Aardbei - Fragaria

Aardbei (Fragaria) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Aardbei vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Aardbei online bestellen

Aardbei snoeien: wanneer & hoe

Aardbei is een vaste plant. Aardbeien zijn vaak terug te vinden in een moestuin. Deze vaste plant geeft al snel een goede oogst.

Het is eigenlijk niet nodig om een aardbei te snoeien, maar u kunt wel bladeren verwijderen en uitlopers afknippen.

Verwijder nooit voor de winter het blad van de aardbei. Het is namelijk niet goed voor de plant om zonder blad de winter in te gaan, omdat de plant dan niet goed bestand is tegen de kou. In het voorjaar kunt u de oude, dode bladeren wel verwijderen.

Wanneer aardbei snoeien? Wilt u aardbei snoeien, doe dit dan bij voorkeur direct na de pluk. Zodra de oogst klaar is, kunt u uitlopers wegknippen.

Afhankelijk van de aardbeisoort kunt u van juni tot oktober oogsten. Hierna kunt u dus eventueel de aardbei snoeien door de uitlopers te verwijderen.

Aardbei verzorging & onderhoud

Een aardbei in pot heeft minder verzorging nodig dan een plant in de volle grond. De aardbei groeit goed in een bodem met voldoende humus en voedingsstoffen.

De grond moet, zeker na het planten van aardbei, flink nat zijn. Als de plant voldoende gegroeid is, kunt u teruggaan naar ongeveer drie keer per week water geven. Zorg voor een voldoende vochtige bodem.

Bemesten kan in het voorjaar en in de herfst. Soms wordt zelfs aangeraden om maandelijks te bemesten met speciale aardbeienmeststof.

De aardbei is winterhard en kan gemakkelijk de winter doorkomen. Bij langdurige, strenge vorst dient u de plant wel te beschermen.

Bij alleen vorst kunt u de bodem met takjes, stro of teenwilg bedekken. Komt er ook sneeuw aan te pas, dan kunt u de plant met folie of een acryldoek afdekken of de aardbeiplant naar binnen verplaatsen.

Aardbei in pot kunt u het beste op een plek zetten waar het minder hard vriest. Aardbei is dan wel winterhard, maar niet wintergroen.

In de herfst wordt het blad dor en bruin. Knip vooral deze bladeren niet af vanwege de bescherming in de winter.

In het voorjaar zult u zien dat er vanuit het hart van de plant weer nieuwe groene blaadjes gaan groeien. De oude, dode bladeren verwijdert u.

Aardbei planten: wanneer & hoe

Gaat u aardbei planten? Doe dit dan bij voorkeur in de zomer, jul-augustus, maar kies wel een dag uit zonder felle zonneschijn. Een bewolkte dag is prima. Plant aardbei liever niet later dan half september.

Aardbei zaaien kan al in het voorjaar. Kies voor de standplaats van de aardbei een zonnige, beschutte plek uit. De plant gedijt goed in direct zonlicht en op een plek waar niet al te veel wind komt.

De aardbei bloeitijd is mei-juni. De plant bloeit dan met witte bloempjes met een geel hartje. Na die bloei vormen zich kleine groene aardbeitjes die vervolgens zullen groeien en rijpen.

Gaat u een aardbeiplant kopen, dan doet u dat in augustus. Na het planten van de aardbei, dient u vaak water te geven.

Het verzorgen van aardbei na het planten is van groot belang. De plant legt namelijk van september tot oktober bloemen aan voor het jaar erop. De productie wordt in deze maanden al bepaald. Aardbei verplaatsen is daarom niet meer aan te raden.

De plant heeft de koude periode in de winter nodig voor groei. Het volgende jaar kunt u vervolgens rekenen op een flinke aardbeienoogst.

Voor meer informatie, lees ons artikel over Aardbeien kweken.

Aardbei stekken & vermeerderen

U kunt aardbei vermeerderen door de plant af te leggen. Meestal raken de uitlopers van een aardbeiplant zelf de grond. Wanneer u deze niet wegsnoeit, ontstaan er nieuwe aardbeiplantjes.

Wanneer u dus begint met vijf plantjes en de uitlopers niet verwijderd, kunt u zomaar aan het einde van het eerste jaar twintig aardbeiplantjes hebben.

Wat u ook kunt doen, is aardbei stekken door uitlopers van de moederplant te halen en deze ergens anders in de grond te planten. Hiermee krijgt u grotere aardbeien.

Aardbei ziekten

Ziekten en problemen die bij de aardbei voor kunnen komen zijn onder andere schimmel, bladziekte, bladluizen, spint, kevers, slakken en bladverbranding.

Soms groeit er witte pluis op het blad van de aardbei. Grote kans dat u plant dan last heeft van meeldauw. Dit ontstaat vaak bij hogere temperaturen en luchtvochtigheid. U kunt meeldauw bestrijden met goede ventilatie en aangetaste delen verwijderen.

Check tijdens de verzorging van de aardbei altijd de bladeren op schimmels en andere ongedierte, zodat u deze snel kunt vernietigen.

Aardbei kopen

Koop Aardbei bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Aardbei soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Aardbei vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen