Gember kweken

08/01/2022   |   11/01/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Dankzij de sterk prikkelende smaak is gember een geliefde smaakmaker in de keuken. In Aziatische gerechten komt de wortel enorm goed tot zijn recht, maar ook in een Hollandse stoofpot of bouillon zorgt gember gegarandeerd voor extra smaak. En wat dacht u van een kopje gemberthee? Des te leuker is het als u daarbij zelfgekweekte gember kunt gebruiken. In dit artikel leggen we daarom uit hoe gember kweken in zijn werk gaat en waar u bij het kweken van de wortel op moet letten.

Een tropische wortel

Gember is van oorsprong een tropische plant. Dat betekent dat de plant warmte nodig heeft om te kunnen groeien. Niet altijd gemakkelijk in ons Nederlandse klimaat. Tijdens warme zomermaanden doet de plant het buiten prima. Toch is het beter de wortel binnenshuis te kweken. Daar is de temperatuur hoog genoeg en bovenal stabiel.

Gember kweken in pot

Het zelf kweken van gember begint niet met een zaadje, maar met een stukje gemberwortel. Kies daarvoor het mooiste exemplaar dat u kunt vinden. Heeft u een stuk gemberwortel gevonden dat niet uitgedroogd en/of beschadigd is? Dat is perfect om te gebruiken om gember te kweken. Volg bij het proces de onderstaande stappen:

  1. Plaats de wortelstok een aantal uur in water om te weken.
  2. Zorg voor een plantenpot om de gemberwortel te planten. De pot moet minstens twee keer zo groot zijn als de wortel zelf. Anders heeft de gemberwortel onvoldoende groeiruimte.
  3. Vul de pot met potgrond.
  4. Plant de wortelstok met de ogen naar boven in het midden van de pot en dek hem af met een laagje grond van ongeveer één centimeter dik.
  5. Houd de grond vochtig door elke dag voldoende water te geven.
  6. Komen de eerste blaadjes boven de grond? Vanaf dat moment heeft de gember iets minder water nodig. Het is wel belangrijk dat de grond vochtig blijft.
  7. De gemberwortel heeft lange tijd nodig om te groeien. Na 9-10 maanden sterven de bladeren van de gemberplant af. Graaf de wortel dan voorzichtig uit en maak hem goed schoon.

Gemberplant verzorgen

Omdat gember een tropische plant is, is warmte bij het gember kweken erg belangrijk. In huis zit dit vaak wel goed. Wanneer de plant nog niet ontkiemd is, heeft de plant baat bij een grondtemperatuur van 22 - 25ºC. Zet u de gemberplant ‘s zomers buiten? Kies dan een plek die beschut is tegen de wind. Hoewel de gemberplant wél van warmte houdt, kan de plant niet goed tegen direct zonlicht.

De gemberplant houdt van vochtige grond. Controleer dit dagelijks en geef indien nodig water. U zult zien dat de gemberplant - zeker in het begin - iedere dag nieuwe water nodig heeft.

De beste pot voor de gemberplant

Een gemberwortel heeft uiteraard voldoende ruimte nodig om te groeien. Een pot van tenminste 30 centimeter diep is daarvoor ideaal. De wortel die u plant, hoeft echter niet zo diep de grond in. Sterker nog; u plant de gember vlak onder de oppervlakte. Gember planten in een schaal kan ook. Die is dan wellicht niet zo diep, maar heeft naar de zijkanten toe wel meer ruimte. Ook daarin kan een gemberwortel dus prima groeien.

Gember oogsten

Na het planten van de gember duurt het zo’n 9 á 10 maanden voordat u de gemberwortel kunt oogsten. Wanneer de bladeren van de plant afsterven, weet u dat het tijd is om te oogsten. Eerder kan ook, maar dan heeft de wortel minder smaak.

Gember kweken

© symbiosisartmedia - depositphotos.com