei kopen

Koop aardbei bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Aardbeien kweken

© OtnaYdur - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen